Meclis’e Yürümek İsteyen öğretmenlere Polis Müdahalesi

Eğitim-Sen üyelerinin öğretmenlik meslek kanununu protesto için TBMM önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis ekipleri müdahale etti.

Ankara’da Eğitim İş Sendikası ve Eğitim Sen iki farklı noktada TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi’ne karşı yürüyüş kararı aldı. ÖMK’yı protesto eden Eğitim İş Sendikası TBMM Parkı’nda bir araya geldi, ardından Ulus’taki Birinci Meclis’e yürüme kararı aldı. Polisin barikatıyla karşı karşıya kalan öğretmenler, uzun saatler boyunca polisle müzakere etti. Müzakereden olumlu sonuç alamayan öğretmenler barikatların üzerine yürüdü. Barikatları yıkan öğretmenlere çevik kuvvet ekipleri müdahale etti. Bazı öğretmenler baygınlık geçirdi ve yaralandı.

Öğretmenlerin Birinci Meclis’e yürümesine izin verilmeyeceğini söyleyen kolluk ekipleriyle görüşen Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, barikatları yıkarak ilerledikleri Meclis Parkı girişinde çevik kuvvetin etten duvarına karşı oturma eylemi başlattı.

Oturma eylemi sırasında muhalefet partilerinden birçok milletvekili desteklerini göstermek için öğretmenlerin oturma eylemine katıldı. Sıklıkla öğretmenler ve polisler arasında arabuluculuk yapan milletvekilleri, öğretmenlerin Birinci Meclis’e yürüyüşüne izin verilmesi için girişimlerde bulundu. Daha sonra polis ekipleri önlem alarak öğretmenlerin yürümesine izin verdi. CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Aykut Kaya, Ali Mahir Başarır, Mahmut Tanal, Hasan Öztürkmen ile Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt protestoyu takip etti.

Meclis Parkı’nda süresiz eyleme devam eden Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Eğitim Sen mücadeleye devam edecek. Meslek kanununun hem anayasaya aykırılık yönü var hem de eğitim emekçilerinin sorunlarını çözemeyen bir meslek kanunu olmasından dolayı Parlamento’da grubu olan partilere Anayasa Mahkemesine götürmesi yönünde görüşmeleriniz olacak” diye konuştu.
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak: “Eğitim Sen mücadeleye devam edecek. Meslek kanununun hem anayasaya aykırılık yönü var hem de eğitim emekçilerinin sorunlarını çözemeyen bir meslek kanunu olmasından dolayı Parlamento’da grubu olan partilere Anayasa Mahkemesine götürmesi yönünde görüşmeleriniz olacak” dedi.

Bugüne kadar bir çok antidemokratik yasa ve uygulamanın geçtiğini söyleyen Kemal Irmak, “Hiçbiri karşısında ne Eğitim Sen ne de laik demokratik yaşamdan yana siyasi partiler bir son olarak görmedik. Bu ülkede insanların şerri hükümlere dayanmadan laik demokratik yaşamdan yana bir arzusu varsa bu bugüne kadar verilen mücadeleden kaynaklıydı. Hiçbir mücadele boş değildir. Yasalar geçebilir ancak haklar yasalardan önce gelir. Biz bir kez daha bu yasanın hükümsüz kılınması için mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.