Çin, Filistinlilere Yeni Bir Platform Sunarak Gazze Konusunda Batı’ya Meydan Okuyor

Fotoğraf: sosyal medyadan alınmıştır

Analistler, Pekin’in Hamas ile Fetih arasındaki uzlaşma görüşmelerine ev sahipliği yapmasının Orta Doğu’da artan nüfuzunun son örneği olduğunu söylüyor.

Çin, 21-22 Temmuz tarihlerinde Hamas ve El-Fetih’in de yer aldığı Filistinli gruplar arasında yapılan uzlaşı görüşmelerine ev sahipliği yaptı. Görüşmeler sonrasında Hamas ve El-Fetih’in, ‘’ulusal birlik’’ anlaşması imzaladığı bildirildi.
Hamas, Fetih ve diğer Filistinli grupların liderleri, Pekin’de üç gün süren görüşmelerin ardından, belirsiz bir tarihte ulusal birlik hükümeti kurma konusunda anlaşmaya vardı. Bu adım, Çin’in özellikle Ortadoğu’da küresel arabulucu statüsünü güçlendirdi.

14 Filistinli grubun imzaladığı “Pekin Bildirgesi”, Filistin birliğinin nasıl sağlanacağına ilişkin ayrıntılardan uzak olsa da, gruplar arasındaki müzakerelerde önemli bir ileri adımı temsil ediyor.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Salı günü yaptığı konuşmada, bildirgenin “Filistin kurtuluşu davasında önemli bir tarihi an” teşkil ettiğini söyledi.

Salı günü (23 Temmuz), İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Hamas’ın Pekin bildirgesine dahil edilmesine öfkeyle tepki gösterdi. X’teki bir gönderide Katz, savaştan sonra Gazze’nin ortak kontrolü için anlaşmanın “olmayacağını çünkü Hamas’ın yönetiminin ezileceğini” söyledi.

Son yıllarda Çin, özellikle ABD’den daha az tarihi yük taşıdığı görülen Orta Doğu’da kendisini küresel bir arabulucu olarak göstermeye çalıştı. Geçtiğimiz yıl Pekin, Suudi Arabistan ve İran arasında bir yumuşama sağladı ve bu da Washington’da ABD’nin bölgedeki etkisinin azalmasıyla ilgili endişelere yol açtı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bi Haibo Salı günü şunları söyledi: “Başka bazı ülkeler ateşe benzin dökerken biz barışı getirmek için elimizden geleni yapıyoruz.” Pekin daha önce Nisan ayında Hamas ve Fetih arasında görüşmelere ev sahipliği yapmıştı.

Çin de benzer şekilde Ukrayna’da kendisini bir barış elçisi olarak göstermeye çalıştı, ancak şimdiye kadar daha az başarılı oldu. Geçtiğimiz yıl yayınlanan 12 maddelik bir siyasi çözüm önerisi, batılı hükümetler tarafından büyük ölçüde reddedildi.

Geçtiğimiz ay, Çinli diplomatlar Rusya’nın orada olmaması gerekçesiyle İsviçre’de düzenlenen Ukrayna barış konferansını reddetti. 22 Temmuz’da, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Çinli mevkidaşıyla görüşmek üzere Pekin’e geldi ve burada Rus saldırganlığına son vermek için Çin’in desteğini almayı umuyordu.
Çin’den gelen açıklamaya tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı, Hamas ile Fetih arasında Gazze’de ortak bir yönetimin gerçekleşmeyeceğini, “Çünkü Hamas’ın iktidarı ezilecek” dedi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.