Çin Tayvan’ı İşgal Edecek mi?
Tayvan savunma bakanı, Çin’in 2025’te Tayvan’ı işgal edebileceğini söyledi. İki ülkenin arası son 40 yıldır çok gergin ve bu açıklama bugüne kadarki en büyük askeri gerilimlerin yaşanması sonrasında geldi. Bunun nedeni Pekin’in hava saldırıları ve bu durumların akıbetinde Fransa’nın adaya bir senatör heyeti göndermesi. İşte tüm detaylar:
Tayvan savunma bakanı, 6 Ekim Çarşamba günü, rekor sayıda Çinli savaş uçağının Tayvan’ın hava savunma ihlal etmesi nedeniyle, 2025 yılana kadar Çin’in Tayvan’ı işgal edebileceğini ifade etti.
Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-Cheng:”Tayvan’ı işgal etmekten bahsedersek, [Çin] şu anda böyle bir güce ve yeteneğe sahip, fakat bundan doğacak sonuçları kestirmek güç.” yorumunda bulundu. “Tahminlerimize göre, 2025’te bunun için daha da iyi konumlanmış olacaklar.” dedi.
Chiu, Tayvan’ın Pekin’in hava ihlallerine karşılık tepki vermeye düşünmediklerini ve Çin’in bu saldırılarına karşın, hiçbir kışkırtıcı hamlede bulunmayacaklarını vurguladı. Fakat ülkeye saldırı durumunda, Tayvan kendini savunmaktan geri durmayacağını belirti.
Pekin, kendi yönetimi olan adanın, kendi toprakları olduğunu iddia ediyor ve adayı zorla ele geçirmekle tehdit ediyor. Tayvan şu anda kendi anayasasına sahip demokratik olarak seçilmiş bir liderlik kadrosu tarafından yönetiliyor.
Pekin, ABD’nin Tayvan’a silah satma girişimini sert bir şekilde eleştirdi. ABD’nin, adanın savunmasını güçlendirme isteğinin, akılsızca bir hamle olacağını söylediler. Tayvan halkı olası bir savaş söz konusu olmayacağı düşüncesinde.
Azorn Wang isimli, sıradan Tayvanlı bir vatandaş; “Bulunduğumuz zaman ve koşular altında, bir savaşın çıkması gerçekçi değil. Bence Çin bize daha fazlasını yapabilir, örneğin ekonomik olarak bizimle uğraşabilir veya diğer uluslararası anlaşmalar yoluyla Tayvan’ı zayıflatabilir.”yorumunda bulundu.
Bir başka vatandaş ise, çok endişeli olduğunu söyledi. Tayvan, ABD ile Çin arasındaki mücadele için büyük bir “kaldıraç”, dedi.
Çin ile Tayvan arasındaki gerilim devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden yeniden ortaya çıktı. 5 Ekim Salı akşamı, ABD ve Çin’in Tayvan Anlaşmasına bağlı kalacağını söyledi.
Böylece, Tayvan Anlaşması terimi ilk kez resmi bir açıklamada yer aldı.Ancak Beyaz Saray, “Tayvan Anlaşması’nın” neye tekabül ettiğine açıklık getirmedi.
Biden, bir muhabirin sorusuna yanıt verirken “Tayvan Anlaşması” dan bahsetti. Bu soru, ÇKP lideri Xi Jinping’in, Tayvan’ın hava savunma alanına düzinelerce savaş uçağı göndermesi ile ilgiliydi – Pazartesi rekor sayıda, tam olarak 56 uçak ile Tayvan hava sahsı ihlal edilmişti.
Biden, “Xi ile Tayvan hakkında konuştum. Tayvan Anlaşmasına bağlı kalacağımız konusunda hem fikiriz ve bunu açıkça belirttik, bu yüzden, onun başka bir şey yapacağını düşünmüyorum.” dedi.
Tayvan Dışişleri Bakanlığı derhal Beyaz Saray’a ABD’nin Tayvan’a yönelik politikasının değişmeyeceğini doğruladı. Bir gün önce, 4 Ekim Pazartesi günü, Dışişleri Bakanlığı Tayvan’ın öz savunma yeteneklerini daha da genişletmek istediğini duyurdu.
Ancak Tayvan’a yardım eli uzatan tek ülke ABD değil. Bir grup Fransız senatör adaya beş günlük bir ziyaret için 6 Ekim Çarşamba günü gitti.
Heyete, Fransız Senatosu Tayvan Dostluğu Başkanı Senatör Alain Richard liderlik ediyor. Richard, eski bir Fransız Savunma Bakanıydı ve 2015 ve 2018’de Tayvan’ı ziyaret etti. Grup, Başkan Tsai Ing-wen ve diğer üst düzey yetkililerle görüştü.
Yerel basına göre, Çin’in Fransa büyükelçisi Lu Shaye, Şubat ayında Richard’a Tayvan ziyaretini iptal etmesini isteyen bir uyarı mektubu gönderdi. Fransa’nın Tayvan ile resmi diplomatik ilişkisi yok. Ancak adaya firkateynler, savaş gemileri ve savaş uçakları da dahil olmak üzere silahlar sattı.
Fransız heyetinin gelişinden bir gün önce, eski Avustralya Başbakanı Tony Abbott da Tayvan’a bir ziyaret gerçekleştirdi.
Haber: NTD News
Almanca’dan çeviri: Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.