Bu yılki Dünya Ekonomi Forumu, “Bugüne kadar Davos’ta yapılan en politik gündemli toplantı” olarak nitelendiriliyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun “Baş Ekonomist Görünüm Raporu 2024”, Davos’ta gerçekleştirilen WEF yıllık toplantısında açıklandı. Raporda, küresel ekonomi için beklentilerin “durgun” olmaya devam ettiği belirtilerek, küresel ekonominin yüksek enflasyon sonrası sıkı finansal koşullar, jeopolitik anlaşmazlıklar ve yapay zeka (AI-YP) alanındaki hızlı ilerlemelerden kaynaklanan sıkıntılarla mücadeleye devam ettiği aktarıldı.
Başekonomistlerin yüzde 56’sı küresel ekonominin bu yıl zayıflamasını beklerken, yüzde 43’ü koşulların değişmeyeceğini veya küresel ekonominin daha güçlü büyüyeceğini öngördü. ABD, Güney Asya, Doğu Asya ve Pasifik için ekonomik görünüm olumlu kalmaya devam ederken, ekonomistler Avrupa’nın zayıf bir ekonomik büyüme göstereceği tahmininde bulundu.
Ekonomistlerin yüzde 68’i zayıf tüketim, düşük sanayi üretimi ve emlak piyasasına ilişkin endişelerin daha güçlü bir toparlanma beklentisi üzerinde baskı oluşturması nedeniyle bu yıl Çin’de zayıf bir büyüme öngördü.
Ekonomistlerin 94’ü yapay zekanın gelecek 5 yıl içinde yüksek gelirli ekonomilerde üretkenliği önemli ölçüde artırmasını beklerken, düşük gelirli ekonomiler için bu oran yüzde 53 oldu. WEF’in anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu, üretken yapay zekanın yüksek gelirli ekonomide inovasyonda verimliliği önemli ölçüde artıracağını da öngördü.
Forum Başkanı Borge Brende yaptığı açıklamada, bölgesel gerilimlerin sermaye sahiplerini yakından ilgilendirdiğini ifade ederek, “Tek çare bir araya gelip gelecekte olacaklar hakkında konuşmak ve çözümler bulmak” dedi.
Bu yıl forumun en dikkat çekici isimleri arasında Çin Dışişleri Bakanı Li Quiang, ABD Başkanı Antony Blinken, ABD Başkanı Joe Biden’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Maliye Bakanı Christian Lindner, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen olacak. Bunların yanı sıra 60 ayrı ülkeden üst düzeyde güvenlik politikalarından sorumlu temsilciler de forumda hazır bulunuyor.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 1971 yılında İsviçreli-Alman bir ekonomist ve profesör olan Klaus Schwab tarafından siyasi, sosyal ve ekonomik konularda küresel işbirliğini teşvik etmek amacıyla kuruldu. Merkezi Cenevre yakınlarında bulunan ve kar amacı gütmeyen bu uluslararası kuruluşun amacı, kamu ve özel sektörleri bir araya getirerek küresel sorunlara çözüm bulmak için beyin fırtınası yapmak. Davos kasabası ise WEF’in elli yıl önceki ilk toplantısına ev sahipliği yapmasıyla birlikte, her sene, yıllık toplantının merkezi haline geldi. Hatta Dünya Ekonomik Forumu bile Davos adıyla anılmaya başlandı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.