UGC Başkanı Öz Depremin 1. Yılında Gelinen Noktayı Değerlendirdi

Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti’nden(UGC) Kahramanmaraş merkezli depremin 1. yıl dönümünde bir değerlendirme geldi . Yapılan değerlendirmede, Şehirlerin yerle bir olduğu ve binlerce vatandaşın yaşamını yitirdiği acı depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen geldiğimiz noktada sorunlar hala dağ gibi duruyor.” ifadelerine yer verildi.

Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Ahmet Öz, depremin 1. yılında gelinen noktayı değerlendirdi. Depremin meydana geldiği an itibari ile tüm hazırlıkları yaparak deprem bölgesinde soluğu aldıklarını ifade eden Başkan Öz; “Türkiye, geçen yıl Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin acısıyla sarsıldı. 14 milyon vatandaş doğrudan etkilenirken 53 bin 537 kişi arasında 33 gazeteci hayatını kaybetti. Kahramanmaraş Merkezli depremlerin ardından 1 yıl geçmesine rağmen depremzedeler, büyük sıkıntılar içerisinde yaşamlarına devam ediyor.” dedi.

“1999 Marmara depremindeki tecrübelerimizi Kahramanmaraş depremine aktardık.”

Benzer acıyı yıllar öncesinde bizzat kendilerinin bulunduğu körfez bölgesinin yaşadığını ve o dönemde depremin tüm yakınlarını kendilerinden kopardığına işaret eden Başkan Öz, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesiyle ilgili neler yapıldığı konusunda şu açıklamalarda bulundu;

“Depremden birkaç saat sonra bizzat benim ve yönetimimin önderliğindeki UGC-Deprem Kriz Merkezi kuruldu. Marmara depremindeki tecrübelerden faydalanıldı. Sosyal medya paylaşımlarındaki numaralar tek tek teyit etmek için arandı ve yararlı, ulaşabilir olanlar kayıt edildi.

Deprem kriz merkezi olarak deprem bölgesi ile temaslara geçtik. Mersin Valiliği, Mersin Gençlik Spor Müdürü, Mersin Afad Müdürü, Mersin Öğrenci Yurtlarının Müdürleri, Konya, Karaman ile deprem mağduru 10 il in resmi kuruluşları, AFAD Genel Merkezi ve AKUT, Sakarya, Kocaeli, Urfa, Mersin, Adana da faaliyet gösteren ve deprem bölgelerine gelen arama kurtarma ekipleri, milletvekilleri, Hatay’da görev yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın- Özel Kalem Müdürü-Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü ile 7 gün içerisinde cep telefonlarından sürekli temas kurduk.”

“Depremzedelerden gelen ilk yardım taleplerini jet hızıyla gündemimize aldık”

Başkan Ahmet Öz, bölgede meydana gelen depremin önemini hemen kavrayarak çalışmalara hız verdiklerini dile getirerek;
“Tarafımıza ulaşan taleplerin yüzde 80’i enkazdan çıkarılması için arama kurtarma ekip talepleri, yüzde 20’si gıda, yemek, cenaze aracı, barınma, ambulans, ulaşım, lojistik v.b olmuştur. UGC deprem masası olarak, depremzede kardeşlerimize 7 gün içerisinde doğru dürüst uyumadan yardımcı olmaya çalıştık.” dedi.

“ Depremzedelerden gelen 500 üzerinde talebi değerlendirdik. ”

Açıklamanın devamında Genel Başkan Öz ;”Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti olarak 450 Hatay, 70 küsur civarında da diğer 9 il de ikamet eden depremzedelerin ve deprem bölgesinde görevli UGC gazeteci üyelerimizin bize ilettikleri talepleri aldık ve resmi kurumlarla yaptığımız temaslar sonucu bize iletilen talep ve ihbarları yaklaşık yüzde 90 oranında çözmeye çalıştık. İhbar ve taleplerini ileten kişileri sonradan telefonla arayarak sorunlarının çözülüp çözülmediğini de teyit ettik.” ifadelerine yer verdi.

“Deprem bölgesine gittik.”

Deprem bölgesindeki ilk müdahalelere yönelik yapılan bilgilerle ilgili konuşan Öz;
“Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti 20-21-22 Şubat 2022 tarihleri arasında 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem felaketinden en çok etkilenen iller arasında bulunan Hatay’daki depremzedeleri ziyaret ettik.

UGC Genel Başkanı olarak ben, Genel Başkan Yardımcısı Tezcan Aydın, Mersin Şube Başkanımız Gültekin Hakan Koçman tarafından oluşturulan heyet 20 Şubat tarihinde Hatay’a ulaştı. Heyetimiz yaklaşık iki gün boyunca Hatay’ın farklı yerlerinde depremzedeler, gazeteciler ve yetkililer ile bir araya geldi ve sorunlar ve istekler hakkında bilgi aldı.” dedi.

UGC heyeti 6.4 şiddetli merkez üssü Hatay-Defne olan depreme yakalandı

Deprem bölgesine destek vermeye gittiklerinde depreme yakalandıklarının altını çizen Başkan Öz; UGC heyeti olarak büyük depremin 14..gününde 20 Şubat 2023 akşamı Hatay Defne merkezli 6.4 ile Hatay Samandağ merkezli 5.8 depremine yakaladıklarını belirtti.

“Deprem bölgesindeki incelemelerin ardından sorunları tespit ettİk”

UGC Heyeti’nin deprem bölgesindeki izlenimleri ve en çok yaşanan sıkıntı ve sorunları tespit ettikleri hakkında bilgiler aktaran UGC Başkanı Öz, deprem döneminde tespit ettikleri sorunları şu şekilde sıraladı;

“1- Deprem çadırları konusunda eksiklikler çok.
2- Deprem bölgesinde kalıcı konutlar yapılasıya kadar konteyner kentlerin ivedi olarak oluşturularak depremzedelere tahsis edilmesi gerekiyor.
3-Sağlık ve hastalıklardan korunmak için hijyene çok önem verilmesi gerekiyor.
4- AFAD çadırları Kızılay’ın çadırlarından yaşam alanı olarak çok güzel. Kızılay öncelikle bundan sonraki yapacağı çadırlarda AFAD çadırları kalitesinde bol bol çadır yapmalı ve stoklamalıdır.
6 – 11 ili etkisi altına alan depremde Kızılay çadır üretimi ve stoklama açısından sınıfta kalmıştır. Bundan sonraki 7/24 çadır üretimi yapacağı bir ortamı Kızılay hazırlamalıdır.
7- Elektrik üreten jeneratör sayısı artırılmalıdır.
8- Doğu illerinde meydana gelen büyük depremin 18.gününde bile çadır temin edemeyen çok büyük sayıda depremzedeler vardır.
9-Acilen Türkiye’de Doğal Afetler Bakanlığı kurulmalıdır.
10-Her ilin üniversitelerinde mezun olup ta iş bulamayan öğrenciler için Doğal Afetler Bölümü açılmalı ve bu bölümlerde öğrenci yetiştirilmeli ve mezun edilmelidir.
11- 81 ildeki tüm belediyeler ve bakanlıklar, Doğal Afetler Üniversitesinden mezun olan öğrenciler için tüm teknolojik ürünler ile donatılmış çalışma ve tatbikat ortamları yaratmalıdır. Böylece, Türkiye’nin her yerinde meydana gelebilecek deprem veya doğal afetlere karşı hazırlıklı bir Türkiye modeli oluşturulmalıdır.

Başkan Öz bu sorunları İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere yetkili birimler ile basın kuruluşlarına ilettiklerini ifade etti.

“Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen Adıyaman’daki depremzedeler sorunları yumağı ile boğuşuyorlar.”

Başkan Öz, 6 Şubat depremlerinin üzerinden 1 yıl geçmesine karşın Adıyaman’daki depremzedeleriin ciddi barınma sorunlarının yanı sıra diğer sorunlarla boğuşmaya devam ettiklerine tanık olduklarını dile getirerek;
“Halen ağır hasarlı binalar yıkılıyor. Şehir merkezinde yıkımlar devam ediyor. Şehir merkezinde halen ağır hasarlı binalar var. Birçok vatandaş konteyner kentlerde yaşamlarını sürdürüyor. TOKİ konutları yapımları devam ediyor. Şu ana kadar teslime dilen TOKİ konutları yok. 8 Şubat tarihinde Adıyaman’da gelecek olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yapılan TOKİ konutlarının Örenli Mahallesi’ndeki bazı blokların ve Akpınar köy evlerinin kurasını çekeceği düşünülüyor. Konteynır kentlerde alt yapı iyi olmadığı için yağmurun yağması ile birlikte konteyner aralarında bulunan sokaklar göle dönmektedir. Bu durum depremzedeleri mağdur olmasına neden olmaktadır. Ayrıca konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlar, yağmurun yağmasıyla birlikte damlama konusunda mağdur olduklarını bildirmektedir. Bazı konteynerlarda yaşayan vatandaşlar ise kendilerine teslim edilen konteynırlarda arızalar olduğunu ifade ediyor. Birçok köyde köy evlerinin yerleri belli bir değil. Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde deprem konutlarının yeri dahi belli değil. İlçede bazı yerlerde konut yapılacağı söylense bile somut adımlar atılmış değil. Adıyaman merkezde bazı okullar depreme dayanıklı olmadığı için yıkım kararı çıkmış, ancak bu okullar daha yıkılmamıştır. Bu okulların yerine ne zaman yenisinin yapılacağı merak ediliyor. Birçok çocuğun deprem sonrasında psikolojik desteğe ihtiyacı var. Depremde uzuvlarını kaybeden vatandaşlar için acilen Adıyaman’a fizik tedavi hastanesinin yapılması gerekiyor. Şehir merkezinde sadece bir tane eğitim ve araştırma hastanesi var. Şehir merkezinde yıllar önce yıkılan devlet hastanesinin bir an önce hizmete açılması gerekiyor. Temeli atılan bu hastane bir türlü tamamlanmıyor. Şehir merkezinde yıkılan yerlere yeni işyerleri yapılmadığı için kira fiyatları uçmuş durumda. Esnaf yeni işyerinin yapılmasını istiyor. Şehrin her yeri toz, yollar köstebek yuvası.” dedi.

“Hatay ve Malatya’da da manzara aynı.”

  1. Konteyner sıkıntısı
  2. İnternet sıkıntısı ( kentin %70 ) yok
  3. Su sıkıntısı
  4. Depremzedelere ödenecek 10.000 TL yi alamayanlar çoğunlukta
  5. Şehir planlaması hakkında bir çalışma yok.
  6. 138.000 yıkılan eve karşılık hala %10 u yapılmadı.
  7. İşyeri konteynerleri şehrin işlek olmayan bölgelere inşa ediliyor.
  8. Hırsızlık olayları yüksek
  9. Sokak aydınlatmaları yetersiz.

Başkan Ahmet Öz, son olarak şunları kaydetti;; “Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti olarak, 6 Şubat Depremi’nde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz. Böylesi bir felaketin ne ülkemizde ne de dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz.”i

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.