Fotoğraf Sanatçısı, Gazeteci, Yazar Ara Güler

Dün akşam kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybeden Ara Güler'i saygıyla anıyoruz.

16 Ağustos 1928’de, Ermeni asıllı eczacı bir babanın çocuğu olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Çocuk yaşta sinemadan çok etkilendiği farkedilince, Muhsin Ertuğrul’un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Kuruçeşme’de Getronagan Ermeni Lisesi’nde okurken aynı süreçte, film stüdyolarında sinemacılığın her dalında yer alıyordu.

1950 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam ederken, Yeni İstanbul gazetesinde çalışmaya başladı. Kalbi o kadar işindeydi ki okuduğu fakülteyi yarım bırakacaktı.

1956’da Time-Life, 1958’de Paris-Match ve Der Stern dergilerinin Yakındoğu foto mühabirliğini üstlendi.  Photography Annual dergisi onu 1961 yılında dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanıttı.

Ara Güler’in başarılı fotoğrafları, Fransa’dan Amerika’ya kadar birçok katalogda yer aldı. Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinde çektiği kendine has klasik fotoğraflarıyla tanındı. Anadolu ve İstanbul’un yok edilen birçok güzelliğini yakaladı. Resimli Hayat ve Hayat dergilerinde çalıştı. Uluslararası bir ünvan olan ‘Master of Leica’ ünvanına layık görüldü. 1966’da, ABD Modern Sanatlar Galerisi’nde açılan ‘Renkli Fotoğrafın On Ustası’ adlı sergiye katıldı. 1967 yılında Kanada’da ‘İnsanların Dünyasına Bakışlar’ adlı sergi açtı. 1971’de Almanya’da ‘Türkiye’ adlı albümü yayımladı. 1980 yılından sonra çeşitli dergi ve gazetelerde muhabirlik yaptı.

Gördüğünü, gördüğü anda olduğu gibi çeken Ara Güler, “Ben fotoğrafın bir sanat olduğundan da emin değilim. Fotoğrafın bir mesaj vermesi lazım” diyor. Fotoğrafın yalan konuşmayan tek makina olduğunu savunan Güler’e göre, “Çünkü dili yoktur yalan konuşmak için. Fotoğraf çok mühimdir. Sanat olup olmaması ikinci plandadır, gerçeği yaşantıyı yakalamak için.”

Dünyanın birçok ülkesini gezen Ara Güler, Hindistan’a ayrı bir hayranlık besliyor.  Avrupa ise ruhsuz bir kıta. Ara Güler bu konuda gazeteci Ömer Sercan’a şöyle diyor; “Avrupa medeniyeti beladır. Hindistan’ın yamyamları bile onlardan daha insan. Pislik herifler. İnsanlığın başına bela olan bütün izm’ler Avrupa’dan çıktı. Gidip yamyamların fotoğrafını çekerim daha iyi. İnsanlık yok orada. Sanatları beş para etmez. Bizim Osmanlı’nın hat sanatının yarısına ulaşmaz onların resmi.” diyerek fikirlerini sert bir şekilde bizimle paylaşıyor.

Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekip röportajlar yapan Ara Güler hayatı boyunca Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil etti.

17 Ekim 2018 tarihinde 23:20 sıralarında yoğun bakıma kaldırıldığı Şişli Florance Nightingale Hastanesi’nde yaşamını yitirmiştir.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.