Eşdeğer ilaç bandı yüzde 10’dan 5’e düşürüldü: Hastalar fiyat farkı ödeyecek

Kaynak: Pixabay – stevepb

Resmî Gazete’de yayımlanan “2023/5 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı”nda, ilaçlardaki eşdeğer ilaç bandı yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürüldü.

24/08/2023 tarihli resmi gazetede yayımlanan “2023/5 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı”nın 4. Maddesinde, ‘Sağlık Uygulama Tebliği 4.4.2 Eşdeğer İlaç Uygulaması’ başlıklı maddesi ile belirlenen eşdeğer grubunda ödenebilecek azami ilaç bedelinde kullanılan oran yüzde 5 olarak belirlendi.
Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, bu düşüş ile hastaların ödeyeceği fiyat farkının artacağını belirterek şu açıklamalarda bulundu:


“Eşdeğer ilaç bandındaki en ucuz ilaç 100 TL ise, ilacın fiyatı yüzde 10 fazlasına kadar fiyat farkı çıkarmıyordu. Yani hasta 110 TL’lik ilaca da fiyat farkı ödemeden alıyordu. Ancak bu band yüzde 5’e düşürüldüğü için hastalar, 110 TL’lik ilacı almak için de 5 TL fiyat farkı ödemeye başlayacak.
2021 yılında da bu bandın yüzde 10’dan yüzde 5’e indirilmesi için değişiklik yapılmıştı. Dava açılmış ve yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Ancak SGK, yine aynı düzenlemeyi yapmış.”


Bazı ilaçların eşdeğeri de bulunmuyor çünkü insanlar asıl ilacı bulamayınca eşdeğeri alıyor, orada da sorunlar başlıyor. Kur etkisi ve hammaddeye erişimde yaşanan küresel sıkıntı, piyasada bazı ilaçların bulunamaması sıkıntısını da beraberinde getirdi. Reel kur üzerinden hammadde satın alan ilaç sektörü, ilaç bedelini Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen sabit kur üzerinden tahsil ediyor. Bakanlığın belirlediği kur bedeli sabit kalıp, döviz yükseldikçe makas açılıyor; üretici ilacı piyasaya sürmeyince de, sıkıntı baş gösteriyor. Resmî Gazete’deki karara göre gelen zam işte bu kur farkını düzenliyor. Son zamların ardından ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan Türk Lirası cinsinden 1 Euro’nun değeri, reel piyasa değerinin altında kalsa da yüzde 30,5 artırılarak 14,0387 TL’ye yükseltildi.

İlacın hammaddesinden ambalajına kadar birçok girdisi ülkemize döviz ile geldiği için özellikle son yıllarda bulunamayan ilaçların sayıları giderek artıyor. Bunun en büyük sebebi ilaçtaki Avro kuru ile reel kur arasındaki uçurumun giderek büyümesi. Pek çok eczane özellikle çocuk antibiyotikleri dahil pek çok antibiyotik grubu, yine bazı çocuk şurupları, göz damlaları, bazı kalp ilaçlarının bulunmasında ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekti.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.