Çin Devletinin Doğu türkistan’a Uyguladığı Kanlı Katliamın 32. Yılı

Fotoğraf : Wikipedia Commons

5 Nisan 1990 tarihindeki Ramazan ayında Doğu Türkistan’da gerçekleştirilen barışçıl protestosunda Barın kasabası, Çin Komünist Partisi güvenlik güçleri tarafından abluka altına alındı ve büyük katliam gerçekleştirildi.

Çin’in Doğu Türkistan halkının bekasına yönelik büyük tehdit oluşturan aile planlaması adı altında başlattığı doğum yasağı siyaseti kapsamında bölgede yöneticilerin baskısıyla zorla kürtaj, doğumu yaklaşan bebeklerin zorla aldırılması ve kısırlaştırma olayları gün geçtikçe yoğunlaşmaya başlamıştı.

Halk bu duruma tepki olarak haklı taleplerini dile getirdi.

Bu taleplerin Çinli yöneticiler tarafından dikkate alınmaması üzerine Barın halkı tepki göstererek sokaklarda barışçıl protesto düzenledi.

Protestonun genişlemesi ve kalabalığın artmasıyla korku ve telaşa kapılan işgalci Çin yönetimi, masum insanlara karşı ateş açarak birçok Uygur gencini katletti. Protestocular, binlerce ağır silaha sahip Çin güvenlik güçlerine karşı direnişe geçmek zorunda kaldı.

Barışçıl protesto, Çin’in ağır şekilde silahlı karşılık vermesi sonucunda, kasaba genelinde ayaklanmaya, Çin işgaline karşı bir milli bir direnişe dönüştü. Bu ateş, zulüm altında inleyen Doğu Türkistan’ın diğer bölgelerine de yayıldı.

Durumun gittikçe aleyhine geliştiğini gören Çin yönetimi bölgeye 22 bin 750 silahlı asker, tanklı birlik, helikopter ve uçaklar sevk ederek bölgeyi abluka altına aldı.

Katliam sonrası, Çin yönetimi tarafından 170 kişinin öldürülüp 350 kişinin esir alındığı bildirildi. Fakat Doğu Türkistanlılar, 30 binden fazla nüfusa sahip kasabada hayatta kalanların çok az sayıda olduğunu iddia ediyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.