Mersin’de Kentsel Dönüşüme Roman Havalı Protesto

Mersin Turgutreis Mahallesi’nde yapılması planan kentsel dönüşüm projesine mahallede yaşayan Romanlar CHP İzmir Roman Milletvekili Özcan Purçu’nun katıldığı bir basın açıklamasıyla protesto ettiler. (Fotoğraf: G. Hakan Koçman / The Epoch Times TR)

Akdeniz Belediyesi sınırları içerisinde Roman mahallesi olarak bilinen Turgutreis Mahallesi’nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin gündeme gelmesinin ardından CHP İzmir Roman Milletvekili Özcan Purçu Mersin’e geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından Turgutreis Mahallesi’ne konulan 1/5000 Nazım ve 1/1000 Uygulama İmar Plan Değişikliği ilan panosu önünde mahalleli ile basın açıklaması yapan Purçu, mahalleliler ile birlikte yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesini sert dille eleştirdi. Yapılan basın açıklamasına Mersin Milletvekili Alpay Antmen ve CHP Mersin İl Örgütü de katıldı. Mahallelilerin kaygılarına destek vermek için Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu (AKROMFED) Başkanı Ali Daylam ve AKROMFED İstişare Kurulu Üyesi Eski Mersin Barosu Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz da basın açıklamasında hazır bulundu.

Antmen; “Mahalledeki Roman kültürü yaşatılmalı”

Mahallede yaşayan Romanların yaptığı destek talepleri konuşmalarının ardından CHP İl Örgütü adına Mersin Milletvekili Alpay Antmen konuştu. Kendisinin de Turgutreis Mahallesi’nin karşı kaldırımında yaşamış ve büyümüş bir kişi olarak kabalığa seslendiğini ifade eden Antmen mahallelilerin haklı taleplerinin sözcüsü ve takipçisi olacaklarını ifade etti. Mersin’de özellikle Turgutreis mahallesinde Roman kültürünün yaşatılması ve Roman kültürüne uygun bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Antmen,  “Gerek İzmir Roman Milletvekilimiz Özcan Purçu gerekse de biz Mersin milletvekilleri olarak halkımızın, komşularımızın yanındayız, Tutgutreis mahallesinin yanındayız ve tüm yasal imkanlarla sizi destekleyeceğiz.” dedi.  

CHP İzmir Roman Milletvekili Özcan Purçu basın açıklaması yaparken (Fotoğraf: G. Hakan Koçman / The Epoch Times TR)

Purçu, “Kentsel dönüşüm tabelaları maalesef şehirlerimizin felaketi haline geldi.”

Turgutreis Mahallesinin Mersin’in en eski kültürel mahallelerinden biri olduğunu söyleyen Purçu, ilan panosunu eliyle işaret ederek, “Bu pano eğer bir yerde asılıyorsa bilin ki orada felaket var demektir.” dedi. “Kentsel dönüşüm tabelaları maalesef şehirlerimizin felaketi haline geldi.” diyen Purçu, çok katlı binaların Roman kültürünü yok ettiğini ifade etti. Mersin’in farklı kültürlerle yeşeren ve büyüyen bir kent olduğuna da dikkat çeken Purçu, bu kültürlerin bir tanesinin de Roman kültürü olduğunu işaret ederek “Romanlar, birer-ikişer katlı evlerinin avlularında müzisyenlik kültürlerini, el sanatlarını ve kendi kimlikleriyle var olan mesleklerini sürdürüyorlar. Romanlar kültürlerini de bu şekilde bir diğer nesle aktarıyorlar. Romanların bugünlere kadar bu şekilde kendi dilleriyle, kültürleriyle ve meslekleriyle gelebildi. Bu kentsel dönüşüm politikaları, diğer kültürleri olduğu gibi, Roman kültürünü, mahallelerini ve birlikte dayanışmayı yerle bir eden politikalar ve programlar haline gelmiştir.” dedi.

Milletvekili Purçu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü, “ Şimdi diyorlar ki, biz buraya sekiz katlı evler yapacağız, Romanların bu tek katlı, içerisinde kendi kültürlerini yaşadıkları evlerini yıkacağız ve her hak sahibine ev vereceğiz. Şimdi bu evi verirken öncelikle Romanımızı borçlandırıyorlar. Çöp toplayarak, müzisyenlik yaparak günde bazen elli yüz lire kazanarak, bazen kazanamayarak, şu enflasyon ortamında elektriği, suyu kesik yaşayan Roman vatandaşımız üç yüz bin liraları, iki yüz bin liraları nasıl ödeyecek?”

Purçu; “Biz sizin projelerinizi Sulukule’den biliyoruz.”

Konuşmasının devamında Purçu, Roman mahallelerinde yapılan kentsel dönüşüm projelerinin mahallelere ve Romanlara yalnızca felaket getirdiğini dile getirdi. “Biz sizin projelerinizi Sulukule’den biliyoruz. Sakarya’da Kestanelik Mahallesi’nden biliyoruz. Romanları yerinden ettiğinizi biliyoruz.” diyen Purçu, dünyanın en eski mahallelerinden biri olan, UNESCO kültür mirası listesinde yer alan Sulukule’yi gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesinin yok ettiğini ifade etti. Romanların 55 kilometre ötede yirmi katlı binalara taşınmaya çalışıldığını ve Romanların şehir dışına atıldığını söyleyen Purçu, “Biz sizleri o projelerden biliyoruz. Şimdi güya Romanlara birer daire vereceksiniz borçlandırarak, o borcu ödeyemeyeceklerini biliyorsunuz. İki üç ay sonra diyeceksiniz ki, siz bunu ödeyemediniz, sizin hakkınızı ihaleye veriyoruz. Başkasına satacaksınız ve Romanları üç kuruş, beş kuruş verip yerlerinden edeceksiniz. Biz bunları Sulukule’den biliyoz, Sakarya’dan biliyoz, Çanakkale’den biliyoz, Ankara’dan biliyoz. Sizin kentsel dönüşüm projeleriniz hep felaket oldu. Lütfen bu kentsel felaket dönüşüm projesini iptal edin. Romanların yaşamlarına dokunmayın. Romanlar burada doğdu, burada ölecekler.” dedi.

Purçu, “İzmir Büyükşehir Belediyesini örnek alın.”

Purçu “Roman mahallesinde gördüğünüz bir evde bir aile yaşamıyor. Biz bir göz odalı evlerde iki üç aile yaşıyoruz.” diyerek sözlerine devam etti. Proje kapsamında sadece hak sahibine ev verileceğini söyleyen Purçu, bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentin en rant getiren yerinde yaşayan Romanlar için yaptığı kentsel dönüşüm projesini örnek olarak gösterdi. Burada Romanlar için yerinde dönüşüm yapılarak sadece ev sahiplerinin değil, aynı zamanda aynı hanede yaşayan diğer ailelerin de hak sahibi yapıldığın vurgulayan Purçu, kiracıların bile uzun vadeli ve küçük taksitlere bölünen ödemelerle ev sahibi olduğunu belirtti.

Purçu; “Bize faydanız yok zararınız olmasın”

Roman kültürünün Roman mahallelerinde sürdürülen dayanışma ile sürdürüldüğünü ve bu dayanışmanın en önemli unsurunun da Roman mahallelerinin yapısı olduğuna dikkat çeken Purçu, Romanların arasındaki dayanışmayı şu sözlerle anlattı; “Biz çocuklarımızla, müzisyenimiz ile mutluyuz. Salçamız eksik oluyor, komşuya gidiyoruz bir kaşık salça istiyoruz. O geceyi geçiriyor, o günü idare ediyoruz. Komşumuzun kapısını çalıp, yarım ekmek istiyoruz, biz o günü karnımızı doyurarak geçiriyoruz. Elektriğimiz kesiliyor, komşudan bir kablo çekip, elektrik alabiliyoruz. Kendi içimizde yaşıyoruz. Bize faydanız yok, zararınız olmasın!”

Basın açıklamasının devamında Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığına Turgutreis Mahallesinin nasıl riskli alan ilan edildiği ve kentsel dönüşüm projesinin neler temel alınarak hazırlandığı ile ilgili sorularını yönelten Purçu’nun konuşmasının ardından topluluk Roman havaları eşliğinde dans göbek attıktan sonra barışçıl bir şekilde evlerine döndü.  

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.