Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Ahmet Öz: Gazetecilik Yine Suç Olmuştur

Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Ahmet Öz, Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik artan baskıları ve gazetecilere yönelik tutuklamaları kınayarak, “Basın özgürlüğüne bir darbe daha!” başlıklı bir açıklama yaptı. Öz, Türkiye’de son dönemde gazetecilere yönelik artan gözaltı ve tutuklamaların, hukuk ile demokrasiye ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Ahmet Öz, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki basın özgürlüğü durumunun her geçen gün daha da kötüleştiğini vurgulayarak, “Ülkemizde Anayasa’da güvence altına alınan basın özgürlüğü, ne yazık ki hukuk sopa olarak kullanılarak, her geçen gün artan ağır baskılarla karşı karşıya kalmaktadır” dedi.

Öz, 22 Aralık’tan bu yana Türkiye’de 15 gazetecinin tutuklandığını ve son olarak çeşitli gazetecilerin gözaltına alındığını ifade etti. Öz, “‘Bilirkişi soruşturması’ kapsamında gözaltına alınan Gazeteci Barış Pehlivan, Program Müdürü Kürşad Oğuz, Halk TV Sorumlu Müdürü Serhan Asker ve program sunucusu Seda Selek için adli kontrol kararı verilirken, Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş tutuklanmıştır” şeklinde açıklama yaptı.

Basın özgürlüğünün ciddi şekilde tehlikede olduğunu belirten Ahmet Öz, “Gazetecilik yine suç olmuştur. Basın özgürlüğüne bir kez daha darbe yapılmıştır. Hukuk sopa olarak kullanılarak yaratmaya çalışılan korku iklimi, hukuka ve demokrasiye aykırıdır” dedi.

Basın tarihinin kara lekesi

Ayrıca, gazetecilerin gözaltına alınmasının basın tarihinin “kara lekesi” olduğunu belirten Öz, “Habere konu olan kişiye söz hakkı vermek, gazeteciliğin en temel kurallarından biridir. Gazetecilik mesleğinin ilkeleri doğrultusunda görevini yapan gazetecilerin gözaltına alınması, tutuklanması basın tarihinin kara lekesidir” ifadelerini kullandı.

Öz, medya faaliyetlerinin halkın haber alma hakkını sağlamada kritik bir rol oynadığını ve bu hakkın elinden alınmasının, ifade özgürlüğünü de yok ettiğini vurguladı. “Sadece halkın haber alma hakkı elinden alınmıyor, düşünce ve ifade özgürlüğü de yok ediliyor” diyerek durumu eleştirdi.

Açıklamanın sonunda Ahmet Öz, gazetecilerin gözaltına alınmasının ve tutuklanmasının Türkiye’nin demokrasisine ve hukukun üstünlüğü ilkesine gölge düşürdüğünü belirtti. “Hiçbir baskıya boyun eğmeden, korkmadan basın özgürlüğünü savunmaya devam edeceğimizi belirtiyor, tutuklu meslektaşlarımızın serbest bırakılmalarını, basın özgürlüğüne yapılan baskıların artık son bulmasını istiyoruz” dedi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.