Çin, Elektrik Kıtlığıyla Mücadele Ediyor: İşçiler Maaşların Düşürülmesine Tepkili

Çin son zamanlarda ciddi elektrik sıkıntısı çekiyor. Son haftalarda meydana gelen şiddetli seller ise ülkenin enerji sorunlarını daha da kötüleştirdi. Sorunların derinleşmesiyle birlikte, kömür fiyatları 13 Ekim Çarşamba günü rekor seviyeye yükseldi. Pekin, enerji kıtlığını hafifletmek için bir dizi önlem aldı.

Bunlar, ülkenin iki ana kömür bölgesi olan Shanxi Eyaleti ve İç Moğolistan’daki üretimi artırmak.

Bununla birlikte, uzun süreli yağışlar nedeniyle, Shanxi’deki 60 kömür madenini su bastı.

Pekin, üretimi artırmanın yanı sıra ithalatı da artırıyor.

Çarşamba günü yayınlanan resmi verilere göre, Çin’in kömür ithalatının Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 76 arttığını gösteriyor. Kömür ithalat veri kayıtlarının tutulmaya başlamasından bu yana, bu, Çin’in beşinci en yüksek kömür ithalat seviyesine ulaştığına göstermekte. Ayrıca, Rusya’dan alınan elektrik ithalatı da ikiye katlanmış durumda.

Bununla birlikte, Pekin’deki merkezi hükümetin en göze çarpan değişikliği ise, enerji sektöründeki, bariz politika değişikliğidir.

Geçtiğimiz günlerde, komünist liderlik, kömürle çalışan elektrik santrallerinin bundan sonra, daha yüksek fiyatlar talep etmesine izin vereceğini duyurdu.

Çin’in imalat sanayii, şimdiye kadar tedarikçileri ile elektrik için sabit fiyatlı sözleşmeler imzaladı. Ancak, yeni önlemler bile Çin’in enerji açığını kapatmak için yeterli olmayacak gibi gözüküyor.

Çin’in üretim merkezi olan Zhejiang Eyaletinde, yerel yetkililer, büyük ve yoğun enerji tüketicilerini cezalandırmak için önlemler planlıyorlar.

Hazırlanan taslağa göre, yıllık belirli bir elektrik tüketim limitini aşan şirketler, yüzdesi belli bir ek ücret ödeyecek. İlgili firmalar, iki yıl içinde aşırı tüketimi durdurmazlarsa, elektrik alım fiyatları yükselecek ve ek cezalar da artacak.

Önerilen taslağın önümüzdeki aya kadar yürürlüğe girmesi planlanıyor. Ülke çapında elektrik krizinin bu yılın sonuna kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

Yaygın elektrik kesintileri, küresel tedarik zincirlerini etkiliyor. Apple da, bir tedarikçi olarak sorunlar ile karşılaşıyor. Apple ile çalışan bir çok şirket tedarik sorunu yüzünden sıkıntı yaşıyor ve birçok çalışan işten çıkarılmak üzere. .

Yaklaşık bin Sunrex Technology çalışanı protesto eylemleri düzenliyor. Hepsi, elektronik üreticisinin Doğu Çin’deki Suzhou şubesinde çalışıyor. İçlerinden biri, işçi ücretlerinin yakında yüzde 10’dan fazla düşeceğini söyledi. Yaklaşık (30 yuan ile 26 yuan arası) bir düşüş söz konusu. Ayrıca, bazı yarı zamanlı çalışanlar da, işten çıkarılacak ve bunlar tamamen, yaşanan elektrik krizi yüzünden gerçekleşiyor.

Sunrex çalışanı Li, Pazartesi günü NTD’ye, hafta sonu başlayan protestoların devam edeceğini söyledi.

Sunrex çalışanı Li; “Bugün 1000’den fazla protestocu burada ve sayı artabilir. İşçiler buraya 01:00-02:00 saatleri arasında geldiler ve şimdiye kadar beklediler” yorumunda bulundu.

Çin, geçen yaz, elektriği paylaştırmaya başladı. Düzensiz veya azaltılmış güç kaynağı nedeniyle, birçok şirket üretimini geçici olarak durdurmak zorunda kaldı.

“Güç tayınlaması nedeniyle Sunrex kısmen kapatıldı. Bir kiralama şirketi tarafından “saatlik işçi” olarak işe alındık. Saat ücreti ile çalışıyoruz fakat her saate bir kaç yuan kesintimiz oluyor. Bu yüzden artık bunu yapmak istemiyoruz.”

Li, işçilerle sözleşme yapan kiralama şirketini, ücretleri düşürmek için elektrik kesintilerini kullanmakla suçluyor.


Maaşlarımızı İşe alım şirketi kesiyor, Sunrex Technology değil.
Sunrex [ayrıca] elektrik kesintilerinden muzdarip, sadece işimiz yok.”

Bu yüzden işçiler, taşeron şirketinden tazminat talep ediyor.

Sunrex çalışanı: “Arabuluculardan kimse gelmedi. Polis bize, bu durumu duyurmak için yardım ediyor. Burada çok fazla karmaşa var, teker teker tahliye ediliyoruz. Sunrex binasının girişi önünde barikatlar var ve içeri giremiyoruz.”, dedi.

Sunrex Şirketi, Tayvan merkezlidir ve dünyanın en büyük dizüstü klavyelerini üretmektedir. Şirketin müşterileri arasında Apple, Dell, HP ve Samsung bulunmaktadır.

Sunrex, bilerek ve isteyerek Suzhou (Jiangsu Eyaleti) şehrinde Ofis ve şirketini kurdu, burası birçok avantaja sahip bir bölge. Şehir, Çin’in en önemli üretim bölgelerinden biridir. Ancak, bölge son birkaç aydır elektrik sıkıntısı çekiyor ve bu durum bölgeyi çok ciddi şekilde etkilemiş durumda.

Ayrıca, son zamanlarda bir dizi yabancı şirketler de, Çin’den ayrılmak istiyor. ABD perakende devi Wal-Mart, Hindistan’a taşınacağını duyurdu.

Bir araştırmaya göre, dört Amerikan şirketinden üçü üretimini sonlandırıp ülkeyi terk etti, ya da üretimin en asgariye indirip gitmeye planlıyor.

Yaklaşık 1.700 Japon şirketinin durumu da benzer şekilde, birçoğu üretimlerine son verip ülkeyi terk etmeyi düşünüyor.

Haber: NTD News

Çeviri: Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.