Çin, Apple’ın AirDrop Şifrelemesini Kırdı

Çin, göndericileri takip etmek için Apple’ın Airdrop şifrelemesini kırdığını duyurdu. Çinli yetkililer, böylece yerel polisin ‘uygunsuz açıklamalar’ içeren dosyaları iletmek için iPhone özelliğini kullanan ‘birkaç şüpheliyi’ bulabileceğini söylüyor.

2016’da Nanjing’de yeni bir Apple mağazasının açılışında izdiham yaşanmıştı. Apple, Airdrop şifrelemesi nedeniyle bugün hedef haline geldi. (Fotoğraf: Feicien Feng, Wikimedia)

Çinli yetkililer, Apple’ın kablosuz dosya paylaşım aracını kullanan kişileri tespit edebileceklerini iddia ettiler. Pekin, Airdrop üzerinden yayılan bazı içeriklerin ‘uygunsuz’ olduğunu düşünüyor.

Pekin Belediye Adalet Bürosu, 8 Ocak’ta yayınlanan bir makalede, uzmanların Apple’ın Airdrop şifrelemesini kırdığını söyledi. Alıcı cihazda bulunan günlükleri kullanarak, AirDrop gönderen cihazın telefon numarasını ve e-posta adresini belirlemeyi başardılar. Açıklamalara göre bu, yerel polisin, yetkililerin ‘uygunsuz açıklamalar’ olarak adlandırdığı dosyaları iletmek için iPhone özelliğini kullanan ‘birkaç şüpheliyi’ bulmasına olanak sağlıyor.

Kısa mesafelerde çalışacak şekilde tasarlanan AirDrop, telefonlar arasında doğrudan bağlantıya dayalı bir program olarak oluşturuldu. Makaleye göre AirDrop, iletişim için internete ihtiyaç duymadan yerel bir cihaz ağı oluşturduğu için, yetkililerin “geleneksel ağ izleme yöntemlerini” kullanmasını zorlaştırıyor.

iPhone’larda ve diğer Apple cihazlarında bulunan bu dosya paylaşım özelliği, kritik bir araç oldu. Çin anakarasındaki ve Hong Kong’daki protestocular, sansürden kaçmak ve iletişimi sürdürmek için bunu kullanıyor. Çünkü bu sistemde kullanıcılar, iletim geçmişini inceleyemiyor. Ancak alıcının cihazı, yalnızca gönderenin kullanıcı tanımlı adını gösterebiliyor.

Pekin adli kurumu makalede, uzmanların iPhone’un günlüklerini analiz ederek AirDrop’un şifrelenmiş kayıtlarını çıkardığını belirtti. Yerel bir adli değerlendirme enstitüsü olan Beijing Wangshendongjian Technology Co. Ltd.’den uzmanlar, yetkililere “isimsiz AirDrop’ların izini sürmenin teknik zorluklarını aşmada” yardımcı oldukları için övgüde bulundular.

The Epoch Times yorum almak için Apple ile temasa geçti ancak haberin yayınlandığı tarihe kadar bir yanıt alamadı.

iPhone AirDrop Şifreleme Sistemi

AirDrop, 2019 yılında Hong Kong’daki demokrasi yanlısı protestolar sırasında iletişim aracı olarak yaygın şekilde kullanıldı. Göstericiler, Çin’in sözde Büyük Güvenlik Duvarı’nı aşmak, halka önemli mesajlar iletmek ve kendi aralarında sürekli iletişim sağlamak için AirDrop kullandılar.

2022 sonlarında, Pekin’in acımasız COVID-19 önlemlerine karşı Şanghay ve diğer büyük şehirlerde protestolar patlak verdi. Bu süreçte genç göstericilerin Çin Komünist Partisi’ni (ÇKP) ve lideri Xi Jinping’i kınayan görüntüleri ve sloganları paylaşmak için AirDrop işlevini kullandığına dair raporlar yayınlandı. Bunun ardından Apple, anakara Çin’deki paylaşım özelliğini kısıtladı.

9 Kasım 2022’de Apple, mobil işletim sisteminin yeni sürümü olan iOS 16.1.1’i yayınladı. Teknoloji firması, “güncellemenin hata düzeltmeleri ve güvenlik güncellemeleri içerdiğini ve tüm kullanıcılar için önerildiğini” belirtti. Ancak Apple ürünleriyle ilgili haberlere yer veren bir web sitesi olan 9to5Mac, Çinli okuyucuları uyardı.  Bu güncellemede Çin’de satılan iPhone’larda özel bir değişiklik olduğunu duyurdu.

İşletim sistemi güncellemesinin ardından Çin’de satılan iPhone’larda AirDrop kullanımı değişti. Artık kapanmadan önce yalnızca 10 dakika boyunca “herkesten” mesaj alacak şekilde yapılandırılabiliyor. Normalde, AirDrop kullanıcıları sınırsız bir süre boyunca “herkesten” (kayıtlı ve kayıtsız kişilerden) dosya almayı seçebilir. Güncellemeden önce Çin iPhone’larında da “herkes” ayarı kalıcı olarak açılabiliyordu.

Apple, bu özelliğin alışveriş merkezleri gibi kalabalık alanlara gönderilen spam içeriği azaltma çabası olduğunu söyledi. Başlangıçta bu özelliğin 2023’ten itibaren küresel olarak kullanıma sunulmasının planlandığını belirtti.

Ancak Apple, AirDrop kısıtlamalarının uygulandığı ilk ülke olarak neden Çin’i seçtiğine dair bir açıklama yapmadı.

Çin Sansürü

Apple, Pekin’in bilgileri kendi sınırları içinde tutma talebine bağlı kaldı. Yıllarca Çinli müşterilerin verilerini, devlete ait bir şirket tarafından işletilen sunucularda, yerel olarak tuttu.

Uzmanlar, bu yöntemin ÇKP’ye tüketici verilerine sınırsız erişim sağladığını belirtti. Apple buna yanıt olarak, bu sunucu tesislerinde depolanan veriler için şifreleme anahtarlarını elinde bulundurduğunu söyledi. Ayrıca kullanıcılarının ve verilerinin “güvenliğinden asla taviz vermediğini” belirtti.

Bu yerel depolama yöntemi, Pekin’in verileri Apple yerine sunucu depolama şirketinden talep edebileceği anlamına geliyor. Buna karşılık ABD’de, şirketlerin Çinli yetkililerle veri paylaşmasını engelleyen yasalar var.

Bilindiği gibi Cupertino, California merkezli Apple’ın, en büyük pazarlarından biri Çin’dir. Apple, firma gelirinin yaklaşık yüzde 20’sini kaynağı olan Çin’de hâlihazırda kısıtlamalara maruz kalmıştı.

Birden fazla medya kuruluşunda, Eylül 2023’te bu konuda haberler yayınlandı. Pekin’in devlet çalışanlarına ve bazı devlet kurumlarındaki yetkililere iş için iPhone ve diğer yabancı cep telefonlarını kullanmama talimatı verdiği bildirildi. Daha önce Çin’deki üç ilden yerel yetkililer The Epoch Times’a, konu hakkında açıklama yapmışlardı. Kendilerine önemli toplantılara iPhone ve yabancı cep telefonu getirmemelerinin söylendiğini bildirdiler. Misilleme korkusuyla isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer, bu emirle ilgili resmi bir belge olmadığını söylediler.

O dönemdeki bir basın açıklaması sırasında Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye iPhone yasağı soruldu. Yetkili, doğrudan yorum yapmadı. Ancak Çin’de faaliyet gösteren telefon şirketlerinin yasa ve yönetmeliklere uyması gerektiğini söyledi.

Çinli gözlemciler, ÇKP’nin uzun süredir kendi halkı üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmaya çalıştığını belirtiyor. Rejim, ülke çapında bir gözetim sistemi inşa etmek, hem yerli hem de yabancı işletmeleri sıkıştırmak ve ulusal güvenliğe tehdit olarak algılanan bireyleri cezalandırmak için büyük kaynaklar akıttı. Nikkei Asia’nın resmi veri analizine göre, Çinli yetkililerin tüm toplumu denetlemek için harcadığı para, Xi yönetimindeki ulusal savunma bütçesini aştı.

Andrew Moran, Catherine Yang ve Lear Zhou bu rapora katkıda bulundular.

Yazan: Dorothy Li, The Epoch Times

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.