ÇKP, Afgan Taliban Elçisini Kabul Etti

ÇKP rejimi, Afgan Taliban elçisini diplomatik olarak kabul ederek, Taliban’ı resmi olarak tanımış oldu.

Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Afgan Taliban elçisi ve siyasi şefi Molla Abdul Ghani Baradar ile bir araya geldi. 28 Temmuz 2021, Çin’in Tianjin kenti. (Fotoğraf: Li Ran, Xinhua, Reuters)

Çin Komünist Partisi (ÇKP) lideri Xi Jinping, Taliban yönetimini resmen tanıdı. 30 Ocak’ta Pekin’de Afgan Taliban elçisinin diplomatik güven mektubunu kabul etti. Böylece, Taliban rejimi ilk defa diplomatik düzeyde meşru bir hükümet olarak tanınmış oldu.

ÇKP’nin resmi televizyon kanalı CCTV, 30 Ocak’ta konu ile ilgili bir haber yayınladı. Habere göre Xi, Pekin’e Büyük Halk Salonunda sunulan diplomatik güven mektubunu kabul etti. Güven mektubunda Taliban tarafından atanan Afgan büyükelçisi Bilal Karimi de dâhil olmak üzere 42 ülkenin yeni atanan büyükelçilerinin imzası bulunuyor.

Bu olayın öncesinde ÇKP, Eylül 2023’te yeni atanan büyükelçisini Afganistan’a göndermeye karar vermişti. Büyükelçi, Taliban rejimine bir diplomatik güven mektubu sunmuştu.

ÇKP Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin’den, bunun Pekin’in Taliban yönetimini resmi olarak tanıdığı anlamına gelip gelmediğini açıkça belirtmesi istendiğinde şunları söyledi: “Çin’in Afgan geçici hükümetini resmi olarak tanıyıp tanımadığını sordunuz. Ancak şunu belirtmek isterim ki Çin, Afganistan’ın uluslararası toplumdan dışlanmaması gerektiğine inanıyor.”

Taliban, Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor. ABD ve Avrupa ülkeleri, Taliban liderlerini ve Taliban’a bağlı kuruluşları, ciddi insan hakları ihlalleriyle suçladı. Ayrıca Taliban’a ekonomik ve siyasi yaptırımlar uyguladı.

Taliban’ın Ağustos 2021’de yeniden iktidara gelmesinden bu yana, birçok ülke Afganistan’daki diplomatik görevlerini sürdürdü. Bunun yanı sıra hiçbir ülke yeni bir büyükelçi göndermedi. Mevcut büyükelçinin görev süresinin sona ermesinin ardından bu ülkeler, yerine maslahatgüzar atadılar.  

Kötülük Ekseni

Pekin’deki rejim, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e düzenlediği terör saldırısını kınamayı reddetti. ÇKP aynı zamanda Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini desteklerken, savaşı bir “işgal” olarak adlandırmayı da reddediyordu.

Yuan Bin, The Epoch Times’daki köşe yazısında, “ÇKP neden Hamas’ı desteklerken Taliban’a ayrıcalık gösteriyor? Neden terör örgütüyle yakın ilişki içinde olmaktan çekinmiyor?” diye sordu.

“Çok basit, çünkü kendisi de dünyanın en büyük terör örgütü” diye ekledi. “ÇKP her zaman uygar dünyanın düşmanı olma rolü oynamış, dünyadaki terör örgütleri ve kötü güçler için ana kamp yeri olmuştur.

“Kızıl Kmerler’den Kuzey Kore’ye, Afganistan’dan IŞİD’e, Rusya’nın Putin’ine kadar… Hepsine açık ya da gizli olarak diplomatik destek ve parasal yardım sağladı.”

30 Ocak’ta ABD Temsilciler Meclisi Seçim Komitesi tarafından ÇKP hakkında bir oturum düzenlendi. Oturum sırasında komite başkanı, Wisconsin milletvekili Mike Gallagher bir konuşma yaptı. “Çin’in İkinci Dünya Savaşından bu yana en büyük askeri yığınağı oluşturduğunu izliyoruz. Üstelik, Tahran, Moskova ve Pyongyang da Çin’le dost olmaya istekli. Sonuç olarak, tarihten ders çıkarmayı düşünmeliyiz” dedi.

Eski ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da oturumda konuştu. “Zorbaların, otokratların ve teröristlerin demokrasilere meydan okuduğu ve saldırdığı, dolayısıyla değerlerimizi tehdit ettikleri, çıkarlarımızı ve ulusal güvenliğimizi tehdit ettikleri tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz” dedi.

Yazan: Alex Wu, The Epoch Times

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.