Sağlıklı Sınırları Korumanın 7 Yolu

Hayatın her alanında sağlıklı sınırları korumak, onları tanımlamayı, uygulamayı ve birisi onlara saygı duymadığında uzaklaşmayı bilmeyi içerir. (Studio Romantic/Shutterstock)

Sağlıklı Sınırları Korumanın 7 Yolu
Sağlıklı sınırlar, refahınız ve zihinsel sağlığınızla doğrudan bağlantılıdır. Sınırların birçok türü vardır – fiziksel, duygusal, cinsel vb. Etrafınızdaki insanlarla ve durumlarla olan ilişkinize bağlı olarak esnek veya katı olabilirler.


Sağlıklı sınırlar, ne çok katı ne de çok gevşektir ve onların ihlal edilmediğinden emin olmak için çaba harcamanız gerektir.

Sağlıklı Sınırlar
Çoğu zaman, başkalarına kızdığımızda, bunun nedeni onların davranışlarının farkında olmadan bizim sınırlarımızı aşmasıdır. Bu gibi durumlarda, sınırlarımıza saygı duymadığı için suçu dışarıya, karşımızdaki kişiye yükleriz.
Bir kişinin konfor alanını göz ardı etmemeye özen göstermemiz gerekirken, sınırlarımızı korumanın ve devamlılığını sağlamanın başka birinin görevi olmadığını da unutmamalıyız.


Uluslararası sınırları bir düşünün: ülkeler basitçe yere çizgiler çekip, dünyanın geri kalanının bu sınırlara saygı duymasını beklemez. Sınır muhafızları, bir ülkeye izinsiz girmeye çalışanları durdurmak için özel olarak görevlendirilmiştir.
Benzer şekilde, kişisel sınırlarınız da sizin önceliğinizdir. Bunları ayarlamak ve ihlallere karşı korumak size kalmıştır.


Daha anlamlı ve başarılı ilişkiler için ve bunun yanı sıra genel huzurunuz için sağlıklı sınırları korumanın 7 yolu:


1 . Değerlerinizi ve Sınırlarınızı Öğrenin
İlk olarak, iç gözlem için biraz zaman ayırın. Kişisel analiz, değerleriniz ve inançlarınız hakkında bilmeniz gerekenleri keşfetmenize yardımcı olabilir. Sizin için neyin önemli olduğunu öğrendikten sonra, bunu başkalarına daha iyi bir şekilde iletebileceksiniz.
Bu kendini keşfetme yolculuğundayken, sınırlarını ve bu sınırlar aşıldığında nasıl hissettiğini öğrenmek için zaman ayır. Bu, ruh sağlığınızı korumak için sağlıklı sınırlar belirlemenizi kolaylaştıracaktır.


2 . İnsanlara Sınırlarınızı Bildirin
Sağlıklı sınırlar belirlemek, yalnızca bunları çevrenizdeki insanlara ilettiğinizde işe yarar. Başkalarına davranışlarının sizin için kabul edilemez olduğunu söylemediğiniz sürece, davranışlarını değiştirmeleri gerektiğini fark etmeyeceklerdir.
Yaptıklarının sizi hayal kırıklığına uğrattığını, takdir edilmediğinizi veya aşağılandığınızı hissettirdiğini konuşun. Kendiniz için belirlediğiniz sınırları aşan şeylerden kaçınmak kesinlikle kabul edilebilir.

3 . Kararlı ve Girişken Olun
Bazen, diğer kişinin nasıl hissettiğinizi bilmesini sağlamanıza rağmen, kendinizi rahatsız bir durumda ve kapana kısılmış bulabilirsiniz. İnsanlar, sınırlarınız kendi öncelkleri olmadığı için onları ciddiye almayabilir. Kendi duygularınızı düşünmeden başkalarının sizi bir şeylere ikna etmesine veya bir şeylerden vazgeçirmesine izin vermeyin. Bazı sağlıklı sınırları kesin ve net bir şekilde belirtmek göz korkutucu görünebilir çünkü yüzleşmekten kaçınmak daha kolay ve daha az streslidir.
Ancak, nazik ama kararlı bir şekilde sınırlarınıza saygı duymalı ve değer vermelisiniz. İnsanlar bundan memnun olmayabilir, ancak kararınıza saygı duymaları gerekir.

4 . ‘HAYIR’ Deme Alıştırması Yapın.
Bazen, bir şey yapmak istemediğimizde başkalarını reddetmenin sorun olmadığını unutuyoruz. Hayır demek yerine, nihayetinde kendimiz için neredeyse hiç zamanımız veya enerjimiz kalmayacağının farkına bile varmadan, giderek daha fazla şeye evet demeye devam ediyoruz. Bir dahaki sefere kendinizi sınırlarınızla uyuşmayan bir durumda bulduğunuzda, hayır deme alıştırması yapın.
Bu senaryoda sizin için en iyi olanı yapın; diğer kişinin nasıl tepki verdiği sizin yetki alanınızda değildir. Sizi gerçekten seviyor ve saygı duyuyorlarsa, seçiminiz konusunda sorun yaşamamanın bir yolunu bulacaklardır.

5 . Sonuçları Olmadan Sınırlar Koymayın
Kendinize sağlıklı sınırlar koyduğunuzda, hayatınızın hangi alanında olursa olsun, birisinin sınırlarınızı zorladığı bir durumla nasıl başa çıkacağınıza karar vermeyi unutmayın. Ardından, sınırlarınız aşılırsa, yapacağınızı söylediğiniz şeye uyduğunuzdan emin olun.
Bunu yaparak, ihtiyaçlarınızı onurlandıracak ve başkalarına gelecekte sınırlarınızı dikkate almaları gerektiğini belirtmiş olacaksınız. Ancak, yalnızca uygulamaya hazır olduğunuz kuralları belirlemelisiniz. Sınırlarınız sınandığında herhangi bir karşılık vermezseniz, bu, başkalarını gelecekte onları daha kolay görmezden gelmeye teşvik edecektir.

6 . Kişisel Bakımı Bir Öncelik Haline Getirin
Sınırlarınızı korumanın sağlıklı bir yolu, kişisel bakım için zaman ayırmaktır. Sizi mutlu eden ve dengede tutan aktivitelerle ve kendinizi şımartmaya biraz zaman ayırın.
Büyük ölçüde bencilce algılanan bir şey olsa da, kendinize bakmak aslında sağlıklı yaşamak için çok önemlidir. Bu yüzden kendiniz için eğlenceli şeyler planladığınızdan emin olun ve bu randevulara kararlı bir şekilde bağlı kalın. Diğer şeyler bunların etrafında planlanabilir.

7 . Uzaklaşmanın Sorun Olmadığını Bilin
Sınırınız konusunda fazlasıyla açıksanız ve diğer kişi (arkadaş, aile üyesi veya bir meslektaş) yine de bu sınıra saygı göstermeyi reddediyorsa, kendinize biraz nezaket göstermeli ve oradan uzaklaşmalısınız. Sınırlarınıza ters tepki veya tartışmalarla yanıt verdiklerinde onlarla iletişim kurmak, yalnızca daha fazla strese neden olur.
Akıl sağlığınıza zarar vermekten kaçınmanın en iyi yolu, toksik insanlardan gelen mesajları görmezden gelmek veya onlarla iletişim kurmaktan kaçınmaktır. Davranışları sizi rahatsız ediyorsa onlara hiçbir şey borçlu değilsiniz.
Zihinsel ve duygusal olarak istikrarlı bir yaşam sürmek için sağlıklı sınırlar gereklidir. Bu sınırları koruma alışkanlığında yeni olsanız bile, biraz daha cesaret ve pratikle bu daha rahat hale gelecektir.
Öyleyse devam edin, kendiniz konusunda söz sahibi olmayı öğrenin ve böylece dünya da size hak ettiğinizi bildiğiniz saygıyla davranmayı öğrenecektir.

Yazan: Nisha Baghadia
Çeviri: Manolya Serra
Bu makale ilk olarak aimfairy.com’da yayınlanmıştır.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.