Kibarca Söz Kesme Sanatı: Afedersiniz!

Birinin sürekli araya girip grubun sözünü böldüğünü fark ederseniz, sohbeti yeniden yönlendirmeye çalışın. (Fei Meng)


Aklınıza düşüncelerin ve fikirlerin takır takır geldiği ve kelimelerin ağzınızdan aktığı eğlenceli bir sohbet sırasında heyecanlanmanız çok doğaldır. Ancak, sohbet arkadaşınız ara vermedikçe kasten veya yanlışlıkla sözünü kesmemeye özen göstermelisiniz.

Sabır Bir Erdemdir
İki kulağımız ve bir ağzımız olduğu, bu sebeple de konuştuğumuzun iki katı kadar dinlememiz gerektiği defalarca söylenmiştir. Aktif bir şekilde dinleyebilmek, diğer kişinin veya insanların konuşmasını bitirmesine izin verirken tepkimizi sürdürmek kibar olmaktan öte bir şeydir -diğer kişiyle etkileşim kurmamızı ve büyük olasılıkla yararlı bir şeyler öğrenmenizi sağlar. Bu özellikle patronunuzla, bir arkadaşınızla veya bir akrabanızla konuşurken önemlidir; Onlara dünyalar kadar değer veriyor olabilirsiniz, ancak cümlenin ortasında sözlerini kesmek yine de bir saygısızlık belirtisi olarak karşınıza çıkacaktır.

Yüz yüze sohbet ederken, her kişinin vücut dili, ne zaman dinlemeye veya konuşmaya hazır olduklarına dair ipuçları verir.(etonastenka/Shutterstock)

Yüz Yüze
Başka biriyle konuşurken, söyleyeceklerinin henüz bitmemiş olduğuna dair ipuçları arayın. Örnek olarak, yanıt vermek istediğinizi fark ederlerse, söyleyeceklerinin bitmemiş olduğunu işaret etmek için el kaldırabilirler. Başka bir ipucu ise,hafif bir baş sallamayla birleşen bir bakıştır. Bu, bu noktada düşüncelerinizi tutmanız gerektiğini işaret etmek içindir. Eğer konuşuyorsanız, siz de karşınızdakine konuşmanızın bitmediğini bildirmek için aynı ipuçlarını kullanabilirsiniz.
Sözü kesilen sizseniz, sözlerini bitirmelerini bekleyin ve ifadenizi tamamlamadan önce “O konuya geri dönecek olursak…” veya “Dediğim gibi…” yanıtını kullanın. Ayrıca bir anlık susabilir ve belki de bir göz teması ve hafif bir baş hareketiyle vurgu yapabilirsiniz. Böylece sizin sözünüzü kestiklerini farkettiklerinde umarım coşkularını biraz dizginlerler.

Telefon görüşmeleri yüz yüze olmadığı için, karşınızdaki kişinin ses tonlamalarına ve duraklamalarına dikkat etmek özellikle önemlidir. (Roman Samborskyi/Shutterstock)

Telefonda
Telefonda konuşurken yüz yüze olmadığımız için birbirimizin sözünü kesmek daha kolay olabiliyor. Bu gafları önlemek için, söylediklerini aktif bir şekilde dinleyin, yalnızca gerçek kelimelere değil, aynı zamanda kullandıkları vurgulara da dikkat edin. Örneğin kurdukları cümle aslında direkt tepki vermeniz gereken, yanıt bekleyen bir soru olabilir. Bazı insanlar yavaş konuşabilir, bu yüzden konuşmadan önce karşınızdakine düşüncelerini tamamlamaları için zaman tanıdığınızdan emin olun. Gerekirse, unutmamak için düşüncelerinizi yazın böylece söylemek istediğiniz şeye odaklanmakla çok meşgul olduğunuzdan diğer kişiyi dinlememezlik etmemiş olursunuz.
Sözü sürekli kesilen kişi sizseniz şöyle düşünün, belki de tartıştığınız konu heyecan vericidir ve bu yüzden karşınızdaki kişi ne yaptığının farkında olmayabilir. Konuşmayı durdurun ve lütfen cümlenizi tamamlamanıza müsade etmelerini isteyin; Muhtemelen, utanacaklar ve en iyi tavırlarını takınacaklardır. Araya girmekte ısrar ederlerse, daha sonra tekrar açabileceğinizi söyleyerek aramayı sonlandırın.


Grup içinde
İki veya daha fazla kişiyle konuşurken, söz kesilmesi olasılığı büyük ölçüde artar. Bunun nedeni hızlı, heyecanlı bir bilgi ve fikir akışı olabilir veya birinin kendini üstün hissetmesi veya konuşmanın gidişatından sıkılması olabilir. Birinin sürekli araya girip sözü kestiğini fark ederseniz, o kişiyle yeniden etkileşim kurma umuduyla sohbeti yeniden yönlendirmeye çalışın. Sözünüzü kesmeye devam ederlerse konuşmayı durdurun ve hoş bir ses tonu kullanarak daha uygun davranmalarını isteyin.
Sözü kesen kişinin siz olduğunuzu fark ederseniz, dilinizi tutun ve diğerlerinin konuşmasına izin verin. Söylediklerinize geri dönmek isterlerse, size döneceklerdir.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.