Engellerin Sadece Fikirde Olduğunu Göstererek Bizlere İlham Olan; Esin Merdan

23 yaşındaki Esin Merdan; ülkemizin gururu olmaya aday, pırıl pırıl gençlerimizden bir tanesi…

Doğuştan yürüme engelli olan Esin; geçen yıl yaşadığı bir anı sayesinde hayata olan bakışını değiştirmiş ve o anda hem tüm insanlara ilham olmaya, hem de tüm engelliler için farkındalık yaratmaya karar vermiş. Kendisini ifade ettiği mottosu ise: “Ben yapabilirsem, siz de yapabilirsiniz.”

Esin Merdan, geçen yıl Bratislava, Slovakya’da, heykel ile aynı pozu verirken.

Epoch Times Türkiye olarak Esin Merdan ile iletişime geçerek, daha fazla insana ilham olabilmesi, ve aynı zamanda engelliler için farkındalık yaratılabilmesi adına; kendisini ve yaptıklarını daha yakından tanımaya çalıştık…

Aslında Esin Merdan, doğuştan yürüme engelli olması sebebiyle, işe öncelikle kendisine ilham olarak başlamış diyebiliriz. Zor bir süreci azmiyle adım adım atlatarak geçirmiş. Kendisi bu süreci şöyle anlatıyor:

Esin Merdan’ın 17 yaşındayken bir proje için gittiği ilk yurtdışı seyahati. Roma, İtalya.

“1994 İzmir doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı 4. Sınıf öğrencisiyim. Doğuştan yürüme engelliyim, bacak kaslarım güçsüz. Yürüyebilmek için 5 ameliyat olmam ve uzun bir süre fizik tedavi almam gerekti. Bir adet bastonla yürüyorum. Zamanla evden okula, şehir merkezine, şehirlerarası ve yurtdışına gidebilir hale geldim.”

Esin’in Riga’dayken işitme engelli grubun çekip kendisine gönderdiği fotoğraf. Bu fotoğrafın, engellerin aşılabildiğini anımsattığı için Esin’e göre anlamı çok büyük.

Esin, 17 yaşından beri çeşitli gençlik değişimi projeleri, Erasmus ve öğrenci değişim programları sayesinde yurtdışına gidip gelmiş. Şimdiye kadar 16 ülkeyi ziyaret etmiş. Bu ziyaretlerinin bir tanesi sırasında, insanlara ilham kaynağı olma fikrinin ise şu şekilde ortaya çıktığını söylüyor:

“2016 Temmuz ayında gençlik değişimi için Riga’ya gitmiştim. Şehri tek başıma dolaşıyordum ve Cat House isimli yerin önünde fotoğrafımı çekmek istedim, ama telefonumun şarjı bitti. Oradan geçen işitme engelli bir gruptan yardım istedim. Kendi fotoğraf makineleriyle çekip bana mail attılar. İşaret dili bilmememe rağmen, onlarla anlaşabilmem ve farklılıklarımızı aşmış olmamız beni çok etkiledi. Sonra, bu yaşadığım anıyı bir gezgin grubu olan Interrail Türkiye’de paylaştığımda, yüzlerce destek yorumu aldım, benimle gurur duyduklarını ve onlara ilham verdiğimi söylediler. O zamandan beri, yurtdışı seyahat ve gözlemlerimi bu grupta paylaşarak, insanları seyahat etmeleri ve mutlu olmaları için motive etmeye, bir yandan da engelliler için farkındalık yaratmaya çalışıyorum. “Ben yapabilirsem siz de yapabilirsiniz” benim mottom. Eğer; benim gibi biri bunları yapabiliyorsa, bunu herkes yapabilmeli.”

Esin, hedeflerini gerçekleştirebilmek için İngilizce ve Japonca başta olmak üzere; çeşitli yabancı dilleri öğrendiğini ve gençlik değişimi, yüksek lisans gibi yurtdışı imkanlarını takip ettiğini belirtiyor. Farklı ülkelerde bulunarak deneyim kazanmanın, özgüven ve bağımsız yaşam başta olmak üzere, birçok konuda kendisini geliştirmesini sağladığını belirtiyor, ve böylece daha büyük topluluklara ulaşarak sesini duyurabileceğine, ve onlara da ilham vermesi gerektiğine inanıyor.

Şimdiye kadar; İtalya, Vatikan, Polonya, Estonya, Letonya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Fransa, Avusturya, Macaristan, Slovakya, Belçika, İsveç, Finlandiya ve Rusya’da bulunmuş. Erasmus ve öğrenci değişimi kapsamında ise 1 sene Almanya’da yaşamış ve oradaki bir üniversitede okumuş.

Geçen yıl, Light Festival için gittiği Amsterdam’da Esin, kostümlü karakterle fotoğraf çektirirken.

Önemli bir nokta; saymış olduğu ülkelerin büyük çoğunluğunu; AB ülkelerindeki ulaşım kolaylığından yararlanarak dolaştığını belirtiyor. Bu noktada; çeşitli engellere sahip olan kişilerin de hayallerini gerçekleştirebilmesi için, onların yaşamlarını daha kolaylaştırabilmemiz için elimizden geleni yapmamız gerektiğinin şart olduğunu belirtmek gerekiyor. Esin, “Hafta içi derslere, haftasonu ve tatillerde ise otobüslerle yakın ülkelere gidiyordum.” diyor.

Esin, en sevdiği karakterlerden Minnie Mouse ile Paris Disneyland’da.

Esin Merdan, seyahatlarinde yaşadıklarını, gezginesinti adındaki Instagram sayfasından ve Facebook sayfasından paylaşıyor. Ayrıca, Türkçe ve İngilizce olmak üzere kısa seyahat yazıları yazıyor.

Esin için bir başka dönüm noktası ise, okuyor olduğu Hacettepe Üniversitesi’nde kendisini geliştirebilmek için almaya başladığı “Mobil Fotoğrafçılık” dersi olmuş. Sınıfta kendisini tanıtıp, engelliler için toplumda farkındalık yaratmak istediğini anlattığında bundan çok etkilendiklerini söylüyor. Bunun sonucunda ise, dönem sonu yapacakları sergiyi bu tema üzerine yapmaya karar vermişler. Böylece Esin’in yapmak istediklerinde güzel bir gelişim olmuş.

Esin sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu temaya uygun olabilecek fotoğraflar çektik. Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nin ortak çalışması oldu. Proje sorumluları, Gazi Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü Prof. Dr. Hanife Güz ve Öğr. Gör. Aynur Yüce’nin, bunun yanısıra Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Görüntü İşleme, Reklam ve Kampanya dersleri ve Hacettepe Üniversitesi Mobil Fotoğrafçılık dersini alan öğrencilerin katılımı sayesinde; engelliler için toplumda farkındalık yaratma konusu, geniş kapsamlı bir mobil fotoğraf sergisine ve aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesine dönüştü.”

“Çektiğimiz fotoğrafları açıklayan ve farkındalık yaratmayı amaçlayan mesajlar içeren kısa videolar hazırlayıp bunları fotoğraflarımıza QR kodu halinde ekledik. Sosyal medyada da konumuzla ilgili paylaşım yapılabilmesi ve destek verilebilmesi için #engellerfikirdeaşılırkalplerle ve #birsenkalbinlehissetsenyeter hashtaglerini başlattık. Sergi, 25 Aralık – 2 Ocak tarihleri arasında, Ankara Kentpark AVM 2. Katta gerçekleştirilecek. Bir fikirden yola çıkıp böyle güzel bir etkinlik yapabildiğimiz için çok mutluyum ve gelmek isteyen herkesi sergimize bekliyorum.”

Esin, Stockholm, İsveç’te.

Esin Merdan, bu sene İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde son senesini okuyor, aynı zamanda İngilizce Öğretmenliği için formasyon alıyor. Gelecek hedefleri arasında, yurtdışında kendini geliştirebileceği bir alanda (kültür çalışmaları, medya, sosyoloji, uluslararası ilişkiler, vb…) yüksek lisans eğitimi almak ve kıtalararası yolculuk etmek bulunuyor. Ancak, engelli olmamın yarattığı ek masraflar nedeniyle bunu gerçekleştirmek için bursa ihtiyacı olacağını belirtiyor, bunun yanısıra engelliler için farkındalık yaratma konusunda çalışmalar yapabileceği aktivitelerde yer almak istiyor.

“Engeller fikirde, aşılır kalplerle” konulu, “Mobil Fotoğraf Sergisi” Kentpark AVM’de gerçekleşecek.

25 Aralık’ta açılışı gerçekleşecek olan “Mobil Fotoğraf Sergisi”nde Esin, sergi görevlisi ve konuşmacılardan biri olarak da bulunacak. “Engeller fikirde, aşılır kalplerle” konulu, bir hafta sürecek olan bu sergiyi ziyaret edebilir veya belirlenen hashtag’lerle (#EngellerFikirdeAşılırKalplerle #BirSenKalbinleHissetsenYeter) sosyal medyadan sizler de destek verebilirsiniz. Esin’e ise Instagram üzerinden çeşitli projeler veya destek için @gezginesinti ve @esinmerdan hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Esin Merdan’ın tüm insanlara ilham olabilmesi ve engelliler için farkındalık yaratabilmesi için yolunun ışıkla dolu olmasını diliyoruz…

 

Yasemin Erdem, Epoch Times Türkiye

 

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.