Uzayda Keşfedilen Yüzen Su Kütlesi, Dünya’nın Tüm Okyanuslarından Daha Büyük

Fotoğraf:Pixabay-SuttleMedia

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeki (Caltech) gökbilimciler, gezegenimizden 30 trilyon mil uzaklıkta, evrende şimdiye dek tespit edilmiş en büyük su rezervini keşfetti.

Dünya okyanuslarından en az 140 trilyon kat daha fazla olduğu tespit edilen su buharı kütlesi, kozmostaki en parlak galaktik çekirdeklerden biri olan bir kuasarda tespit edildi. Araştırmacılar bunun evrende şimdiye kadar tespit edilen en büyük rezervuar olduğunu söylüyor çünkü suyun kütlesi Dünya okyanuslarındaki suyun toplamından en az 140 trilyon kat daha fazla.

Ancak bu su kütlesi, 12 milyar ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve kuasar olarak bilinen devasa bir besleyici kara delik tarafından çevrelendiğinden, teleskopla görülmesi daha az olasıdır.Ancak bu su kütlesi, 12 milyar ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve kuasar olarak bilinen devasa bir besleyici kara delik tarafından çevrelendiğinden, teleskopla görülmesi daha az olasıdır.

NASA’dan Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’nda (JPL) görevli bilim adamı Matt Bradford basına verdiği demeçte, “Bu kuasarın etrafındaki ortam, bu kadar büyük su kütlesi üretmesi açısından benzersizdir. Bu, suyun en eski zamanlarda bile evrende yaygın olduğunun bir başka kanıtı.” dedi.


Gökbilimciler, evrenin erken dönemlerinde bile su buharı bulunduğunu öngördükleri için suyun keşfi sürpriz olmadı. Ancak bu yolla, kuasarın doğası hakkında önemli bulgulara ulaşılabilecek.


Gökbilimciler, Güneşimizden 20 milyar kat daha büyük bir kara deliği barındırdığı söylenen ve bin trilyon Güneş kadar enerji ürettiğine inanılan APM 08279+5255 adlı belirli bir kuasarı inceledikten sonra suyu keşfettiler.

Fotoğraf:Pixabay-MartinStr

Kuasarlar büyük gök cisimleri olarak kabul edilir ve büyük miktarlarda enerji yayarlar. Merkezdeki süper kütleli kara deliğe düşen gaz ve toz, tüm elektromanyetik spektrum boyunca elektromanyetik radyasyon yayar.

Bu keşiften önce gökbilimciler, erken evrenin bu kadar gerisinde su buharının mevcut olduğunu hiç görmemişlerdi. Samanyolu’nun başka yerlerinde de su var, ancak çoğu buzun içinde donmuş durumda.

Gökbilimciler uzak evren hakkında daha fazla şey öğrenmeyi umuyorlar ve çalışmaya katılanlar Şili’deki Atacama Çölü’ne 25 metrelik bir teleskop inşa edilmesini önerdiler.

2020 yılında teleskobun adı Cerro Chajnantor Atacama Teleskobu (CCAT) iken, Cornell mezunu Fred Young’ın teleskobu yaklaşık 20 yıl boyunca 16 milyon dolar ile desteklemesinin ardından Fred Young Milimetrealtı Teleskobu (FYST) olarak değiştirildi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.