Nepal Protesto Olayları İle Çalkalanıyor: Can Kaybı 72’ye Çıktı

Nepalli bir ordu askeri, Pazartesi günü gerçekleşen ölümcül yolsuzluk karşıtı protestoların ardından cumhurbaşkanlığı binası Shital Niwas önünde nöbet tutuyor. Nepal tarihinin en kanlı protestosunda 72 kişi hayatını kaybetti. (Fotoğraf: Adnan Abidi/Reuters)
Nepalli bir asker, Pazartesi günü gerçekleşen yolsuzluk karşıtı protestoların ardından cumhurbaşkanlığı binası Shital Niwas önünde nöbet tutuyor. Nepal tarihinin en kanlı protestosunda 72 kişi hayatını kaybetti. (Fotoğraf: The Epoch Times aracılığıyla, Adnan Abidi, Reuters)

Nepal içinde geçen hafta başlayan yolsuzluk karşıtı protesto olayları can almaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, son açıklamasında ölü sayısının 72’ye yükseldiğini duyurdu. Böylece protesto olayları, Nepal tarihinin en kanlı siyasi ayaklanmalarından biri hâline geldi.

İlk olarak, hükümetin sosyal medyayı yasaklaması halkı sokağa döktü. Ardından binlerce genç, başkent Katmandu’da ve diğer büyük şehirlerde protestolar başlattı. Göstericiler, birçok devlet binasını ateşe verirken özellikle Yüksek Mahkeme, Parlamento ve çeşitli bakanlıkları hedef aldılar.

Olayların ardından güvenlik güçleri göstericilere sert şekilde müdahale ederken biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. Bunun yanı sıra bazı askerî birlikler de müdahaleye doğrudan katıldı. Sonuç olarak, şiddet kısa sürede ülke geneline yayıldı ve çok sayıda yapı tamamen yandı. Ekipler, yıkılan binalardan ceset çıkarmaya devam ediyor. Nepal Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Prakash Budathoki, “Ekipler, alışveriş merkezleri ve evlerdeki cesetlere ulaşıyor,” dedi.

Güncel verilere göre Nepal hükümeti, protesto olaylarında yaralanan 2.113 kişiye ücretsiz tedavi sağladı. Buna ek olarak Nepal yönetimi ölenlerin ailelerine 1 milyon rupi (yaklaşık 7.100 dolar) tazminat verdi.

Olayların büyümesi üzerine, Nepal Başbakanı K.P. Sharma Oli görevinden istifa etti. Hemen ardından, Eski Yargıtay Başkanı Sushila Karki geçici başbakan olarak göreve başladı. Böylece Karki, ülke tarihinde bu görevi üstlenen ilk kadın oldu.

Ayrıca Nepal hükümeti, 5 Mart 2026’da erken seçim yapacağını açıkladı. Karki, göreve gelir gelmez kriz planlarını devreye soktu. Yeni yönetim, tüm devlet kurumlarını yeniden kurmayı amaçlıyor.

Öte yandan, göstericiler reform beklentilerini sürdürüyor. Halk, yıllardır devam eden yolsuzluklara karşı somut adım talep ediyor. Uzmanlar, bu sürecin ülke için kritik bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor.

Sonuç olarak, Nepal’de hem siyasi hem toplumsal çalkantı devam ediyor. Yeni yönetim, kamu düzenini sağlamak ve seçime kadar ülkeyi yönetmek zorunda kalacak.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.