Mersin’de Emekliler Bütçe Görüşmeleri Öncesi Taleplerini Yeniledi

Fotoğraf : TES

Mersin’de emekliler, “Korkarız ki bu politikalardan vazgeçilmez ise, artık bu ülkenin emeklileri sokakta yaşamaya başlayacak. Emekli asgari ücretin üzerinde bir maaş almalı” diye seslendi.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, 25 Aralık’ta Meclis bütçe görüşmelerinin tamamlanacağını hatırlatarak, emekliye bütçe ayrılması talebini yineledi.2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi, “Bütçeden payımızı istiyoruz” şiarıyla sendika binası önünde basın açıklaması yaptı. “Sefalet ücretine hayır, insanca yaşamak istiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı. Açıklamada, 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt konuştu.

Basın açıklamasında konuşan 2021 Tüm Sendika Mersin Şubesi Başkanı Hüseyin Kurt, “Emekli, çalışma yaşamının sonuna gelip usta bir işçi-emekçi olarak emekli olduğunda asgari ücretin üzerinde bir maaşı elbetteki hak etmiştir. Çünkü asgari ücret toplumun ortalama ücreti olamaz, her emekçi insanca yaşamaya yetecek ücrete layıktır” dedi.

Kurt, vergide ve gelirde adalet istediklerini “Mutfaklarımız yangın yerine dönmüş, sağlıklı beslenmeyi bırakın artık kiramızı ödeyemez hâle gelmiş durumdayız. Korkarız ki bu politikalardan vazgeçilmez ise, artık bu ülkenin emeklileri sokakta yaşamaya başlayacaktır” diyen Kurt, emeklilerin ve emekçilerin seçimden seçime göz boyama politikalarına aldanmayacaklarını ifade etti.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersi Şubesi’nin taleplerini şöyle sıraladı:

En düşük emekli maaşı insanca yaşamaya yetecek düzeyde yeniden hesaplanarak, tüm emekli aylıklarına derhal ve seyyanen ek zam yapılsın.

Memurlara Ağustus’da seyyanen ödenen 8200 TL tüm emeklilere de derhal ödenmelidir.

Konutsuz emeklilere, gelirlerine uygun ödemeli sosyal konutlar yapılsın. Depreme dayanıksız konutlar uygun ödemeli krediyle sağlamlaştırılsın.
Anayasanın “Sendika Kurma Hakkı” ve “Toplu Sözleşme Hakkı” ile ilgili 51. ve 53. Maddelerine “Emekliler” veya Uluslararası Sözleşmelerde yer alan “Herkes” ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvenceye kavuşturulsun.
Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılsın.
Tüm emekli maaşları “asgari değil, insanca yaşam” ilkesine göre hükümet ve emekli sendikası arasında yapılacak toplu sözleşme yoluyla belirlensin.
Aylık bağlama oranı (ABO) eskiden olduğu gibi yüzde 70 olsun.
Yıllardır savsaklanan İntibak Yasası derhal çıkarılsın.
İşçi, Memur ve Bağ- Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin.
Bayram ikramiyesi adı altında yılda iki defa yapılan ikramiye ödemelerine banka emeklileri de dahil edilsin. Tüm emeklilere yılda dört defa birer maaş tutarında ikramiye ödensin.
SGK ile Bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine emekli sendikasının da katılması yönünde yasal düzenleme yapılsın. Emekli maaş promosyonları 3 yılda bir değil her yıl ödensin.
Ulaşılabilir, parasız, nitelikli ve eşit sağlık hizmeti temel insan hakkıdır düşüncesiyle, emekli maaşlarından alınan muayene, tedavi ve ilaç katkı payı kesintileri kaldırılsın.
Toplu taşıma araçlarında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.
Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma muhtaç olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.