Depremzedeler Hiçbir Şekilde Kayıt Altına Alınmıyor
Deprem felaketinden sonra hayatta kalan depremzedelerin büyük bir çoğunluğu Mersin’e doğru bir göç başlattı. Şu anda tahmini olarak 250.000 civarında depremzedenin barınma ve diğer ihtiyaçları için Mersin’e geldikleri tahmin ediliyor. Fakat bu depremzedeleri kayıt altına alacak dijital bir sistemin yokluğu dikkat çekiyor.
Depremzedelerin, Mersin’de, depremzedelere sunulan hizmetlerden ve barınma yardımından faydalanmaları için Mersin Valiliğine başvurarak kayıt olmaları gerekiyor. Burada valiliğin hazırlamış olduğu bir form doldurularak, depremzedelere afetzede belgeleri veriliyor. Bu form kapsamında depremzedenin Mernis sistemine kayıtlı adresi ve GBT’si teyit edildikten sonra belge üzerine valilik mührü basılıp imzalanarak depremzedelere afetzede belgesi olarak veriyor. Bu belge ile depremzedeler yardımlardan faydalanmaya başlıyor.
Derpemzedeler için her hangi bir kayıt platformu yok
Valiliğin depremzedelere sağladığı afetzede belgelerinin üzerinde bir kayıt numarası olmaması veya depremzedelerin dijital bir platforma kayıt edilmemesi ise büyük bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Bu tür durumlarda mağdurları kayıt altına alabilecek AFAD tarafında hazırlanmış çevrimiçi bir platformun olmaması da dikkat çekiyor. Pek çok depremzede konu ile ilgili olarak ileriki süreçte haklarını nasıl talep edecekleri konusunda şaşkınlık yaşıyor ve AFAD’ın çalışmalarındaki bu büyük eksikliğe dikkat çekiyor.
Bu konuda AFAD inernet sitesi üzerinde de her hangi bir bölüm bulunmuyor. AFAD internet sitesinde bağışlar ve gönüllü olmak için başvuru alanları olmasına rağmen depremzedelerin kaydı için her hangi bir alan bulunmuyor. Bugüne kadar böyle bir alt yapının dijital ortamda hazırlanmamış olması ise depremzedeler tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor.
“Depremzedelerin şu anda dijital kayıt altına alınmaması çok büyük bir eksiklik
Türkiye Bilişimciler Federasyonu (TÜBİFED) Yazılım Komisyonu Başkanı, TÜYAFED Yazılımcılar Federasyonu Kurucu Başkan Yardımcısı ve Mersin Bilişim Sektörü İş İnsanları Derneği Başkanı (MEBİAD) Tuncay Torun konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “Depremzedelerin şu anda dijital kayıt altına alınmaması çok büyük bir eksiklik. Depreme gerçekten hazırlık yapmış olan bir kurumun aslında yapacağı ilk ve en önemli işlerden biri depremzedeleri dijital ortamda kayıt altına alıp, takip etmektir. Böylece hem depremden etkilenen insanların sayısı ve ihtiyaçları konusunda bir veri tabanı oluşturulup depremzedelerin mevcut durumları izlenebilir, hem de depremde yakınlarını kaybetmiş insanların yakınlarını bulmaları için bir alt yapı oluşturursunuz. Böyle bir çalışmanın yapılmamış olması bizim gibi bilişimcileri çok üzdü çünkü bu sistemi yapmak hiç de zor değil. AFAD’ın bir çok alandaki eksikliği maalesef çok büyük zafiyet yaratıyor.”
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.