NATO-Ukrayna Konseyi Toplanıyor

NATO ve Ukrayna, Rusya’nın hipersonik balistik füzeyle gerçekleştirdiği saldırının ardından acil bir toplantı yapma kararı aldı.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne karşı topyekûn işgal girişimi başlatan Rusya, 21 Kasım 2024 tarihinde “Rubej” kıtalararası balistik füzesi, “Kinjal” aerobalistik füzesi ve “Kh-101” tipi 7 adet seyir füzesi ile Dnipro’ya saldırı düzenledi.
Gerçekleşen saldırının ardından NATO-Ukrayna Konseyi, Ukrayna’nın girişimleri sonucunda acil toplanma kararı aldı. Konsey, 26 Kasım 2024 tarihinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan NATO Genel Merkezinde bir araya gelecek. Görüşmede gündem, Rusya’nın Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze ile saldırısı olacak.
Ukrayna Parlamentosu, Rusya’nın perşembe günü Dnipro’daki askeri tesise düzenlediği saldırının ardından güvenlik önlemlerinin artırılması nedeniyle bir oturumunu iptal etmek zorunda kalmıştı.

Batı’ya seslenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, orta menzilli “Oreshnik” füzesiyle yapılan saldırının, Kiev’in Rus topraklarının daha derinlerine isabet edebilen, ABD ve İngiltere yapımı uzun menzilli füzeleri kullanmasına izin verilmesi nedeniyle gerçekleştiğini bildirmişti.

Ukrayna, İngiliz ve ABD yapımı uzun menzilli silahların kullanılması için Batı ülkelerinden beklediği izni almasının ardından, 20 Kasım’da İngiliz yapımı Storm Shadow’u ilk kez Rusya’ya ateşlemişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Kasım tarihinde Kremlin’de yaptığı basın açıklamasında:
”Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’nin askeri personelini, ülkemizin vatandaşlarını, dünyanın dört bir yanındaki dostlarımızı ve Rusya’ya stratejik bir yenilgi yaşatılacağı yanılgısında ısrar edenleri, Batı’nın uzun menzilli silahlarıyla topraklarımıza yönelik saldırılarının ardından bugün özel askeri operasyon bölgesinde yaşanan olaylar hakkında bilgilendirmek istiyorum.

Batı tarafından kışkırtılan Ukrayna’daki çatışmanın tırmanması, ABD ve NATO müttefiklerinin daha önce Rusya Federasyonu içindeki saldırılar için uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarının kullanımına izin verdiklerini duyurmasıyla devam ediyor. Uzmanlar gayet iyi biliyor ve Rus tarafı bunu defalarca vurguladı, bu tür silahların kullanımı, üretici ülkelerden gelen askeri uzmanların doğrudan katılımı olmadan mümkün değil.

19 Kasım’da, ABD tarafından üretilen altı ATACMS taktik balistik füzesi ve 21 Kasım’da, İngiliz Storm Shadow sistemleri ve ABD tarafından üretilen HIMARS sistemlerinin katıldığı birleşik füze saldırısı sırasında, Rusya Federasyonu’ndaki Bryansk ve Kursk bölgelerindeki askeri tesislere saldırdı. O noktadan itibaren, daha önceki iletişimlerimizde defalarca vurguladığımız gibi, Batı tarafından kışkırtılan Ukrayna’daki bölgesel çatışma küresel nitelikte unsurlar kazandı. Hava savunma sistemlerimiz bu saldırıları başarıyla etkisiz hale getirerek düşmanın görünürdeki hedeflerine ulaşmasını engelledi.

Bryansk Bölgesi’ndeki mühimmat deposunda ATACMS füzelerinin enkazından kaynaklanan yangın can kaybı veya önemli hasar olmadan söndürüldü. Kursk Bölgesi’nde saldırı, Kuzey grubumuzun komuta merkezlerinden birini hedef aldı. Ne yazık ki saldırı ve ardından gelen hava savunma savaşı, çevre güvenlik birimleri ve hizmet personeli arasında hem can kaybı hem de yaralanmayla sonuçlandı. Ancak, kontrol merkezinin komuta ve operasyon personeli can kaybı yaşamadı ve düşman birimlerini ortadan kaldırmak ve Kursk Bölgesi’nden çıkarmak için kuvvetlerimizin operasyonlarını etkili bir şekilde yönetmeye devam ediyor.

Düşmanın bu tür silahları kullanmasının özel askeri operasyon bölgesindeki muharebe operasyonlarının seyrini etkileyemeyeceğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Kuvvetlerimiz temas hattının tamamında başarılı ilerlemeler kaydediyor ve koyduğumuz tüm hedeflere ulaşılacak.

Amerikan ve İngiliz uzun menzilli silahların konuşlandırılmasına yanıt olarak, 21 Kasım’da Rus Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna’nın savunma sanayi kompleksindeki bir tesise ortak bir saldırı düzenledi. Saha koşullarında, Rusya’nın en son orta menzilli füze sistemlerinden birinin testlerini de gerçekleştirdik – bu durumda, mühendislerimizin Oreshnik adını verdiği nükleer olmayan hipersonik balistik bir füze taşıyordu. Testler başarılı oldu ve fırlatmanın amaçlanan amacına ulaşıldı. Ukrayna’nın Dnepropetrovsk şehrinde, Sovyetler Birliği döneminden kalma en büyük ve en ünlü sanayi komplekslerinden biri, füzeler ve diğer silahları üretmeye devam ediyor, vuruldu.

ABD’nin Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesinde orta menzilli ve kısa menzilli füzeler üretme ve konuşlandırma planlarına yanıt olarak orta menzilli ve kısa menzilli füzeler geliştiriyoruz. ABD’nin 2019’da INF Antlaşması’nı saçma bir bahaneyle tek taraflı olarak yok ederek hata yaptığını düşünüyoruz. Bugün ABD yalnızca bu tür ekipmanlar üretmekle kalmıyor, aynı zamanda gördüğümüz gibi, birliklerine yönelik eğitim tatbikatları sırasında gelişmiş füze sistemlerini Avrupa da dahil olmak üzere dünyanın farklı bölgelerine konuşlandırmanın yollarını da bulmuş durumda. Dahası, bu tatbikatlar sırasında bunları kullanma eğitimi de veriyorlar.

Hatırlatmak isteriz ki, Rusya gönüllü ve tek taraflı olarak, ABD’nin bu tür silahları dünyanın herhangi bir bölgesinde ortaya çıkana kadar orta ve kısa menzilli füzeler konuşlandırmama taahhüdünde bulunmuştur.

Tekrarlamak gerekirse, NATO’nun Rusya’ya karşı saldırgan eylemlerine yanıt olarak Oreshnik füze sisteminin muharebe testlerini yürütüyoruz. Orta menzilli ve daha kısa menzilli füzelerin daha fazla konuşlandırılmasına ilişkin kararımız, Amerika Birleşik Devletleri’nin ve uydularının eylemlerine bağlı olacaktır.

İleri füze sistemlerimizin daha fazla test edilmesi sırasında hedefleri Rusya Federasyonu’nun güvenliğine yönelik tehditlere dayanarak belirleyeceğiz. Silahlarını tesislerimize karşı kullanmalarına izin veren ülkelerin askeri tesislerine karşı silahlarımızı kullanma hakkına sahip olduğumuzu düşünüyoruz ve saldırgan eylemlerin tırmanması durumunda kararlı ve ayna benzeri bir şekilde karşılık vereceğiz. Askeri birliklerini Rusya’ya karşı kullanma planları yapan ülkelerin yönetici elitlerinin bunu ciddi şekilde düşünmelerini tavsiye ediyorum.

Ukrayna topraklarında Oreshnik gibi sistemlerle vurulacak hedefleri seçerken, gerekirse ve misilleme amaçlı olarak, bu bölgelerde yaşayan dost ülkelerin sivil ve vatandaşlarının tehlike bölgelerini terk etmelerini önceden önereceğimizi söylemeye gerek yok. Bunu, düşmandan gelecek karşı hamlelerden korkmadan, insani nedenlerle, açıkça ve aleni olarak yapacağız; düşman da bu bilgiyi alacaktır.

Neden korkmadan? Çünkü bugün bu tür silahlara karşı koymanın bir yolu yok. Füzeler Mach 10 hızında, yani saniyede 2,5 ila 3 kilometre hızla hedeflere saldırıyor. Şu anda dünyada mevcut olan hava savunma sistemleri ve Amerikalılar tarafından Avrupa’da yaratılan füze savunma sistemleri bu tür füzeleri engelleyemez. İmkansızdır.

Bir kez daha vurgulamak isterim ki, uluslararası güvenlik sistemini çökerten Rusya değil, ABD’dir ve savaşmaya devam ederek, onun hegemonyasına sarılarak tüm dünyayı küresel bir çatışmanın içine itmektedir.

Biz her zaman tüm anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmeyi tercih ettik ve şimdi de buna hazırız. Ancak her türlü olaya da hazırız.

Eğer hala bundan şüphe eden varsa, şunu bilin ki her zaman bir cevap olacaktır.” ifadelerini kullandı. (kaynak: Kremlin)

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.