Çin’de Bulunan 260,000 Yıllık Kafatası, Evrimin Tarihini Yeniden Yazdırabilir

Dali kafatası, Homo sapiens’in Afrika’da evrimleştikleri düşünülen dönemden 60,000 yıl önce Çin’de yaşadıklarını gösteriyor.

1978’de Çin’de bulunan 260,000 yıllık bir kafatası üzerinde yapılan yeni araştırmalar, bizim türümüz olan Homo Sapiens‘e çarpıcı bir biçimde benzediğini doğruladı. Bu, insan türünün “Afrika’dan Çıktığı” teorisine büyük bir darbe getirebilir.

Yaygın olan bu teoriye göre;; Homo sapiens yaklaşık 200,000 yıl önce Afrika’da evrimleşmiş ve yaklaşık 120,000 yıl önce Afrika’dan çıkarak dünyaya yayılmıştır.

İnsan türünün kökeni için zaman çizelgesi, bu yaz yapılan bir keşifle en az 100,000 yıl geriye itildi.

Bu yaz bilim adamlarının; Fas’taki Jebel Irhoud bölgesinde, Homo sapiens‘in 300,000 ila 350,000 yıl önce yaşadıklarını açıklaması üzerine; bu zaman çizelgesi zaten bir sarsıntı yaşamıştı. Homo sapiens’in zaman çizelgesinin 100,000 yıldan fazla geri itilmesi küçük bir değişiklik değildir.

Şimdi de Dali kafatası, Homo sapiens‘in 260,000 yıl önce, Fas’tan yaklaşık 9,700 km uzakta, Çin’de var olduğunu öne sürüyor.

Çinli bir bilim adamı, bu kafatası ve modern insanlar arasındaki benzerlikleri uzun zaman önce vurguladı, ancak çoğunluk onu dikkate almadı.

Pekin’deki Çin Bilimler Akademisinden Xinzhi Wu, Dali kafatasının Shaanxi Eyaleti’nde, Dali’de ilk bulunuşundan kısa bir süre sonra alarma geçti. Kafatası ve modern insanlar arasında pek çok benzerlik gördü; ancak bu durumu açıklayan zaman çizelgesi, yaygın olarak kabul gören ile eşleşmediğinden, açıklamaları büyük ölçüde göz ardı edildi.

Wu, Texas A&M Üniversitesi’nden Sheela Athreya ile son analizi gerçekleştirmek için bir araya geldi. Yaptıkları araştırma, 25 Ekim’de American Journal of Physical Antropology’de yayınlandı. Wu ve Athreya, Fas’taki yeni keşfe dayanarak Dali kafatasının 260,000 yıl önce Çin’de Homo sapiens’in varlığını gösterdiğini doğruladı.

Dali kafatası, ‘Afrika’dan Çıkış’ teorisinin büyük ihtimalle yanlış olduğunu gösteriyor.

Homo sapiens‘in Afrika’da evrim geçirerek, daha sonra dünyanın geri kalanına göç ettiğinin doğru olmadığını öne sürdüler. Daha büyük bir ihtimalle, Çin’deki insanlar bağımsız olarak bir dereceye kadar evrimleşti ve daha sonra Batı’daki insanlarla karıştı.

Bu yaklaşım insan türünü daha dinamik bir bakış açısından görür; aynı zamanda, yaygın olarak kabul gören evrim zaman çizelgesinin başlamasından çok önce, modern insanın dünyanın üzerinde daha yaygın bir biçimde var olduğunu öngörmektedir.

Yazarların çalışmasında şöyle denilmektedir: “Tek bir numune, insan evrimi hakkında geniş kapsamlı sonuçların temelini oluşturamazsa da, Dali; Homo sapiens‘in Doğu Asya’daki evrim tarihi hakkında kritik bilgi sağlamak için benzersiz bir konumdadır. Mevcut bilgileri bütünlemekte ve zaman çizelgesini daha doğru bir hale getirmektedir.”

Yeni bilim sınırlarını keşfetmeye devam etmek için websitemizi ve Facebook’daki Epoch Times Türkiyesayfasını ziyaret edin!

Epoch Times, mevcut bilgilerimize meydan okuyan olaylar ve teoriler ile ilgili araştırmaları ve söylentileri araştırıyor. Biz, hayal gücümüzü canlandıracak ve yeni olanaklar yaratacak fikirleri araştırıyoruz. Facebook sayfamızdan, bazen tartışmalı da olabilen konular hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

 

Haberi yazan: Tara MacIsaac, Epoch Times

Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.