İngiltere Savunma Harcamalarını Artırıyor

Başbakan Rishi Sunak, İngiltere savunma harcamalarını 2030’a kadar 75 milyar sterlin artıracaklarını açıkladı. Başbakan Sunak bu artışı, bir nesildeki savunma harcamalarındaki en büyük artış olarak nitelendirdi. Böylece önümüzdeki altı yıl içinde İngiltere savunma harcamaları, ülkenin GSYİH’sının % 2,5’ine kadar ulaşacak.

Başbakan Rishi Sunak, İngiltere savunma harcamalarını 2030’a kadar artıracaklarını açıkladı. Fotoğrafta Sunak, 2022 yılındaki G20 zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında görülüyor. (Fotoğraf: Wikimedia)

Başbakan Rishi Sunak, Birleşik Krallığın 2030 yılına kadar GSYİH’sının yüzde 2,5’ini savunmaya harcama taahhüdünde bulundu. Bu, bir nesilde savunma harcamalarında görülen en büyük artış.

Başbakan, 23 Nisan’da Polonya’ya yaptığı ziyarette konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Konuşması sırasında İngiltere savunma bütçesinin önümüzdeki altı yıl içinde 75 milyar sterlin daha artacağını doğruladı. Ayrıca, dünyanın “Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en tehlikeli” durumda olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte bir konuşma yapan Başbakan Sunak, “Rehavete kapılamayız. Düşmanlarımız bir hat üzerinde birleşirken, ülkemizi, çıkarlarımızı ve değerlerimizi savunmak için daha fazlasını yapmalıyız” dedi.

“Bu nedenle bugün şunu duyurmak istiyorum: milli savunmamızı güçlendiriyoruz. Bu, bir neslin gördüğü en büyük güçlendirme olacak. İngiltere savunma harcamalarını 2030 yılına kadar GSYİH’nın %2,5’i düzeyinde yeni bir tabana yükselteceğiz. Bu, on yılın sonuna kadar savunmaya ilave 75 milyar sterlin tutarında bir kaynak sağlayacak ve Avrupa’nın açık ara en büyük savunma gücü olarak yerimizi güvence altına alacak bir plan.”

İngiltere Başbakanı ayrıca şunu da ekledi: “Bugün Avrupa’nın güvenliği için ve Birleşik Krallığın savunmasında bir dönüm noktasıdır. Bu, İngiltere’nin güvenliğine ve refahına yönelik nesiller boyu süren bir yatırımdır. Ayrıca, bizi yurt içinde daha güvenli, yurt dışında daha güçlü kılar.”

Otokratik Devletlerin Birlikteliği Güçleniyor

Maliye Şansölyesi Jeremy Hunt ve Savunma Bakanı Grant Shapps daha önce, ancak ekonomik koşullar izin verdiğinde, harcamaların yalnızca yüzde 2,5’e artacağını söylemişti. Bugüne kadar Birleşik Krallık, GSYİH’nın yüzde 2,28’ini savunmaya harcıyordu. Bu değer, 2014’te NATO müttefikleri tarafından karşılıklı olarak kabul edilen yüzde 2’nin üzerindeydi.

İngiltere Başbakanlık Ofisi bir uyarıda bulundu. Çin, Rusya ve İran gibi “otokratik devletler ekseninin” giderek daha fazla birlikte çalışarak, İngiltere, Avrupa ve daha geniş anlamda dünya için tehdit oluşturduğunu belirtti.

Ofis, Batı’nın düşmanları ordularına büyük yatırımlar yaparken, savunma harcamalarındaki artışın gerekli olduğunu vurguladı. Açıklamalarında İran’ın geçen hafta İsrail’e ateşlediği Shahed insansız hava saldırı araçlarına atıfta bulundu.

Hükümet, önümüzdeki on yıl içinde mühimmat üretimine en az 10 milyon sterlin ek yatırım yapacağını söyledi. Böylece İngiltere hükümeti, ülkenin hızlı üretim kapasitesine ve mühimmat stoklarına sahip olmasını sağlayacak. Finansman aynı zamanda “yüksek kaliteli işler” yaratacak ve Birleşik Krallığın “savaş durumunda” olmasını sağlayacak.

Savunma tedariki de “kökten” reformdan geçirilecek. Böylece İngiltere’nin “modern savaş teknolojisinin en ileri noktasında olması” hedefleniyor.

Ukrayna’nın Güvenliği ‘Bizim Güvenliğimiz’

İngiltere Başbakanlık Ofisi “Ukrayna’nın güvenliği bizim güvenliğimizdir” diyerek Ukrayna’nın savunmasına yönelik bir taahhütte bulundu.

Başbakan, bu yıl Ukrayna’ya gönderilecek mühimmat, hava savunma ve insansız hava araçları için 500 milyon sterlin ek yardım sözü verdi.

İngiltere, Doğu Avrupa ülkesine ayrıca, şimdiye kadarki en büyük malzeme yardımını gönderecek. Yardım malzemeleri içinde 60 tekne, 1.600’den fazla saldırı ve hava savunma füzesi, 400’den fazla araç ve yaklaşık dört milyon hafif silah mühimmatı bulunuyor.

İngiltere Hükümeti, Başbakan Sunak’ın Kiev’e bu seviyedeki desteği, ihtiyaç duyulduğu sürece sürdürme taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

“Ukrayna’yı Rusya’nın acımasız emellerine karşı savunmak, güvenliğimiz ve tüm Avrupa için hayati önem taşıyor. Ancak Putin’in bu saldırgan savaşta başarılı olmasına izin verilirse, Polonya sınırında kalmayacak” açıklamasında bulundu.

NATO liderleri, 12 Temmuz 2023’te Litvanya’nın Vilnius kentindeki NATO Zirvesi’nde NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısına katıldılar. Soldan sağa: İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Letonya Başbakanı Krisjanis Karins, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ve NATO Sekreteri Jens Stoltenberg. (Fotoğraf: Wikimedia)

Savaşa Hazırlık

Son aylarda, İngiltere ordu, hükümet ve istihbaratından önde gelen isimler, İngiltere ve Avrupa’nın kendilerini bir savaş temeline oturtmaya hazır olmaları gerektiğini söyledi.

Bu ayın başlarında İngiltere Savunma Bakanı Shapps, Avrupa’nın “savaş öncesi” durumunda olduğunu söyledi. Ayrıca kıtanın kendi savunmasını daha ciddiye alması gerektiğini belirtti. İngiltere’yi özellikle savunma müttefiklerine verdiği yüzde 2’lik asgari savunma harcaması taahhüdünün ötesine bakmaya çağırdı.

Gizli İstihbarat Servisi’nin (MI6) eski başkanı Sir Alex Younger da İngiltere’nin İsveç tarzı bir “yedek güç” düşünmesi gerektiğini söyledi. Ancak olağanüstü hallerde çağrılabilecek bu gücün “zorunlu askerlerden” oluşmaması gerektiğini belirtti.

Sir Alex savaşa hazırlıklı olmanın, yabancı savaş faktörlerine karşı caydırıcı bir rol oynadığını öne sürdü. Ayrıca “Demokrasinin güvende olduğu, güvenli bir dünyada” yaşamadığımız konusunda uyardı.

“Sahip olduğumuz avantajların ve değerlerin doğal olduğuna ve savunulmaya ihtiyaç duymadığına bir şekilde kendimizi ikna etmişiz. Bence koca bir duvara toslamak üzereyiz. Tam tersine, eğer onları savunmamız gerektiğine karar verirsek, muhtemelen bunu yapma ihtiyacı azalacaktır” dedi.

Yazan: Victoria Friedman, The Epoch Times İngiltere

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.