Çin Devlet Başkanı Xi, 5 Yıl Sonra ilk Avrupa Ziyaretinde

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2019’dan bu yana Avrupa’ya ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Xi Jinping üç ülkeyi kapsayan Avrupa gezisinin ilk durağında Fransa’yı ziyaret etti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Avrupa gezisinin ilk durağında Fransa’yı ziyaret etti. Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Şi, 2014 ve 2019 yıllarındaki iki ziyaretinin ardından Fransa’yı 3’üncü kez ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu belirtti.
Xi’nin Fransa ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılını kutlayan ziyarete gelişi, onun 2019’dan bu yana Sırbistan ve Macaristan’ı da ziyaret edeceği ilk Avrupa gezisinin başlangıcıydı.
Çin devlet yayın organı CCTV , Xİ’yi, eşi Peng Liyuan’la birlikte ülkeye varışında havaalanında Fransa Başbakanı Gabriel Attal karşıladığını söyledi.
2024’ün Çin ve Fransa arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60. yılı olduğunu belirten Xİ, iki ülke arasındaki ilişkiyi kazan-kazan işbirliği olarak tanımladı, “Büyüyen Çin-Fransa ilişkileri, yalnızca iki ülke haklarına kazanç sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda çalkantı içindeki dünyaya istikrar ve pozitif enerji katıyor.” dedi.
Xi, Pazartesi günü Paris’te AB Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen’in de dahil olduğu bir günlük görüşmelerde bulunacak ve ardından Macron’un ev sahipliğinde bir devlet ziyafeti düzenlenecek.
Macron, Economist’te Perşembe günü yayınlanan bir röportajda, “Çin’in uluslararası düzenin istikrarına ağırlık vermesini sağlamak bizim çıkarımızadır.” “Bu nedenle barışı inşa etmek için Çin ile birlikte çalışmalıyız.” dedi.
Xi, 10 Mayıs’a kadar sürecek gezisinde Fransa’nın ardından Sırbistan ve Macaristan’ı ziyaret edecek.Pekin yönetimi, Avrupa’nın, Çin ile jeopolitik çatışmalarında ABD’nin “vassalı” olmaması gerektiğini savunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u, stratejik bir dost olarak görüyor.
Avrupa Komisyonunun Çin’den ithal elektrikli otomobiller için sübvansiyon soruşturması başlattığı, güneş panelleri ve rüzgar tribünleri için de soruşturma başlatmayı planladığı bir dönemde, Çin’in kıta ile ekonomik ilişkileri kritik eşikten geçiyor.
Öte yandan Çin’in, Ukrayna Savaşı’nda Rusya’ya destek veren tutumu Avrupa’da olumsuz karşılanıyor.

Fotoğraf sosyal medyadan alınmıştır

İnsan hakları grupları, Macron’u görüşmelerde insan haklarını gündeme getirmeye çağırıyor, Çin’i Uygur Müslüman azınlığın haklarına saygı göstermemekle , Falun Gong uygulayıcılarına ve düzinelerce gazeteciyi parmaklıklar ardında tutmakla suçluyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Çin direktör vekili Maya Wang, “Başkan Macron, Pekin’in insanlığa karşı işlediği suçların Çin’in Fransa ile ilişkileri açısından sonuçlar doğuracağını Xi Jinping’e açıkça açıklamalı” dedi.
Grup, Çin’deki insan haklarının Xi’nin yönetimi altında “ciddi şekilde kötüleştiğini” söyledi.
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin Asya programı direktörü Janka Oertel, “Macron’un iki temel mesajı, Çin’in Rusya’nın askeri yeteneklerine verdiği destek ve Çin’in piyasayı bozucu uygulamaları hakkında olacak”
“Ancak her iki mesajın da Çin’in davranışı üzerinde önemli bir etki yaratması pek mümkün değil: Xi’nin ilişkileri onarma görevi yok çünkü onun bakış açısına göre her şey yolunda.”dedi.

Çin’de zorla organ toplamanın, genellikle farklı yerlerde tutuklama nedenleri açıklanmadan veya tutuklama emri verilmeden, gözaltında tutulan belirli etnik, dilsel veya dini azınlıkları hedef aldığı bilinmektedir.BM insan hakları uzmanları konuyu daha önce 2006 ve 2007 yıllarında Çin Hükümeti’ne iletmişti.BM insan hakları uzmanları 2021 yılında basın açıklamasında, Çin’de gözaltında tutulan Falun Gong uygulayıcıları, Uygurlar, Tibetliler, Müslümanlar ve Hıristiyanlar da dahil olmak üzere azınlıkları hedef alan ‘organ toplama’ iddialarına ilişkin raporlardan ciddi insan hakları ihlallerine ilişkin bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor” açıklamalarında bulunmuşlardı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.