Çin hükümetinin Uygur Türklerine uyguladığı aşırı baskı nedeniyle ‘Şincan pamuğu’ almayacaklarını belirten markalara sansür uygulandı.
Şincan’da Uygur Türklerinin pamuk tarlalarında zorla çalıştırıldığı yönündeki haberlerin ardından bu bölgeden gelen pamuğu kullanmayacaklarını açıklayan H&M, Nike ve Burberry gibi dünya markaları ile Pekin yönetimi arasındaki kriz derinleşiyor.
Nike ile H&M, Şincan pamuğu ile ilgili kaygılarını geçtiğimiz yıl duyurmuştu. Pekin yönetiminin Uygur Türklerine dair politikaları nedeniyle Batı dünyasıyla yaşadığı kriz karşılıklı yaptırım kararlarıyla büyürken, bu açıklamalar yeniden gündeme geldi. Adidas, Burberry, Uniqlo ve Lacoste gibi markalar da Şincan’dan gelen pamuğu kullanmayacaklarını açıkladı. Bu açıklamaların ardından Çin’de, Batılı markalara yönelik boykot kampanyası başlatıldı. Çin merkezli birçok e-ticaret platformu da, boykot kampanyası kapsamında bazı markaları satıştan kaldırdı.
Son olarak, Çin’in Batılı markalara karşı duyurduğu boykot kararıyla beraber, ülkede yayın yapan televizyon kanallarının kıyafetleri ‘sansürlediği’ kaydedildi. Pekin’in boykot kararına destek veren kanallar, üzerinde Batılı markalara ait logoların bulunduğu tişörtleri ve ayakkabıları bulanıklaştırarak kıyafetlere sansür uyguladı.
‘Youth With You’ isimli realite programında, en az 50 kişinin tişörtlerinin bulanıklaştırıldığı görüldü.
ANKARA-PEKİN ARASINDA ‘BARIN KATLİAMI’ GERİLİMİ
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Twitter paylaşımlarında Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan Barın’da 31 yıl önce yaşanan çatışmaları ‘katliam’ olarak anmıştı. Dün, Çin’in Ankara Büyükelçiliği sosyal medya paylaşımları nedeniyle Akşener ve Yavaş’a tepki göstermiş, yapılan açıklamada “Çin tarafı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır” ifadeleri kullanılmıştı. Daha sonra, Çin’in Ankara Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı duyuruldu.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.