NATO Yetkilisi, Savaşı Sona Erdirmek İçin Ukrayna’nın Topraklarından Vazgeçmesini Öneriyor

ABD Başkanı Joe Biden, 11-12 Temmuz 2023’te Litvanya’nın Vilnius kentinde düzenlenen NATO Zirvesi oturum aralarında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy ile bir araya geldi (Fotoğraf: Wikimedia)

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nden (NATO) üst düzey bir yetkili, komşu ülkeler arasındaki çatışmayı sona erdirmek için Ukrayna’nın topraklarının bir kısmını Rusya’ya bırakma olasılığını dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in genelkurmay başkanı Stian Jenssen, Salı günü Norveç’in Arendal kentinde düzenlenen bir panel tartışmasında Ukrayna’nın topraklarından vazgeçme olasılığını gündeme getirdi.

Norveç’in Verdens Gang gazetesinin bildirdiğine göre Jenssen, “Ukrayna’nın bölgeden vazgeçmesinin bir çözüm olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Jenssen, herhangi bir barış şartının, büyük ölçüde NATO ittifakının yardımına güvenen Ukrayna için nihayetinde kabul edilebilir olması gerektiğini ısrarla söyledi. NATO yetkilisi, Ukrayna’nın topraklarından vazgeçmesi durumunda anlaşmanın bir parçası olarak ittifakın Ukrayna’ya üyelik teklif edebileceğini de öne sürdü.

Jenssen, “Böyle olması gerektiğini söylemiyorum. Ancak bu olası bir çözüm olabilir” dedi.

Ukraynalı Yetkili: Bölgeden Vazgeçmek ‘Saçmalık’

Jenssen’in Ukrayna topraklarını Rusya’ya bırakma önerisi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin savaş boyunca, Rus güçlerinin 2014’te ele geçirdiği Kırım Yarımadası da dâhil olmak üzere şu anda Rusya tarafından kontrol edilen tüm Ukrayna topraklarını geri alma çağrılarına aykırı olacaktır.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin üyeleri, Ukrayna güçleri savaş alanında Rusya ile herhangi bir olası barış anlaşmasında avantajlı bir konum kazandıracak başarılar elde edene kadar, Zelenskyy hükümetini destekleme taahhütlerini defalarca teyit ettiler. Diğer NATO üyesi ülkelerden yetkililer de ittifakın “Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki egemenliğine ve toprak bütünlüğüne” bağlılığını defalarca teyit ettiler.

Jenssen’in yorumları artık NATO’nun savaşı sona erdirmek için Ukrayna topraklarının teslimini kabul etmeye istekli olacağının üst düzeydeki bir göstergesini temsil ediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genelkurmay Başkanının danışmanı Mykhailo Podolyak, geçtiğimiz Salı günü, eskiden Twitter olarak bilinen X sosyal medya platformunda Jenssen’in söylemini açıkça eleştirdi.

Podolyak, “NATO’nun koruması için toprak alışverişi mi? Bu çok saçma. Bu, kasıtlı olarak demokrasiyi yenilgiye uğratmak, küresel bir suçluyu teşvik etmek, Rus rejimini korumak, uluslararası hukuku yok etmek ve savaşı diğer nesillere aktarmak anlamına geliyor” diye yazdı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “ezici bir yenilgiye uğramazsa” rejiminin devam etmesine izin vereceğini ve “Rusya’nın daha fazla toprak iştahını” körükleyeceğini söyledi.

Podolyak, “Katiller, korkunç müsamahalarla cesaretlendirilmemeli” diye ekledi.

NASA’nın Resmi Vazgeçişleri

Sözlerine yönelik eleştirilerin karşısında Jenssen, Verdens Gang’a yeni bir açıklama yaparak Ukrayna’nın Rusya’ya toprak vermesiyle ilgili sözlerini geri çekti.

Norveç yayınına konuşan Jenssen, “Bu konudaki açıklamam, Ukrayna’daki olası gelecek senaryoları hakkında daha geniş bir tartışmanın parçasıydı ve bunu bu şekilde söylememeliydim. Bu bir hataydı” dedi.

Jenssen, barış şartlarına Ukrayna’nın karar vereceğini yineledi.

“Eğer müzakere edebileceğiniz noktaya gelirseniz, sahadaki, bölgedeki askeri durum, kimin neyi kontrol edeceği kesinlikle merkezi bir karar olacak ve bu savaşın olası bir sonucunun nasıl ortaya çıkacağı üzerinde mutlaka belirleyici bir etkiye sahip olacak. Tam da bu nedenle, Ukraynalıları ihtiyaç duydukları desteği sağlamamız çok önemli” dedi.

Ukrayna Karşı Taarruz İle Küçük Bir Alanı Geri Aldı

Jenssen’in Ukrayna’nın topraklarını devredeceğinden bahsetmesi, Ukrayna kuvvetlerinin ülkenin doğu ve güneyindeki toprakları geri almak için bir karşı saldırıya geçmesine yaklaşık iki ay kala gerçekleşti.

Şimdiye kadar Ukrayna kuvvetleri küçük toprak kazanımları bildirdi, ancak Rusya’nın mayın ve siperlerden oluşan savunma ağları hala büyük ölçüde sağlam.

Geçen hafta Pentagon’da düzenlenen bir basın toplantısında bir gazeteci, ABD’nin Ukrayna’nın karşı saldırı yeteneklerini abartıp abartmadığını sordu. Pentagon Basın Sekreteri ve Hava Kuvvetleri Tuğgenerali Pat Ryder, karşı saldırının gerçek ilerlemesi hakkında yorum yapmaktan büyük ölçüde kaçındı, ancak ABD’nin Ukrayna’nın çabalarına verdiği desteğin devam edeceğini söyledi.

Pentagon sözcüsü, “Burada bu kürsüde durup ikinci kez Ukrayna ordusunda bir cephe komutanı olduğunu düşünmeyeceğim” dedi. “Zorlu bir mücadele içindeler. Biz biliyorduk ve onlar da en başından beri herhangi bir karşı saldırı ne zaman başlarsa başlasın, zorlu bir mücadele olacağını biliyorlardı. İşte bu yüzden onlara ihtiyaç duydukları yetenekleri sağlamak için onlarla birlikte – eğitimi de içerecek şekilde – çalışmaya devam edeceğimizi söylüyoruz ve bunun doğru olmasının yararı var.”

Bu hafta Biden yönetimi, doğu Avrupa ülkesi için en son 200 milyon dolarlık yardım yapıldığını duyurdu.

Yazan: Ryan Morgan, The Epoch Times

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.