Filipinler, Pekin Karşısında Avustralya’nın Desteğini Kazandı
Avustralya, Pekin’in Güney Çin Denizi’ndeki saldırganlığı karşısında, Filipinler’i destekliyor. Filipinler, deniz sahasında giderek artan deniz çatışmalarıyla karşı karşıya. Üç ülke destek gösterisi olarak ortak deniz tatbikatları düzenlemeyi planlıyor.
Manila ve Pekin, Güney Çin Denizi konusundaki anlaşmazlığı tırmandırıyor. Bunun yanı sıra Avustralya, Pasifik ülkesi Filipinler’e açık bir destek gösterisine hazırlanıyor. Filipinler ve Japonya ile birlikte ortak deniz tatbikatlarına katılacak.
Pekin uzun zamandır neredeyse tüm denizin kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Ayrıca ana karadan 1000 km’den uzakta, sahil güvenlik gemilerinden oluşan bir filoyla, devriye geziyor.
Bu nedenle iki komşu ülke arasında başlayan çatışmalar halen devam ediyor. İki ülke arasında, tazyikli su kullanımı da dâhil olmak üzere deniz üzerinde bir dizi çatışma gerçekleşti. Ayrıca hararetli sözlü tartışmalar da yaşandı. Yakın zamanlarda Pekin, karaya oturmuş bir savaş gemisindeki Filipinli askerlere ikmal görevlerini aksatmaya çalıştı. Pekin geminin, kendi karasularında olduğunu iddia ediyor.
BRP Sierra Madre, Filipinler’in 1999 yılında konuşlandırdığı, II. Dünya Savaşı döneminden kalma bir çıkarma gemisidir. Spratly Adaları’nda batık bir resif olan tartışmalı Second Thomas Shoal (veya Ren’ai Jiao) yakınlarında bulunuyor. 23 Mart’ta Çin, Sierra Madre’ye ikmal görevi yapan Filipinli bir tekneye karşı tazyikli su kullandı.
Çin’in geniş “dokuz hat çizgisi” de dâhil, birbiriyle örtüşen birçok deniz sahasında hak iddiası var. Ayrıca Filipinler, Vietnam ve Malezya arasında yer alan Spratly Adaları da bu kapsamın içerisinde. Sınırlı bir değere sahip olmasına rağmen adalar kritik bir ticaret ve tedarik yolu üzerinde bulunuyor.
Ayrıca Pekin, Güney Çin Denizi’nde kapsamlı tarama operasyonları yoluyla, yakındaki Mischief Reef’te kendi karakolunu inşa etti.
Filipinler Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Jonathan Malaya, “Çin’in yeniden ikmal görevlerine müdahale etmeye yönelik her türlü girişimi, birliklerimizi koruyacak şekilde karşılanacaktır” dedi.
ABD, Pekin’i Geri Püskürtmek İçin Pasifik Müttefiklerine Güveniyor
Malaya, Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr.’ın geçen haftaki sözlerini yineledi. Pekin sahil güvenliğinin “saldırgan” eylemlerine tepkilerinin, doğası gereği yalnızca askeri değil, “çok boyutlu” olacağını söyledi.
Pekin’in eylemlerine yanıt olarak Avustralya, Japonya ile birlikte Palawan açıklarında ortak deniz tatbikatları planlıyor. Elbette ki bu, dört ülkeyi de kapsayan ilk tam ölçekli tatbikat olacak.
Avustralya, bir uçakla birlikte Warramunga firkateynini de gönderiyor. Ayrıca manevralara bir Japon destroyeri ve çok sayıda ABD ve Filipin gemisi de dahil olacak.
Filipinler Silahlı Kuvvetleri, Warramunga’nın Nisan başında Palawan limanına vardığını doğruladı. Ayrıca Avustralya Savunma Kuvvetleri bunun “Hint-Pasifik bölgesel varlık konuşlandırması kapsamında” olduğunu açıkladı.
Biden yönetimi, Pekin’in artan bölgesel baskısından etkilenen ülkeleri bir araya getirmeyi amaçlayan Hint-Pasifik stratejisini sürdürüyor. Bu tatbikatlar da, bu stratejinin “sağlam iddiasının” bir parçası olarak gerçekleştirilecek.
Pekin, Avustralya’nın manevralara dâhil olmasından duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi. Bununla birlikte, Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlıkların ikili düzeyde tutulmasının altını çizdi. Ayrıca dış güçleri müdahale etmekle suçladı.
Gerginliklere rağmen küçük çatışmaların daha büyük çatışmalara dönüşme olasılığı düşük. Ancak Manila, Pekin’in eylemlerinin fazla ileri gitmesi halinde Washington’la olan karşılıklı savunma anlaşmasını devreye sokma seçeneğini elinde tutuyor.
Yazan: Rex Widerstrom, The Epoch Times
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.