Gravür Sanatçısı Cemal Akyıldız Covid-19 Nedeniyle Hayatını Kaybetti

Fotoğraf : T.C. İstanbul Valiliği Resmi Sitesi

Resim ve gravür sanatçısı Cemal Akyıldız, Covid-19 nedeniyle 88 yaşında hayatını kaybetti.

Gravür sanatçısı, aynı zamanda grafik tasarımcı olan 88 yaşındaki Cemal Akyıldız’ın cenazesi, 14.00’te Zincirlikuyu gasilhanesinden alındı, ikindi namazını müteakip Aşiyan Mezarlığı’na defnedildi.

Resim ve gravür sanatçısı Cemal Akyıldız’ın vefatıyla ilgili  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Cemal Akyıldız değerli bir gravür sanatçımızdı ve uzun yıllar Mustafa Kemal Atatürk’ün çok özel portrelerini çizmişti. Ne yazık ki, bugün kendisini kaybettik, bize bıraktığı eserler için minnettarız. Allah rahmet eylesin, ruhu şad olsun” paylaşımında bulundu.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da Akyıldız’ın vefatının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Vali Ali Yerlikaya, Akyıldız’ın bir videolu röportajını Twitter üzerinden paylaşıp, üzüntüsünü şu ifadelerle dile getirdi :

“Gravür sanatının son temsilcilerinden, İstanbul aşığı Ressam Cemal Akyıldız’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyim. Akyıldız Ağabey, gravürleriyle tarihi ve kültürel mekanları geleceğe taşıdı. Büyük bir değeri kaybettik. Allah rahmet eylesin. Başımız sağ olsun.”

Fotoğraf : T.C. İstanbul Valiliği Cemal Akyıldız Röportajı Ekran Görüntüsü

CEMAL AKYILDIZ KİMDİR?

1932 yılında Trabzon’da doğan ve Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim almak üzere İstanbul’a gelen Akyıldız, İbrahim Çallı, Hikmet Onat gibi Osmanlı döneminin önemli ressamlarından ders aldı.

1951 yılında Cağaloğlu’nda açtığı atölyesinde çizimler yapmaya devam eden Akyıldız, Topkapı Sarayı, Kız Kulesi, İstanbul Valiliği binası gibi önemli tarihi mekânlar başta olmak üzere İstanbul’da 150’nin üzerinde tarihi eseri çizdi. Mimar Sinan’ın eserlerini, Osmanlı ve Selçuklu dönemi eserleri, camileri, padişah türbeleri ve çeşmeleri, Boğaziçi manzaralarını çizdi.

Mustafa Kemal Atatürk’ten itibaren tüm cumhurbaşkanlarının portrelerini çizen Celal Akyıldız, 25 yıl İstanbul Üniversitesi’nin ressamı olarak çalıştı ve daha sonra da İstanbul Üniversitesi Tarih Araştırmaları Ana Bilim Dalı Ressamlığı’nda görev yaptı.

1956 yılında ilkokul karnelerinde okul kitaplarında bulunan Atatürk gravürünü çizdi, yarım asrı aşkın sanat hayatında 200’ün üzerinde sergi açtı.

2000 yılında Atatürk ve Kurtuluş Savaşı belgeselini çizmesi için Cumhurbaşkanlığı ressamlığına seçildi. Çizdiği resimlerle gelecekteki araştırmacılara ışık tutacak eserler üretti.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.