İPA Aralık raporu: En Büyük Sorun Ekonomi

İstanbulluların yüzde 76’sı adalet sisteminin, yüzde 72’si ekonominin kötüye gideceğini düşünüyor.

İstanbul Planlama Ajansı’nın(İPA), İstanbul Barometresi Araştırması İstanbul’da yaşayan halk ile ev içi gündeminden duygudurum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta yaptığı görüşmeyi aktardığı raporu açıkladı.

23-26 Aralık 2024 tarihleri arasında 1.027 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlandığı belirtilen İstanbul Barometresi Aralık 2024 Raporunda, Aralık ayının ev içi gündeminin ekonomik sorunlar ve asgari ücret tartışmaları olduğu belirtildi.


Katılımcılara belirli konularda 2025 yılına dair beklentileri sorulduğunda raporda şu bilgiler yer aldı: “Katılımcıların yüzde 26’sı 2025 yılında ülkenin ekonomik durumunun olumlu yönde değişeceğini belirtirken, yüzde 16,9’u ülkenin adalet sisteminin olumlu yönde değişeceğini belirtti. En yüksek olumlu yönde beklenti aile ilişkilerine ilişkin kişisel kanılar temasında gerçekleşti. En olumsuz beklentinin bulunduğu alanlar ise adalet ve eğitim sistemine ilişkin alanlar oldu.”

Rapora göre, ekonomik sorunlar İstanbulluların gündemini şekillendiren en önemli konu olmaya devam ediyor. İPA Başkanı Buğra Gökçe, raporu değerlendirdiği sosyal medya paylaşımında, vatandaşların maddi ve manevi açıdan zor bir dönemden geçtiğini vurguladı.

EKONOMİ, EĞİTİM VE ADALET SİSTEMLERİNE DUYULAN GÜVENSİZLİK ZİRVEDE
Rapora göre, katılımcıların %76’sı adalet sisteminin, %74’ü eğitim sisteminin ve %72’si ekonominin 2025 yılında kötüye gideceğini düşünüyor. Bu veriler, halkın yalnızca günlük yaşam koşullarıyla değil, geleceğe dair umutlarıyla da büyük bir çıkmaz içinde olduğunu ortaya koyuyor.

İstanbulluların %39,1’i kıt kanaat geçindiğini belirtirken, %28,7’si bazı ödemelerini yapamadığını ve borca girdiğini ifade etti. Ayrıca katılımcıların %32,5’i kredi kartı borcunun yalnızca asgari tutarını ödeyebilirken, %24’ü bu tutarı bile karşılayamadığını söyledi.

Raporda, halkın 2025 yılına dair beklentilerinde en olumsuz yaklaşımlar adalet ve eğitim sistemlerine yönelik oldu. Öte yandan, katılımcılar arasında olumlu beklenti taşıyanların oranı oldukça düşük seviyelerde kaldı. Rapora göre, olumlu yöndeki beklentiler en çok aile ilişkileri (%40) ve kişisel ekonomik durum (%34,5) alanlarında ifade edildi.

Ekonomik sıkıntılar, yılbaşı kutlamalarını da derinden etkiledi. Katılımcıların %54,4’ü yılbaşı gecesini eskisi gibi kutlayamadığını belirtirken, yalnızca %45,6’sı bu dönemi önceki yıllardaki gibi geçirebildiğini söyledi. Yılbaşı hediyesi alanların oranı %40,5’te kaldı.

Raporda, İstanbul’un en büyük sorunları da sıralandı. Katılımcıların %58,6’sı trafik, %44’ü ekonomik sorunlar ve %42,1’i olası İstanbul depremi olarak şehrin en acil sorunları arasında gösterdi.

İPA Başkanı Buğra Gökçe, rapora ilişkin değerlendirmesinde, “Yeni yıla girerken halkımızın büyük bir kaygı içinde olduğunu görüyoruz. Ekonomik sorunlar, halkımızın gündemindeki birinci sıradaki yerini koruyor. Vatandaşların %28,7’si borçlarını ödeyemediğini ifade ederken, %39,1’i kıt kanaat geçindiğini söylüyor” dedi.

Gökçe, ekonomik sıkıntıların yalnızca maddi sorunlarla sınırlı kalmadığını, halkın geleceğe dair umutlarını da zedelediğini belirterek, “2025 yılına çok daha umutlu, heyecanlı ve refah dolu girmeyi dilerdik. Ancak atılan yanlış adımlar halkımızı büyük sorunlara mahkum etti. Yeni yılda Türkiye’nin hak ettiği yönetimi ve refahı görmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.