Çin, ABD’li 28 Silah Şirketine İhracat Yasağı Getirdi

Çin, ABD’li 28 savunma sanayi şirketine askeri ve sivil “ikili kullanıma sahip ürünlerin” ihracatına yasak getirdiğini bildirdi.

Ticaret Bakanlığı Perşembe günü (2 Ocak) yaptığı açıklamada, Pekin’in 28 ABD savunma sanayi şirketine yasak getirdiğini ve bunlardan 10’unu Tayvan’a silah satışı nedeniyle güvenilmez kuruluşlar listesine aldığını söyledi . Diğerlerinin yanı sıra, bu ekleme, şirketlerin “Çin ile ilgili ihracat faaliyetlerinde bulunmalarının” yasaklanması anlamına geliyor. Önlem, yayımlandığı gün yürürlüğe giriyor.

Hedeflenen şirketler arasında Lockheed Martin Füzeleri ve Ateş Kontrol, Lockheed Martin Havacılık, Lockheed Martin Füze Sistemi Entegrasyon Laboratuvarı, Lockheed Martin İleri Teknoloji Laboratuvarları, Lockheed Martin Girişimleri, Raytheon/Lockheed Martin Javelin Ortak Girişimi, Raytheon Füze Sistemleri, General Dynamics Ordnance ve Taktik Sistemleri, General Dynamics Bilgi Teknolojileri ve General Dynamics Görev Sistemleri yer alıyor.

Bakanlık sözcüsü, “Sözde askeri teknoloji iş birliği, Çin’in ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ciddi şekilde zedeliyor, Tek Çin ilkesini ve Çin ile ABD arasındaki üç ortak bildirinin hükümlerini ihlal ediyor ve Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı önemli ölçüde tehdit ediyor” dedi.

Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve adayı “yeniden birleştirmek” için güç kullanımını dışlamıyor.

İhracat yasağı, Tayvan’a daha önce silah satışı yapan savunma ve havacılık kuruluşlarına yönelik geçen ayki yaptırımları taklit ediyor . Yaptırımlar Insitu, Hudson Technologies, Saronic Technologies, Raytheon Canada, Raytheon Australia, Aerkomm ve Oceaneering International Inc.’i hedef alıyordu. Şirketler askeri uçaklar, füzeler ve ilgili silah sistemlerinin yanı sıra bazı bilgi ve iletişim sistemlerinin geliştirilmesi ve üretimi konusunda uzmanlaşmıştır.

Son yasak kapsamındaki firmalar Çin’de ithalat ve ihracat faaliyetlerinden ve yeni yatırımlardan men edilecek. Görevlileri ülkeye giremeyecek ve çalışma izinleri veya ikametleri iptal edilecek.
Tayvan geçen ay ABD’den adanın kara savunma yeteneklerine önemli bir destek olarak 38 adet gelişmiş Abrams savaş tankı aldı . Dünyanın en ağırları olarak kabul edilen 42 tankın daha bu yıl, 28’inin ise ertesi yıl teslim edilmesi bekleniyor .

Ada, Çin’in artan askeri tatbikatları karşısında savunma kabiliyetlerini geliştiriyor; ABD’den F-16 savaş uçakları, füzeler, denizaltılar ve topçu sistemleri satın alıyor .

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.