Şair ve Yazar Süreyya Berfe Yaşamını Yitirdi
Şair ve yazar Süreyya Berfe, 80 yaşında hayatını kaybetti. Berfe, Meydan Larousse, Cumhuriyet Ansiklopedisi, Yirminci Yüzyıl Tarihi gibi ansiklopedik yayınların hazırlanmasına katkıda bulunmuştu.
İkinci Yeni şiirinin son temsilcilerinden Şair Süreyya Berfe 80 yaşında yaşamını yitirdi. Berfe’nin vefatını sosyal medyada edebiyat dünyasından arkadaşları duyurdu. Berfe’nin son yıllarını Urla’da bir bakımevinde geçirdiği, son zamanlarda çeşitli sağlık sorunları olduğu belirtildi.
PEN Yazarlar Derneği yaptığı açıklamada, “Uzatmak istemezdi, uzun şiirden en kısasına geldi, şairlerin yanından tabiatın kırlarına çekildi. Kimi sözcükleri de yanına aldı, onlarla yeniden aşık, yeniden genç, yeniden bilge ve hep yeniden şiir oldu. Büyük şairdi” ifadelerini kullandı.
SÜREYYA BERFE KİMDİR?
Hikmet Süreyya Kanıpak adıyla 1943’te İstanbul’da doğan Süreyya Berfe, 2 yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, 4 yıl ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde okudu. Yedek subay öğretmen olarak yaptığı askerliğinin ardından, Arkın Yayınevinde çalışmaya başladı.
İlk şiiri 1961’de Zeren dergisinde yayımlandı. 1965’e kadar Süreyya Kanıpak imzasıyla Düzlem, Zeren, Yelken, Türk Dili, Soyut gibi dergilerde şiirlerini, daha sonraları Papirüs, Oluşum, Soyut, Ant, Yeni A, Birikim, Milliyet Sanat, kitap-lık gibi birçok dergilerde; Yeni Gazete ve Ulus gazetelerinde şiir ve yazılarını yayımlattı. 1966’da Kasaba adlı şiiriyle Türkiye Milli Talebe Federasyonu Kültür Yarışması birincilik ödülünü alması sayesinde tanındı.
Şair 1965’e kadar gerçek adı olan Süreyya Kanıpak’ı kullandı. Daha sonra soyadını değiştirmeye karar verdi ve Cemal Süreya’nın önerisiyle Berfe kelimesini aldı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. İlk şiir kitabı olan Gün Ola, bu arayışın ürünüdür. Süreyya Berfe, 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı. Hepsi O Kadar adlı şiiri, Ece Ülker tarafından bestelendi. 1972’de Ali Özgentürk ile birlikte Asyalı dergisini çıkardı. Şairin şiirleri şimdiye kadar 18 dile çevrildi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.