Çin İle Japonya Tayvan Hakkındaki Gerginliği BM’e Taşıdı

Çin ile Japonya arasında Tayvan nedeniyle Birleşmiş Milletler’de tansiyon yükseldi, taraflar sert açıklamalarla birbirini suçladı.     New York’taki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Salonu, diğer adıyla Norveç Salonu.(Fotoğraf: Wikimedia)
Çin ile Japonya arasında Tayvan nedeniyle Birleşmiş Milletler’de tansiyon yükseldi, taraflar sert açıklamalarla birbirini suçladı. New York’taki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Salonu, diğer adıyla Norveç Salonu.(Fotoğraf: Wikimedia)

Çin ile Japonya arasında Tayvan hakkında yaşanan diplomatik gerilim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşındı. Tartışmalar, Japonya Başbakanı Sanae Takaichi’nin Tayvan’a olası bir saldırı senaryosuna dair açıklamaları sonrası alevlendi. Çin yönetimi Japonya’dan, bölgesel barış için tehdit olarak değerlendirdiği bu sözleri geri çekmesini istedi.

Gerginlik, 15 Aralık’ta yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantısında ortaya çıktı. Toplantıda konuşan Çin’in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Japonya’yı sert ifadelerle eleştirdi. Fu Cong, Takaichi’nin açıklamalarının yanlış olduğunu belirterek Japon hükümetinin bu tutumdan vazgeçmesini talep etti. Çin tarafı, Japonya’nın savunma politikalarını özellikle tarihsel bağlamda sorguladı.

Fu Cong konuşmasında İkinci Dünya Savaşı’na atıfta bulunarak Japonya’nın geçmişle yüzleşmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Japonya’nın Tayvan meselesini gerekçe göstererek askeri kapasitesini artırdığını öne sürdü. Bu durumu militarizmin yeniden canlanması olarak tanımladı. Fu Cong Çin’in Tayvan üzerindeki egemenlik iddiasını yineleyerek konunun iç mesele olduğunu vurguladı.

Japonya’nın BM Daimi Temsilcisi Yamazaki Kazuyuki ise suçlamalara sert yanıt verdi. Kazuyuki, Çin’in iddialarının temelsiz olduğunu ve BM’nin yapıcı ruhuna zarar verdiğini söyledi. Ayrıca Japonya’nın hiçbir koşulda saldırgan bir politika izlemediğini belirtti. Savunma yaklaşımının tamamen savunmaya dayalı olduğunu vurguladı.

Kazuyuki, Japonya’nın savaş sonrası dönemde barışçı bir çizgide ilerlediğini ifade etti. Ülkesinin uluslararası barışa ve küresel istikrara önemli katkılar sunduğunu söyledi. Tayvan Boğazı’ndaki barışın sadece bölge için değil, dünya için önemli olduğunu dile getirdi. Sorunların diyalog ve barışçıl yollarla çözülmesini desteklediklerini açıkladı.

Tayvan Anlaşmazlığı Bölgesel Gerilimi Artırıyor

Tayvan konusu, Çin ile Japonya arasındaki ilişkilerde uzun süredir hassas bir başlık olarak öne çıkıyor. Çin, Tayvan’ı kendi toprağı olarak görürken, adayı zorla alma seçeneğini dışlamıyor. Japonya ve ABD ise Çin’in bu iddiasını kabul etmiyor ancak diplomatik olarak “tek Çin” politikasını tanıyor.

Diplomatik gerilim ekonomik ve toplumsal alanlara da yansıyor. Çin, Japon deniz ürünlerine yönelik boykot uygulamaya devam ediyor. Çinli turistlerin Japonya’ya seyahatlerinde de düşüş yaşanıyor. Buna rağmen Japonya’ya gelen toplam yabancı turist sayısında artış kaydedildi.

Japonya Turizm Ajansı verilerine göre Kasım ayında ziyaretçi sayısı geçen yıla göre yüzde 10’un üzerinde arttı. Bu durum, siyasi gerginliğe rağmen küresel ilginin sürdüğünü gösterdi. BM’de yaşanan bu tartışma, Asya-Pasifik bölgesindeki dengelerin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Tayvan meselesi, Çin-Japonya ilişkilerinde belirleyici olmaya devam ediyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.