İngiltere Parlamentosu, Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskı ve uygulamalarını soykırım olarak tanıyarak, hükümeti Pekin’e yönelik baskıyı artırmaya çağırdı.
İngiltere’de yaşayan Uygur Türkleri, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlallerini protesto etti ve İngiliz hükümetine, “Çin’in hak ihlallerinin soykırım olarak tanınması” çağrısında bulundu.
Londra’daki Parlamento Meydanı’nda bir araya gelen Uygur Türkleri, “Soykırım olarak tanımanın zamanı geldi” ve “Faşist Çin Uygurlara soykırım uyguluyor” yazılı pankartlar taşıdı.
Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki hak ihlallerinin Avam Kamarası’nda görüşüldüğü sırada İktidardaki Muhafazakar Parti Milletvekilleri Ian Duncan ve Tim Loughton ile muhalefetteki İşçi Partisi Milletvekili Jasmin Qureshi kalabalığın yanına gelerek, Uygur Türklerine desteklerini bildirdi.
Soykırım Kararı
Avam Kamarasındaki oturumun ardından milletvekilleri, “Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kitlesel insan hakları ihlalleri ve insanlığa karşı suçları” kınayan bir karar aldı.
Kararda, Çin’in yaptıkları soykırım olarak tanınırken, hükümete, Uygur Türklerini hedef alan eylemlerin durdurulması için harekete geçme ve Pekin’e yönelik baskıyı artırma çağrısı yapıldı.
Karara ilişkin değerlendirmede bulunan Milletvekili Yasmin Qureshi, “Bugünkü oylama, bir dönüm noktası olmalı. Sincan bölgesindeki ihlallerin büyüklüğünü kimse inkar edemez.” dedi.
İngiltere’nin Asya’dan Sorumlu Devlet Bakanı Nigel Adams, parlamentoda yaptığı konuşmada, hükümetin, Sincan’daki insan hakları ihlallerini soykırım olarak tanıyacak herhangi bir kararın “yetkili” mahkemelerce alınması gerektiği yönündeki tutumunu yineledi.
Önergenin sahibi Ghani ise şunları kaydetti:
“Soykırım terimini asla kötüye kullanmamalıyız ancak gerçekleştirildiğinde ise kullanmaktan kaçınmamalıyız. Hükümetler, soykırım kararının yalnızca yetkili mahkemelerce verilebileceğinde ısrar ediyor. Ancak mahkemeye giden her yol, Çin tarafından kapatıldı. Hükümetimizin elleri kelepçeli, Birleşmiş Milletler tarafından felç edildi. Kontrolü geri almalıyız. Soykırımla mücadele yolumuz, Çin tarafından kontrol edilemez.”
İngiltere’de hükümet, Çin’in Uygur Türklerine karşı “endüstriyel ölçekte” insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğini belirtse de yaşananları soykırım olarak tanımaktan kaçınıyor.
Çin hükümeti Uygur Türkleri’ne karşı ağır baskı uyguluyor
Çin Komünist Partisi’nin Sincan Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri’ne uyguladığı ağır baskı uluslararası çapta eleştiriliyor.
Pekin’in “mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise “yeniden eğitim kampları” diye tanımladığı yerlerde, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.
Baskıya maruz kalan Uygurlar, Çin hükümetinin Uygurları zorla kısırlaştırdığını, ağır zulümlerden geçirildiğini ve dini inançlarını hükümetin zorla bıraktırdığını söylüyor.
BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken Çin hükümeti, şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.