Çin’de Güç Mücadelesi: Eski Çin Liderinin Düştüğü Durum, Dünya Kamuoyu Tarafından Şaşkınlıkla İzlendi

Eski Parti lideri Hu Jintao (ortada), 22 Ekim’deki 20. ÇKP Parti Kongresi’nin
kapanış töreni sırasında konferans salonundan çıkarıldı. Aynı karede,
Çin Başbakanı Li Keqiang (solda) ve Çin’in “Lideri” Xi Jinping (sağda)
Fotoğraf: Lintao Zhang/Getty Images

KP Ulusal Kongresi’nin son gününde adeta bir “bomba” patlatıldı. Yüzeyde sakin geçen fakat gerçekte son derece tehlikeli bir güç mücadelesine şahit olduk. Eski Cumhurbaşkanı Hu Jintao, herkesin ve içeri giren uluslararası medyanın kameralarının önünde salondan istem dışı çıkartıldı. Peki tam olarak ne yaşanmıştı?

Çin Komünist Partisi Kongresi’nin sonlarına doğru sansasyonel bir olay vuku buldu: Herkesin gözü önünde bir güç mücadelesine mi şahit olduk? Baş roldeki aktörler ise, Çin’in eski parti ve devlet lideri Hu Jintao ve Çin’in şuanki Lideri Xi Jinping.

KP Ulusal Kongresi, genel olarak Pekin’in batısındaki izole bir askeri otel olan Jingxi’de kapalı kapılar ardında gerçekleşir. Ancak açılış töreni, genel oturumlar ve kapanış töreni halkın büyük salonunda yapılmaktadır. Burada, duruma göre, uluslararası gazetecilerin de kısa süreliğine içeri girmesine izin veriliyor. Sonra da bu gazetecilerin, Xi Jinping’in 16 Ekim’deki açılış töreninde yaptığı “lider” konuşması gibi belirli bilgileri Uluslar arası kamuoyuna duyurmalarına izin veriliyor.

22 Ekim’de Kapanış töreni gerçekleştirildi. Ondan önce, parti içinde kapalı bir toplantı olmuştu. Orada neler yaşandığını sadece tahmin edebiliriz.

Hu Jintao neden dışarıya çıkarıldı

Parti Kongresi Başkanlığı Daimi Komitesinde KP liderlerinin ön saflarında hareketlilik vardı. Birden, Xi’nin yanında oturan Hu Jintao, görevliler tarafından salondan çıkarıldı. Olay ile ilgili videoda, 79 yaşındaki Hu’nun iradesi dışında dışarıya çıkarıldığı görülüyor

İngiliz BBC’ye göre, yaşananlar tesadüfi değil. Parti, genellikle kirli çamaşırlarını toplum içinde yıkamaz. Komünist Parti’nin yoğun katılımlı toplantıları genellikle son derce planlanmışlardır. BBC Pekin muhabiri Stephen McDonell, Hu Jintao’nun devre dışı bırakılma zamanlamasının tesadüfi olamayacağı yönündeki spekülasyonlardan bahsetti.

Çin devlet haber ajansı “Xinhua” kapalı kapılar ardında “partinin köpeği” olarak anılır. Olaydan kısa bir süre sonra, devlet sözcüsü olan Xinhua haber ajansı, Hu Jintao rahatsızlandığını ve bu yüzden başka bir odaya götürüldüğünü duyurdu.

Çin dilinde yayınlanan Epoch Times’a göre, “Xinhua” bu duyurusunu İngilizce olarak yayınladı ve duyuru, Çin web sitelerinde ve sosyal medya platformlarında görünmedi. Olayın videosu ve bununla ilgili tartışmalar, Çin’in internetinden de kaldırıldı. Hong Kong araştırma enstitüsü China Media Project’e göre, Hu Jintao’nun adı Cumartesi günü WeChat’in sıcak arama listesinden kaldırıldı ve kayboldu.

Donuk Yüz İfadeleri

Hu, 2002’den 2012’ye kadar ÇKP genel sekreteri ve Merkez Askeri Komisyonu başkanıydı ve 2003’ten 2013’e kadar devlet başkanı olarak görev yapmıştı. Parti içeresinde, Xi Jinping’in rakiplerinden birisidir, KP gençlik kadrosuna yakınlığı ile tanınır ve onlarla birlikte hareket ettiği söylenir.

Hu, iki kişi, bir Salon görevlisi ve yaka kartında “Kong Shaoxun” yazan bir personel tarafından konferans salonundan dışarı çıkarıldı. Pekin merkezli AP gazetecisi Dake Kang, ayrıntıyı tweetledi: “Hu’ya yardım eden adam, ÇKP Merkez Komitesi Genel Ofisinin müdür yardımcısı Kong Shaoxun (孔绍逊). Patronu, büyük ihtimale bir sonraki Daimi Komite’de yer alması beklenen Ding Xuexiang’den başkası değil.”, yorumunda bulundu

Kang, olayın Pekin saatiyle 11:19 gerçekleştiğini, ayrıca Kong’un Hu Jintao’yu dışarıya çıkmasına eşlik ettikten sonra, sabah 11:53 civarında Xi Jinping’e rapor verdiği ve muhtemelen talimatları aldığını iddia ediyor.

Çin interneti, ön sıradaki diğer ÇKP liderlerinin tepkilerini nasıl değerlendireceğini merak etti. Epoch Times’ın açıkladığı gibi, bazıları Hu Jintao’nun gerçekten sağlık sorunları nedeniyle dışarı çıkarılmış olsaydı, Daimi Komite üyelerinin merhaba demek için döndüğünü veya nezaketen ayağa kalkacağını öne sürecekti. Ama kimse etrafına bakmadı bile. Sadece taşlaşmış yüzler.

Ürkek bir müdahale girişimi

Bu durum sırasında, ilk yedi ÇKP liderinden ikisi ve Hu Jintao’nun sol koltuk komşusu olan Li Zhanshu ve Wang Huing arasında ortaya çıkan bir başka ilginç detay:

Hu Jintao dışarı çıkarılırken, Li bir an için düşünüyor gibi görünüyor. Sonra Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi başkanı terini bir mendille siliyor, ceketinin düğmelerini ilikliyor ve çekingen bir şekilde ayağa kalkıyor; muhtemelen müdahale etmeyi düşündü, tam da tereddütlü bir şekilde ayağa kalkarken, Merkez Komite sekreteri ve Xi Jinping’in baş ideoloğu Wang Huning tarafından geriye çekildi ve beklenmedik hiç bir olay yaşanmadı.

Ayrılırken Hu Jintao, Xi Jinping çok kısa bir diyaloğu oldu. Belki de veda etti. Xi sıkılmış görünüyordu, başını sallıyor ve bir şeyler söylüyordu, bunun üzerine Hu devam etti ve Başbakan Li Keqiang’ın omzuna dokundu. Li Keqiang ise şaşırmış ve rahatsız olmuş görünüyordu, fakat kafasını eğerek olayı geçiştirmeye çalıştığı görüldü. Diğer herkes durumu görmezden geldi.

Xi, parti düzenlemelerinin dışına çıktı

Devlet başkanı ve parti lideri olarak, 2006 yılında aynı pozisyonda arka arkaya görev yapmaya kısıtlama getiren ve Başkanlık gibi bir pozisyon için aday gösterilemeyeceğine dair görev süresi sınırını getiren, Hu Jintao dan başkası değildi. Bu ÇKP Genel Sekreteri için de geçerli bir düzenlemeydi.

Avustralya Sidney Teknoloji Üniversitesi’nden Profesör Feng Chongyi 22 Ekim’de Çince yayın yapan Epoch Times’a şunları söyledi: “Göreceli olarak dürüst olan Hu Jintao, büyük ihtimal elindeki bu düzenleme ile Xi Jinping’in karşısına çıkmış olmalı. Büyük ihtimalle Xi’ye, “Bu bir Parti kuralı, neden Parti kuralına uymuyorsun?” demiştir.

Profesör Feng, Hu Jintao ile Xi arasında bu konuda bir anlaşmazlığın yaşandığını ve bunun sonucu olarak aralarının açıldığını düşündüğünü ifade etti.

Bildiğimiz üzere Xi Jinping, hem cumhurbaşkanlığı (2018) hem de şimdi KP genel sekreterliği görevine yönelik bir anayasa değişikliği yoluyla bu kuralı yürürlükten kaldırdı. Bununla Xi Jinping, ömür boyu sürecek egemenliğinin önünü açtı.

Çeviri : Evren Durmaz, Epoch Times Türkiye

Haber : Steffen Munter, Epoch Times

*Almanca’dan çevrilmiştir.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.