Günde 7 Saatten Uzun Süre Ekrana Bakan Çocukların Beyin Yapısı Değişiyor Mu?

ABCD araştırmacıları tarafından yayınlanan, ergenlik öncesi yaştaki bir çocuğun hafızasını kullandığı sırada alınmış beyin fMRI görüntüsü. Sarı ve kırmızı bölgeler en aktif olanlardır. (Richard Watts, PhD, Vermont Üniversitesi, Nörogörüntüleme Laboratuvarı, Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi)

300 milyon dolar maliyetli, çığır açan bir çalışmayla, akıllı telefon veya tabletlerle günde yedi saatten fazla zaman harcayan çocukların, beyin yapısının değiştiğini keşfedildi.

Teknolojinin çocuklar üzerindeki sonuçlarını gösteren yeni araştırma, resmi bir kurum olan National Institute of Health (NIH-Ulusal Sağlık Enstitüsü) tarafından finanse edildi.

Araştırmacılar bu bulguları elde etmek için, 4.500 çocuğa beyin taraması yaptıklarını ve 9 – 10 yaşlarında 11.000’den fazla çocuğu yaklaşık on yıl boyunca takip ettiklerini belirttiler. İlk veriler, çok uzun ekrana bakma süresinin, çocuklar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceğini ortaya çıkardı.

Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yayınladığı bir makalenin özetinde şöyle denilmektedir: “Bilim adamları, içgüdüsel eylemler sırasındaki beyin özelliklerine baktılar. Erken psikopatolojiyi kullanarak uyku, fiziksel aktivite gibi sağlıkla ilişkili ya da ekrana bakma süresi gibi medya kullanımıyla ilişkili davranışların, algılama seviyesi ve beyin gelişimi üzerindeki etkisini araştırdılar. ABCD araştırmacıları tarafından yapılan yakın tarihli bir çalışma, farklı sürelerde ve farklı amaçlarla (örneğin, video oyunları ve sosyal medya gibi) ekrana bakma süresi ile farklı yapısal beyin karakteristikleri, psikolojik özellikler ve bilişsel işlevler arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir”. (Çevirmenin notu: Genç Beyin Bilişsel Gelişimi (Adolescent Brain Cognitive Development-ABCD) Çalışması Amerika Birleşik Devletleri’nde yürütülen, beyin gelişimi ve çocuk sağlığı konusundaki en büyük uzun vadeli çalışmadır. https://abcdstudy.org/about.html )

Aynı yazıda ABCD çalışmasının sağladığı eşsiz fırsat vurgulanarak, “bilim adamlarının medya kullanımının bir kişinin gelişimini nasıl etkileyeceğini anlamak için, katılımcıları zaman içinde takip edebileceği” belirtilmektedir.

Bilim adamları bu çalışma ile, günlük ekran kullanımının çocuklarda beynin bilgiyi işleyen en dış tabakası olan beyin korteksinde erken incelmeye neden olduğunu keşfettiler. Ekrana daha az bakanlar, her gün düzenli ekran kullananlardan farklılık gösteriyor. Ancak NIH (Ulusal Sağlık Enstitüsü) çalışma direktörü Gaya Dowling, henüz bir sonuca varmadıklarını belirtti.

CBS News’in bildirdiğine göre Dowling, “Tespit edilen farklılıkların ekran kullanım süresinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını bilmiyoruz. Ayrıca bunların kötü bir şey olup olmadığını da henüz bilmiyoruz” dedi. “Zaman içinde aynı çocukları takip ederek, bu bir tek anlık görüntüde gördüğümüz farklılıkların sürüp sürmeyeceğini anlayana kadar da bilemeyeceğiz.”

CBS raporunda bilim adamları, beyin taramalarında görülen incelmiş  korteksin ekrana bakma süresinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı açıkça ifade etmiyorlar.

Dowling, “Bazı soruları birkaç yıl içinde cevaplayabileceğiz” dedi. “Ancak daha uzun vadeli sonuçlar hakkındaki gerçekten ilginç sorulardan bazılarını cevaplayabilmek için, daha uzun bir süre beklememiz gerekecek.”

Ancak şunu da ekledi: “NIH çalışmasında toplanan röportajlar ve veriler halihazırda başka bir şeyi ortaya çıkardı: Ekranlara bakarak günde iki saatten fazla zaman harcayan çocuklar, düşünme ve dil testlerinde daha düşük puanlar aldı.”

Dowling çalışma bittiğinde araştırmacıların, ekrana bakma süresinin bağımlılık yapıp yapmadığını da belirleyebileceklerini umuyor.

CBS’ye verdiği demeçte “Sadece ekran başında ne kadar zaman harcadıklarını ve bunun etkisini nasıl hissettiklerini değil, aynı zamanda bu etkilerin bazı bilimsel sonuçlarını da görebileceğiz. Ayrıca, bağımlılık olup olmadığı sorusunu da ele alacağız” dedi .

Cevapların birkaç yıl boyunca hazır olmayacağını söyledi.

Dowling sözlerine “Ancak bu uzun vadeli sonuçlarla ilgili gerçekten ilginç sorulardan bazıları için bir süre beklememiz gerekecek, çünkü sonuçların ortaya çıkması gerekiyor” diye devam etti.

Seattle Çocuk Hastanesinden Dr. Dimitri Christakis, Amerikan Pediatri Akademisinin, ebeveynlere “18 ila 24  aylıktan daha küçük çocuklarda, video sohbeti dışında dijital medya kullanımından kaçınmaları gerektiğini” söyleyen, en yeni ekran süresi kılavuzunun baş yazarıdır.

Hazırladığı raporda “iPad’lerle oynayan bebekler hakkında bildiğimiz şey, iPad’den öğrendiklerini gerçek dünyaya aktarmadıkları. Yani bir çocuğa sanal Legolar, sanal bloklarla oynadıkları ve onları dizdikleri bir uygulama verirseniz ve sonra önüne gerçek bloklar koyarsanız, işe en baştan yeniden başlarlar” dedi.

Sanal bloklar oynayarak edinilen bilgilerin gerçek Legoların olduğu dünyaya aktarılmadığını söyledi. “Bu, aktarılabilir bir beceri değil. Çocuklar bilgiyi iki boyuttan üç boyuta aktarmıyorlar” dedi.

Yeni bilim sınırlarını keşfetmeye devam etmek için websitemizi ve Facebook’daki Epoch Times Türkiye sayfasını ziyaret edin!

Epoch Times, mevcut bilgilerimize meydan okuyan olaylar ve teoriler ile ilgili araştırmaları ve söylentileri araştırıyor. Biz, hayal gücümüzü canlandıracak ve yeni olanaklar yaratacak fikirleri araştırıyoruz. Facebook sayfamızdan, bazen tartışmalı da olabilen konular hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Yazan: Jack Phillips, Epoch Times

Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.