Meditasyon ve Farkındalık Arasındaki Fark Nedir?
Yeni yapılan bir araştırma ile günlük hayatlarında farkındalığa çok önem vermeyen insanların bile, meditasyon sayesinde duygularını daha iyi kontrol edebildiği görüldü. “Araştırmalarımız, meditasyonun duygusal sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra, kişinin doğal farkındalık yeteneği ne kadar gelişmiş olursa olsun, kişilerin bilinçli bir biçimde bu duyguları kontrol edebildiklerini gösteriyor” dedi Michigan Devlet Üniversitesi’nden Yanli Lin. “Fakat bunun için biraz azim ve çaba gerekiyor.”
Yeni yapılan bir çalışma ile meditasyon sayesinde kişilerin kendi duygularını daha iyi kontrol edebildikleri ve bunu yoğun bir kişisel farkındalığa sahip olmasalar bile başarabildikleri görüldü.
“Frontiers in Human Neuroscience” dergisinin yayınladığı bilimsel bir çalışmada, psikologlar meditasyon sonrası katılımcılara olumsuz fotoğraflar gösterdiler ve katılımcıların beyin aktivitelerini ve tepkilerini ölçtüler. Bu katılımcıların gördükleri olumsuz fotoğraflar karşısında sarsılmadıkları ve yoğun bir duygusal tepki vermedikleri görüldü. Diğer katılımcılar ise, sakin kalabildikleri takdirde aşırı duygusal tepkilerden kendilerini zar zor korudular.
Bu sonuçları çok ilginç bulabilirsiniz, fakat aslında meditasyonunun biraz hassasiyet ve farkındalık gerektirdiği bir gerçek. Meditasyon ve farkındalık süreçleri, aslında her ikisi de, hareketsiz bir biçimde oturmayı ve hiçbir şey düşünmemeyi gerektirir ve bu konuda benzeşirler.
Meditasyon ve farkındalığı ayıran şey tam olarak nedir? Bu Uzak Doğu felsefesinin avantajları nedir?
Meditasyon nedir?
Meditasyon pratik bir eylemdir ve bilinçli bir işlemdir. Meditasyon esnasında beynimizi yönlendiririz ve eğitiriz, bu sayede gerçek anlamda içsel olarak sakinleşiriz. Meditasyon ayrıca odaklanma yeteneğimizi geliştirir, düşüncelerimiz ve duyularımız üzerinde kontrol sahibi olmamızı sağlar. Modern hayatın bize getirdiği stresli ortamdan etkilenmemek için ve dışarıdan gelen müdahalelere daha iyi dayanabilmek için meditasyon, eşi bulunmaz bir yardımcıdır.
Meditasyon bilinçli bir konsantrasyon yeteneğini gerektirir ve bunun için de belirli bir irade gerekir. Uzak Doğu’daki keşişler, nedensiz yere tapınaklar ve meditasyon salonları inşa etmezler, bu sayede kendilerini dışarıdan gelen engellemelerden korumayı hedeflerler.
Farkındalık nedir?
Farkındalık var olma durumudur. Biz bilinçli bir şekilde yaşadığımızda çevremizi ve kendimizi daha yoğun bir biçimde algılarız, ayrıca içimizde ve dışımızda olan biten her şeyin farkında oluruz. Farkındalık yalnızlık, müzik veya bir yönlendirmeye ihtiyaç duymaz. Bazı insanlar için farkındalık üzerinde çalışılması gereken bir konu bile değildir, aynen daha önce söz ettiğimiz deney katılımcıları gibi, bazı insanlar için olağan bir durumdur. Farkındalık insanın son derece bilinçli bir biçimde kendisini tanıması ve kendisi ile barışık olmasıdır. Maalesef ki, günümüz toplumunda çok az kişi böyle bir farkındalığa sahiptir.
Farkındalığın anlamı anı yaşamaktır, durmadan geçmişi ve geleceği düşünmemektir. Her an bir şeyleri yargılamamak ve değerlendirmemektir. Farkındalık olayları olduğu gibi kabul etmektir. Anı yaşamak ancak bu şekilde mümkündür.
Bu yüzden farkındalık meditasyon için bir gereksinimdir, fakat farkındalık meditasyon olmadan da gelişebilir. Meditasyon bir azim meselesidir ve herkes meditasyonu öğrenebilir. Hayatı farkında olarak yaşamanın birçok avantajı vardır. Sosyal ilişkilerimizi geliştirir, korkularımızı azaltır, depresyona ve strese karşı bizi korur.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.