Çin COVID-19 Aşıları Dikkatleri Üzerinde Çekti
Sinopharm Aşısının Ardından Ölen Biri Hakkındaki Gönderi Sansürlendi
Annesinin COVID-19 aşısı aldıktan sonra öldüğü hakkında paylaşımda bulunan bir kadının sansürlenmesi, yakın zamanda Çin’de bir karışıklığa neden oldu ve Çin yapımı aşıların etkinliği konusunda daha fazla inceleme yapılması gerekliliği ortaya çıktı.
24 Ağustos’ta TomoJiangJiang takma adlı bir kadın, Twitter benzeri bir platform olan Weibo’da, annesinin 26 Mart’ta ilk Sinopharm COVID-19 aşısını yaptıktan sonra, 31 Mart’ta cildinde ilaca bağlı döküntüler ve kanamalar olduğunu ve sonunda 30 Haziran’da öldüğünü paylaştı.
Kadın paylaşımında “Sadece gerçeği bilmek istiyorum… Ellerinden gelenin en iyisini yapan birçok iyi doktorla karşılaştık ama annemi kurtaramadılar. Doktorlar bile çok üzgün ve çaresiz!” diye yazdı.
İki gün sonra Weibo kadının hesabını kapattı. Kadın ayrıca, pornografik içerik veya zararlı bilgileri içeren gönderileri rapor etmesi için şirket tarafından tutulan bir Weibo “denetçisi” tarafından açıkça uyarıldı. Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) sıkı sansür rejimi altında faaliyet gösteren sosyal medya platformlarında genellikle, çevrimiçi konuşmaları denetleyen karmaşık sansür algoritmaları ve insanlardan oluşan denetçi orduları birlikte çalıştırılıyor.
ShineJiHaoYang adını kullanan denetçi, bir paylaşımında kadını, sayfasının görüntüleme sayısını artırmak için hikayeler uydurmakla suçladı. Ayrıca kadının annesinin hala hayatta olduğunu ve yetkililerin kadını “ülkeye zarar vermekten” gözaltına aldığını iddia etti.
Buna karşılık, kadın 26 Ağustos’ta yeni bir hesap açtı ve annesinin ölüm belgesinin resmini yayınladı. Denetçi ertesi gün bir yazı yazarak karşılık verdi. Paylaşımında şunları yazdı: “Kanunlar çeşitli bahanelerle ülkemize iftira atmanıza izin vermez. Bilmelisiniz ki aşı, hastalığa karşı kesinlikle etkilidir.”
Denetçinin eylemleri platformda bir eleştiri fırtınasına yol açtı. Bazı kullanıcılar denetçiyi, kendi faaliyet sayısını artırmak için kadını rapor ettiği için eleştirdi. Kullanıcılar, denetçinin bir Weibo sansür sohbet grubunda Nisan ayındaki faaliyetlerinin “utanç verici” olduğunu söylediğini gösteren ekran görüntülerini yayınladılar. Bir ekran görüntüsüne göre denetçinin Nisan ayı faaliyeti, aylık minimum 500 rapor kotasını karşılayamıyor.
Günler sonra Weibo denetçiyi görevden aldı ve “yanlış bilgi yayarak Weibo denetçilerinin grup itibarına zarar vermek” nedeniyle hesaplarını kapattı.
Şirket ayrıca, kadının asıl hesabının “güncel olaylarla ilgili zararlı bilgiler paylaştığı” için kapatıldığını söyledi. Weibo’nun açıklamasına göre kadın, yalnızca sorunları bildirme yetkisine sahip olan, hesap kapatma yetkisine sahip olmayan denetçi tarafından değil, platform tarafından cezalandırıldı.
Pekin agresif bir şekilde, halkı Çin yapımı COVID-19 aşılarını olmaya zorlarken, birçok vatandaş aşıdan sonra ölen veya lösemi, kalp yetmezliği, beyin kanaması, epilepsi ve hafıza kaybı geçiren sevdiklerinin hikayelerini anlatmak için sosyal medyayı kullanıyor.
Ağustos ayının başlarında, Çin’in doğusundaki Jiangsu Eyaletinde bir ortaokul öğrencisinin aşı olduktan sonra yerde tepkisiz yattığını, çevredekilerin kalp masajı yaptığını gösteren bir video internette dolaştı.
Aşı Ne Kadar Etkin ve ÇKP Ne Kadar Haklı?
Uzmanlar ÇKP için, Çin yapımı aşıları başarılı göstermenin, rejimin imajını hem yurtiçinde hem de dünyada yükseklere çıkarma çabalarında kritik bir rol üstlendiğini söylüyorlar. Ve sansürün de bu çabalara önemli bir etkisi var.
Georgetown Üniversitesi’nde Küresel Sağlık Hukuku profesörü Lawrence Gostin, Epoch Times’a gönderdiği bir e-postada, “Çin, kendi ürettiği aşıya derin bir güven duydu ve bunu hem uluslararası itibarını hem de Çin halkının güvenini güçlendirmek için kullandı. Bu nedenle aşılarını ve aşı diplomasisini korumak için tüm devlet kontrolünü ve sansür araçlarını kullanıyor” dedi. Gostin aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ulusal ve Küresel Sağlık Hukuku İşbirliği Merkezi’nin direktörüdür.
Oregon Eyalet Üniversitesi Küresel Sağlık Merkezi direktörü Chunhuei Chi, Sinopharm COVID-19 aşısının klinik denemelerinde 60 yaş ve üzeri kişilerin kayıt altına alınmadığını söyledi. Kadınlar da yeterince temsil edilmedi. Ayrıca DSÖ de 60 yaşın üzerindeki insanlar için Sinopharm aşısının güvenlik verilerinin sınırlı olduğunu bildirdi.
The Epoch Times’a gönderdiği bir e-postada Chi, “DSÖ, 60 yaş ve üstü, hamile kadınlar veya öncelikli hastalıkları olan kişilerin Sinopharm COVID-19 aşısı yaptırmasını önermiyor” dedi.
Chi, kadının annesinin ölümünü hatırlatarak, topluma açık bir alanda benzer vakalar ortaya serildiğinde, ölümle aşı arasında herhangi bir nedensellik ilişkisi olup olmadığını belirlemek için hükümetlerin bunları araştırması gerektiğini söyledi. Ancak Çin’de durum tamamen farklı. Chi, “ÇKP’nin kibirliliği, siyasi meşruiyetini kurtarmak ve sürdürmek için kritik öneme sahip” dedi.
Çin’deki çoğu insan için Çin yapımı aşıların etkinliği hakkında doğru bilgiyi edinmenin hiçbir yolu olmadığını söyledi. “ÇKP, Çin’deki Çin aşılarının üstünlüğünü, herhangi bir zorlukla karşılaşmadan iddia etmeye devam edebilir. Ancak ÇKP’nin Çin malı aşıların propagandası konusunda dünya çapında ne kadar etkili olduğu zamanla görülecektir.”
Bahreyn Krallığı ve Columbia Üniversitesi araştırmacıları tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, Sinopharm aşısı yaptıranların, özellikle 50 yaş ve üzerindekiler arasında, diğer aşılara kıyasla önemli ölçüde daha yüksek hastaneye yatış, yoğun bakım ünitesine alınma ve ölüm oranlarına sahip olduğunu göstermektedir. 18 yaş ve üzeri nüfusta, aşılama sonrası pozitif vakalarda ölüm oranının, Sinopharm aşıları için (yüzde 0,46), Pfizer-BioNTech’e (yüzde 0,15) göre üç kat daha fazla olduğu bulunmuştur.
Çalışmanın taslak baskısı 24 Ağustos’ta Nature Portfolio Journal’a gönderildi ve halen hakem değerlendirme sürecinde.
Gostin, “Çin, aşılarının güvenliği ve etkinliğine ilişkin veriler konusunda şeffaf olmadı” dedi. “Bildiğimiz kadarıyla aşıları, özellikle Delta varyantına karşı Batı aşıları kadar etkili değil.”
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu 1 Eylül’de 31 Ağustos itibariyle anakara Çin eyaletlerinde toplam iki milyar doz COVID-19 aşısı uygulandığını duyurdu. Ülkede henüz bir tane bile yabancı COVID-19 aşısı onay almadı.
Yazan: Terri Wu, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.