Rusya ve Çin Yapay Zekâ Destekli Siber Saldırılarda Ön Sırada

Rusya ve Çin, yapay zekâ destekli siber saldırılarla küresel tehdit oluşturuyor. ABD ve Avrupa dijital güvenlik için alarma geçti. (Görsel: jürgen ihle, Pixabay)
Rusya ve Çin, yapay zekâ destekli siber saldırılarla küresel tehdit oluşturuyor. ABD ve Avrupa dijital güvenlik için alarma geçti. (Görsel: jürgen ihle, Pixabay)

Microsoft, 16 Ekim’de yayımladığı Dijital Savunma Raporu’nda, yapay zekâ destekli siber saldırıların ciddi şekilde arttığını duyurdu. Şirket, özellikle 2025 Temmuz ayında 200’den fazla yapay zekâ içerikli tehdit tespit edildiğini açıkladı. Bu rakam, 2024’e göre dört kat, 2023’e göre ise on kat daha fazla.

Siber saldırganlar öncelikle, yapay zekâyı kullanarak üst düzey devlet yetkilileri ya da haber sunucuları gibi görünen içerikler üretiyor. Sahte e-postalar, dijital ses ve görüntü kopyaları sayesinde yayılan bu içeriklerin inandırıcı olmaları, fark edilmelerini zorlaştırıyor. Ayrıca dolandırıcılar, yapay zekâ sayesinde, sahte kimlik ve web sitelerini artık eskisinden çok daha kısa sürede oluşturabiliyor.

Microsoft’un raporuna göre şirket, platformlarda saatte ortalama 1.6 milyon sahte hesap oluşturma girişimini engelliyor. Bu durum, saldırganların ne kadar geniş çaplı ve organize çalıştığını gösteriyor. Microsoft, tehditlerin sadece artmakla kalmayıp, daha karmaşık ve tespit edilmesi zor hale geldiğine dikkat çekti.

Siber Saldırılarda ABD Birinci Hedef

Siber saldırıların yüzde 24,8’i Amerika Birleşik Devletleri’ni etkilediği için hedef alınan ülkeler arasında ABD ilk sırada yer alıyor. İkinci sıradaki Birleşik Krallık’ı hedef alan saldırı oranı, ABD’nin çeyreğinden daha az; yüzde 5,6. Bu saldırıların başlıca kaynağı ise Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin devlet destekli aktörleri.

Çin, yalnızca ABD’yi değil, Asya, Kuzey Afrika ve Latin Amerika ülkelerini de hedef alıyor. Bu saldırılar, genellikle ekonomik casusluk amacı taşıyor. Çin’in özellikle yüksek teknoloji, enerji ve altyapı alanlarındaki kurumlara yöneldiği bildirildi.

Buna karşılık Rusya, özellikle NATO ülkeleri ve Ukrayna’yı destekleyen küçük işletmeleri hedef alıyor. Öte yandan, İran, ticari taşımacılığı sekteye uğratmayı amaçlayarak, denizcilik ve lojistik sektörlerine saldırıyor. Microsoft, bu saldırıların bölgesel ticaret güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiği belirtti.

Microsoft raporuna göre Kuzey Kore, diğer ülkelerden farklı bir yol izliyor. Özellikle devlet destekli kurumların IT çalışanları, sahte kimliklerle yabancı şirketlere uzaktan iş başvurusu yapıyor. Ancak kimlikleri ortaya çıkınca, şirketlere şantaj yaparak para talep ediyorlar. Bu yöntemle rejim için gelir elde etmeyi hedefliyorlar.

Sonuç olarak, siber tehditler her geçen gün daha karmaşık ve yaygın hale geliyor. Uzmanlar, hem kamu hem de özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguluyor. Devletler, yapay zekâ destekli saldırılara karşı savunma sistemlerini hızla geliştirmeli. Aksi takdirde bu saldırılar, ulusal güvenlikten ekonomik istikrara kadar birçok alanı etkileyebilir.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.