Kendinizi Saçma Bir Alışverişten Nasıl Kurtarırsınız?

Zihinsel bir kontrol listesine sahip olmak, kişinin daha iyi harcama kararları vermesine yardımcı olabilir. (Lisavetta/Shutterstock)

Keşke hayatımda yaptığım her aptalca alışveriş için kenara bir çeyreklik atsaydım. O zaman kesem dolu olurdu. Ancak malesef, geçmişteki finansal gaflarım hem nicelik hem de nitelik bakımından dikkate değer. Bazı ciddi sersemlikler yaptım.


Mesela şişme yüzme havuzu örneğini ele alalım. Havuzun kendi fiyatı zaten yeterince yüksekti. Kullanmak için gerekli olan ancak fiyata dahil edilmeyen her şeyi de ekleyince, fiyat ”neredeyse makul” olmaktan ”tamamen saçmalık” seviyesine ulaştı.
İlk olarak, ısıtıcı ve filtre vardı. Ardından kapak, kimyasallar ve test kiti. Arama ve kurtarma ekipmanı (bu bir devasa bir havuzdu) ve birkaç gerekli havuz oyuncağına da ihtiyacımız vardı. Oh, ve tabi sonunda baş belasından kurtulmanın maliyetini de unutmayalım.


Şöyle ifade edeyim: Bu tür şeyler için canlı bir ikinci el al-sat piyasası yok. Böyle büyük bir alışverişi sonuçlarını düşünmeye bu işe girişmeden cesaret etseydim, beş yıl süren son derece büyük birbaş ağrısından kaçınabilir ve kesemizi kurtarabilirdik.
O zamandan beri, büyük ya da küçük bir alışveriş işlemi yapmadan önce kendine basit bir test yapmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendim. Bir kontrol listesi dürtüselliği ortadan kaldırır ve sağduyunun hakim olmasını sağlar. Bu alıştırma duygularla değil gerçeklerle ilgilidir. Duygular değişkendir ve bizi kandırırlar. Akıllıca finansal kararlar vermek söz konusu olduğunda, duygulara güvenilemez. Bunun yerine kendinize şunu sorabilirsiniz:


İhtiyacım Var mı?
Dürüst cevap hayır ise ve keyfi harcamalar yapabileceğiniz tonlarca geliriniz yoksa, dava kapandı. Kendinizi aptalca bir satın alma işleminden kurtardınız.

Karşılayabilir miyim?
Satın almak için borca ​​girmek zorunda kalırsanız, bunu karşılayamazsınız demektir. Unutun gitsin.


Aynı İşe Yarayan Bir Şeye Sahip Miyim?
Halihazırda sahip olduğunuz her şeyi dürüstçe değerlendirmek sizi durdurabilir.


Beklemeye İstekli miyim?
Çocuklarınızdan sabırlı olmalarını talep ettiğinizi, ancak aynı şartı kendinize nadiren koyduğunuzu hiç fark ettiniz mi? Karşı konulamaz bir arzunun veya bir alışverişin getirdiği yanlış bir aciliyet duygusu, sağduyunuzu çarpıtabilir. Durumdan birkaç günlüğüne uzaklaşmak, zihninizi boşaltmak için olağanüstü etkili bir yoldur. Bu alışveriş bugün sizin için doğruysa, bundan birkaç gün sonra da doğru olacaktır. O nesneye olan “ihtiyacın” zamanla ortadan kalktığını bile görebilirsiniz.
Sonuçları nelerdir?


Burası işte zurnanın zırt dediği yer. Bu süreçten geçmenin kesin sonuçları nelerdir? Kendinizi kandırmayın. “Bilmiyorum”u cevap olarak kabul etmeyin. Gerçek maliyetleri bilmiyorsanız, karar vermeye hazır değilsiniz.


7.000 galonluk şişme havuz fiyaskom devasa bir mali felakete dönüşse de, doğruyu söylemek gerekirse, o zamandan beri aklımdan geçen dürtüsel alışverişlere kıyasla bu nispeten hafifti. İlk önce sonuçları düşünmeyi öğrendiğim için kimse benden daha memnun olamaz. (benden hemen sonra en memnun ikinci kişi kocam). Bu beni sayısız aptalca alışverişten kurtardı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.