Van’da Arkeolojik Kazılarda Urartulara ait 1 tonluk Heykel Bulundu

Urartu dönemine ait heykelin boyun bölgesinin kırık olduğu ve anıtsal bir yapıda olduğu değerlendiriliyor.

Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Garibin Tepe’de gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Urartu dönemine ait bazalttan yapılmış, yaklaşık bir ton ağırlığında anıtsal bir heykel bulundu. Yaklaşık iki metre uzunluğunda ve bir metre genişliğindeki bu anıtsal heykel, Urartu’nun plastik sanatlarına dair önemli bir örnek sunuyor. Boyun kısmı kırık olan heykel, detaylı incelemeler ve restorasyon süreci için Van Müzesi’ne taşındı. Ankara’dan gelecek ekibin yapacağı detaylı incelemenin ardından bazalt heykelin sırrının çözülmesi bekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Van Müzesi başkanlığında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı’nın bilimsel danışmanlığında yürütülen kazı, bu yıl tepenin güney kısmında yoğunlaştırıldı. Kent merkezine 30, Ayanis Kalesi’ne ise 3 kilometre mesafedeki Garibin Tepe’de önceki yıl kurtarma kazısı sırasında tespit edilen tarihi alandaki kazı çalışmaları sürüyor.

Kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Işıklı, “Urartularda plastik sanatlar yani heykel ürünleriyle ilgili çok sınırlı eser var. Birkaç örnek üzerinden konuşuyoruz. Metal olsun, taş olsun heykel sanatı konusunda elimizde çok veri yok. Bu anlamda kazı yürütülen bölgede daha önce aslan heykeline ait obje parçaları bulunmuştu. Bu seneki kazılarda ise bizi çok şaşırtan bir buluntuyla karşılaştık. Bazalttan işlenmiş ve Urartu’nun plastik sanatına dair çok çarpıcı bir örnek ele geçti. Heykelin neyi temsil ettiğini söylemek şu an için zor. Ancak detaylı çalışmalar sonrasında daha fazla bilgi edinmeyi umut ediyoruz ” ifadelerinde bulundu.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.