Uluslararası Adalet Divanı Gazze’deki Soykırımı Görüşecek

Fotoğraf: ICJ

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) Güney Afrika’nın İsrail’i Gazze Savaşı’nda soykırım yapmakla suçladığı davayı 11 Ocak’ta görüşmeye başlayacak.

Divanın yetki alanı, bir uluslararası uyuşmazlıkta taraf olan ülkelerin kendisine getirdikleri davalar ile BM Antlaşması’nda ya da yürürlükteki uluslararası antlaşmalarda özellikle öngörülmüş konuları içine alır.Mahkeme Hollanda’nın Lahey kentinde bulunuyor. Aynı kentte Uluslararası Ceza Mahkemesi ise ICJ’den farklı olarak bireylere karşı işlenen savaş suçları davalarına bakan anlaşma temelli bir mahkeme.

2 9 Aralık 2023 tarihinde, Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere ilişkin Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği iddiasıyla İsrail Devleti aleyhine Mahkeme önünde dava açtı. ve UAD’den geçici tedbirleri belirtmesini talep etti.

ICJ’nin’nin 15 yargıçlı paneli -İsrail davasında her iki taraftan birer yargıç daha eklenerek genişletilecek- sınır anlaşmazlıkları ve BM antlaşma yükümlülüklerini ihlal etmekle suçlanan devletlerin davalarıyla ilgileniyor.
Güney Afrika, İsrail’i, Soykırım Sözleşmesi’ni üç şekilde ihlal etmekle suçluyor.

Güney Afrika ilk olarak, İsrail’in, Gazze’de yürüttüğü operasyonlarda, aynı ulusa, ırka ve dine mensup Gazze halkına karşı soykırım maksadıyla öldürme, ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verme güdüsüyle hareket ettiğini ve Gazzelilerin yaşam şartlarını, fiziksel varlığını ortadan kaldıracak şekilde kasten değiştirdiğini iddia ediyor.

Reuters’ın haberine göre, 84 sayfalık başvurusunda Güney Afrika, İsrail’in Gazze’deki Filistinlileri öldürerek, onlara ciddi zihinsel ve bedensel zarar vererek ve “Fiziksel yıkımlarına yol açacak şekilde hesaplanmış” yaşam koşulları yaratarak onlara karşı soykırım işlediğini söylüyor.

Raporda İsrail’in üç ayı aşkın süredir devam eden saldırıları sırasında Gazze Şeridi’ne temel gıda, su, ilaç, yakıt, barınak ve diğer insani yardımları sağlamadığı belirtiliyor. Ayrıca Gazze’nin büyük bölümünü yerle bir eden, yaklaşık 1.9 milyon Filistinliyi göçe zorlayan ve Gazze sağlık yetkililerine göre 23 binden fazla insanın ölümüne neden olan sürekli bombalama kampanyasına da işaret ediyor.

Fotoğraf: ICJ

“Tüm bu eylemler, soykırımı önlemede başarısız olan ve Soykırım Sözleşmesi’ni açıkça ihlal ederek soykırım işleyen İsrail’e atfedilebilir” denilen başvuruda, İsrail’in sözleşmeyi ihlal ederek kendi yetkilileri tarafından soykırıma teşvik edilmesini de engelleyemediği belirtiliyor. Mahkemeden İsrail tarafından yapılan ihlallerin durdurulması için acil önlemler alması isteniyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog davayı “iğrenç ve saçma” olarak nitelendirdi. İsrail’in Gazze’de sivil kayıpları önlemek için azami çaba gösterdiğini söyledi. Ancak İsrail yönetimi davaya katılarak savunma yapacaklarını da açıkladı.

Divan önündeki duruşmalar tarafların hazır bulunduğu salonda halka açık şekilde ve canlı yayınlanarak yapılıyor.

Taraflar, Divan’ın resmi dilleri İngilizce ve Fransızca ile sözlü savunmalarını yaparken sadece hakimler soru yöneltebiliyor, taraflar birbirlerinin beyanları aşamasında soru soramıyor, müdahale edemiyor.

Güney Afrika ve İsrail, her türlü delilden yararlanabilirken hakimlerin kanaatlerini etkilemek için duruşmalarda fotoğraf ve görüntülerin yansıtılması mümkün oluyor.

Yarın başlayacak ve cuma tamamlanacak duruşmalarda, her iki tarafın avukatlarının da fotoğraf ve görüntülerin gösterilmesi yoluna başvurması bekleniyor.

Güney Afrika, Divan’dan, İsrail’i “soykırım yapmamaya, soykırımı önlemeye ve soykırımın faillerini cezalandırmaya” zorlamak için geçici bir tedbir uygulanmasını istiyor.Acil durum tedbirleri talebi, tamamlanması birkaç yıl sürmesi beklenen davanın ilk adımı. Resmi olarak geçici tedbirler olarak adlandırılan bu önlemler, mahkeme davanın tamamını incelerken anlaşmazlığın daha da kötüleşmesini önlemek için bir tür kısıtlama emri anlamına geliyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.