Wuhan Corona Virüsü Nereye Yayıldı?

Fotoğraf; Pixabay

İlk olarak Aralık 2019’da Hubei Eyaletinin Wuhan Şehrinde keşfedilen yeni corona virüsü, 26 Ocak 2020 itibariyle dünya çapında en az 80 kişiyi öldürdü ve 2.744’den fazla kişiye bulaştı.

Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki ondan fazla ilçeden de virüs vakaları bildirilmiştir. Tüm hastalar yakın zamanda ya Wuhan’dan gelmiş ya da Wuhan’a seyahat etmiş kişilerdir.

Çin dışında hiçbir ölüm vakası bildirilmemiştir.

Virüs bulaşmış insanlar, virüsü yayıyor olabilmelerine karşın başlangıçta herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyebilirler.

Asya

Hong Kong’da sekiz corona virüsü vakası doğrulandı. Bu insanların beşi Hong Kong’a giden yüksek hızlı treni kullanmıştı. Olası corona virüsü vakalarının sayısı arttıkça, Hong Kong olağanüstü hal ilan etti ve önümüzdeki iki hafta boyunca okulları kapatıyor.

Makao’da da beş vaka doğrulandı.

Çin dışında, Tayland’da sekiz vaka doğrulandı. Wuhan’ı ziyaret eden 73 yaşındaki Taylandlı bir kadın hariç, diğer yedi kişinin tamamı Çin vatandaşı. Tayland sağlık bakanı, üç kişinin hala tedavi gördüğünü, diğer beşinin ise hastaneden taburcu edildiğini söyledi.

Japonya sağlık bakanlığı 25 Ocak’ta dört corona virüsü vakasını doğruladı. Hastaların üçü Japonya’yı ziyaret eden Wuhan sakinleriyken, Japonya’da yaşayan dördüncü kişi ise, birkaç gün önce Wuhan’ı ziyaret ettikten sonra 10 Ocak’ta hastaneye kaldırıldı.

26 Ocak’ta Malezya’da dört vaka doğrulandı. Dört kişi de Singapur’da durduktan sonra Malezya’yı ziyaret eden Wuhan sakinleridir. Malezya sağlık bakanı, 60 yaşlarındaki bir kadının, 2 yaşındaki erkek bir çocuğun ve 11 yaşındaki bir erkek çocuğun izole edildiğini ve tedavi altına alındığını doğruladı. Durumları stabil. 40’lı yaşlarındaki dördüncü hasta Malezya’ya bir tur otobüsüyle gitmişti.

Singapur dördüncü virüs vakasını 25 Ocak’ta doğruladı. Dört kişi de bir hafta önce Wuhan’dan ülkeye gelmişti. En yeni hasta 23 Ocak’ta öksürmeye başladı ve başka semptomlar sergiledi ve iki gün sonra corona virüsü ile enfekte olduğu doğrulandı.

Kore 26 Ocak’ta üçüncü bir vakayı doğruladı. İlk vaka 20 Ocak’ta doğrulanmıştı ve Wuhan’dan uçakla gelen 35 yaşındaki bir kadın ile ilgiliydi. Diğer iki hasta Wuhan’da çalışan ve birkaç gün önce Kore’ye dönen Kore’nin erkek vatandaşıdır.

Tayvan da dört vakayı doğruladı. Hükümet, vatandaşlarının Wuhan’ı veya Hubei Eyaletinin geri kalanını ziyaret etmemelerini önerdi. Tayvan ayrıca 24 Ocak’ta Çin, Hong Kong ve Makao’dan gelen ziyaretçilerin gümrükte sağlık anketi doldurmaları gerektiğini duyurdu. Tayvan ayrıca kendi vatandaşlarının yeterli malzemeye sahip olabilmesi için bir ay boyunca yüz maskelerinin ihracatını yasakladı.

Vietnam 23 Ocak’ta iki corona virüsü vakasını doğruladı. Ho Chi Minh Şehri’ni ziyaret eden Wuhan’da yaşayan bir kişiden virüs oğluna geçti. Hem baba hem de oğlu tedavi ediliyor ve durumları stabil.

Nepal’de doğrulanmış bir vaka var. Wuhan’da okuyan 32 yaşındaki bir adamın, Ocak ayının başında Nepal’e döndükten sonra virüse yakalandığı tespit edildi. Ateşi vardı ve nefes almada güçlük çekiyordu. Yerel hastane, hastanın kan örneklerini test için Hong Kong’a gönderdi ve 24 Ocak’ta virüse yakalandığı doğrulandı. O zamandan beri tamamen iyileşmesi üzerine hastaneden taburcu edildi. Nepal hükümeti, havalimanlarında gelen ziyaretçilerin izlenmesini yoğunlaştırdıklarını ve virüs taşıdığından şüphelenilen yolcuları takip edeceklerini açıkladı.

Kuzey Amerika

ABD’de, beş vaka Pazar günü öğleden sonra Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından teyit edilmiştir.

Beş hasta Everett, Washington; Chicago, Illinois; Maricopa, Arizona; Los Angeles, Kaliforniya; ve Orange County, Kaliforniya’dandır. Yakın zamanda Wuhan’a seyahat eden hepsi hastaneye kaldırıldı ve karantinaya alındı.

Bir vaka Cumartesi günü Kanada, Toronto’da doğrulandı. Hasta 50’li yaşlarında yakın zamanda Wuhan’ı ziyaret eden bir adam.

Avustralya

Avustralya’da üçü Sydney’de diğeri Melbourne’da olmak üzere dört vaka bildirilmiştir. Dört kişinin hepsi Wuhan’lı. Yetkililer, dört kişiyle aynı uçakta bulunan yolcularla temasa geçtiklerini ve önümüzdeki birkaç gün içinde daha fazla vakanın tespit edilmesini beklediklerini söylediler.

Fransa

Fransa, corona virüsü vakalarını bildiren ilk Avrupa ülkesidir. 24 Ocak’tan itibaren Paris ve Bordeaux’da üç vaka doğrulandı. Üç hasta da son haftalarda Çin’e seyahat etmiş ve ikisi akraba.

Salgın Hakkındaki Son Gelişmeler

İngiltere’nin önde gelen gazetesi Independent, 24 Ocak’ta “İngiltere ‘Wuhan’dan yakın zamanda gelen 2.000 yolcuyu avlarken’ Korona virüsü Avrupa’ya ulaşıyor” başlıklı bir makale yayınladı. Makalede, İngiltere halk sağlığı yetkililerinin son 14 günde Wuhan’dan ülkeye giriş yapan yaklaşık 2.000 kişinin izini sürmek için havayolları ile birlikte çalıştığı belirtildi. Makaleye göre, “İngiltere Halk Sağlığı tıbbi direktörü Profesör Paul Cosford, virüs için hala ‘henüz erken’ olduğunu söyledi ancak bir düzineden fazla insan üzerinde yapılan testlerden sonra yeni corona virüsü vakalarının İngiltere’de görülmesinin ‘yüksek bir olasılık’ olduğunu itiraf etti.”

Başka bir İngiliz gazetesi olan Telegraph, 25 Ocak’ta İngiliz sağlık görevlilerinin virüsü kontrol altına alma çabaları hakkında “Corona virüsü: Wuhan’dan İngiltere’ye geçen iki hafta içinde uçan 2.000 yolcuyu avlama” başlıklı bir makale yayınladı. Makalede ayrıca, “Wuhan’dan yapılan uçuşlar şu anda askıya alındı, ancak hükümetin acil durum komitesi Kobra toplantısının ardından Baş Tıbbi Memur Prof Chris Witty, Çin’in diğer bölgelerinden gelen insanları izlemek için Heathrow’da yedi klinisyenden oluşan bir Halk Sağlığı merkezi kurulacağını açıkladı.”

Tayvan salgın kontrol merkezi, 24 Ocak gecesi acil bir basın açıklaması düzenledi ve Tayvan’da doğrulanmış iki vaka daha duyurdu ve bu da Tayvan’daki doğrulanmış vaka sayısını üçe çıkardı. Tayvan Turist Bürosu, 25 ila 31 Ocak tarihleri arasında tur gruplarının Çin’in herhangi bir bölümünü ziyaret etmesini yasaklayan bir seyahat yasağı yayınladı. Çin’e bireysel seyahatlere hala izin verilmektedir.

İki yeni Tayvan vakasının biri Tayvan’dan yaşayan ve diğeri Wuhan’da yaşayan bir kişi ile ilgilidir. Tayvanlı, 50’li yaşlarında, Çin’de iş yapan bir adam. 20 Ocak’ta Wuhan’dayken soğuk algınlığı semptomları göstermeye başladı. Biraz ilaç aldı ve ertesi gün uçakla Tayvan’a gittiğinde ateşi ve öksürüğü yoktu. Bu yüzden gümrükte tespit edilmedi, ancak semptomları kısa süre sonra geri döndü ve 23 Ocak’ta doktorunu görmeye gittiğinde virüse yakalandığı tespit edildi. 22 Ocak günü öğleden sonra saat 4 ila 6 arasında maske takmadan bir dans kulübünü ziyaret ettiği için hükümet, o sırada kulüpte bulunan kişileri herhangi bir belirti ortaya çıkar çıkmaz doktorlarını görmeye çağırıyor.

Wuhan sakini 50’li yaşlarında bir kadın. 21 Ocak’ta uçakla Tayvan’a gitti ve 23 Ocak’ta ateşi çıkınca tıbbi yardım aldı. Virüse yakalandığı onaylandıktan sonra Tayvan gezisini hemen durdurdu. Tur arkadaşlarından hiçbiri şu ana kadar herhangi bir belirti göstermedi.

Virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için Wuhan yetkilileri 24 Ocak sabaha karşı saat 2.00’de tüm şehri kilitlediklerini ve o gün saat 10.00’dan başlayarak tüm ulaşım yöntemlerini yasakladıklarını duyurdular. Yerel bir gazete, “İnsanların istedikleri takdirde şehri terk etmeleri için hala sekiz saatlik bir süre var” diye bildirdi.

Yao Guangxiao adında bir adam, çoğu resmi duyurunun sabaha karşı 2.00’den önce yapıldığını ve kilitleme haberlerinin sabah 2.00’de yayınlanmasını beklemediğini belirten bir mesaj yayınladı. Kendisi şehir kapatılmadan önce Wuhan’dan ayrıldı, ancak şehirde hala birçok aile üyesi olduğunu söyledi.

Popüler bir Çin sosyal medya platformu olan WeChat’te virüsün keşfinden bu yana geçen 22 gün içinde dolaşan haberlere göre, Haikou’ya 43.000 kişi, Sanya’ya 27.000 kişi, Bozhe’ye 5.600 kişi, Pekin’e 59.000 kişi, Shanghai’a 70.000 kişi, Guangzhou’ya 49.000 kişi, Shenzhen’e 37.000 kişi, Chengdu’ya 47.000 kişi ve Chongqing’e 22.000 kişi dahil olmak üzere birçok insan Wuhan’dan uçakla ayrıldı. Verilerin havayolu şirketlerinden alındığı ve bahsi geçen şehirlerin hepsinin büyükşehirler olduğu bildiriliyor. Kaç yolcunun virüs taşıyıcısı olduğu hayal edilebilir.

Hubei Eyaletindeki daha fazla şehir de aynı yolu izleyerek yaklaşık 56 milyon insanı tecrit altına aldı.

Agence France-Presse (AFP), 24 Ocak’ta “’Bu kez korkuyorum’: uzmanlar Çin virüsünün kontrol altına alınması için çok geç olmasından korkuyorlar” başlıklı bir makale yayınladı. Makalede, “Çin’in milyonlarca şehri karantina altına alarak ölümcül yeni virüsü kontrol alma teklifi benzeri görülmemiş bir girişim, ancak hastalığın yayılmasını durdurmak pek olası değil.” diye bildirildi. Makalede, Hong Kong Üniversitesi’nde virüs konusunda uzman olan Guan Yi’nin “Bence kontrol altına alma ve önleme dönemini geçtik” dediği belirtildi.

Guan Yi, 17 yıl önce SARS virüsünü keşfeden ilk kişiydi. Bu kez, salgının kontrol altına alınmasını umarak 21 Ocak’ta Wuhan’a bir ekip getirdi. O ve ekibi, tecritten önceki gün 23 Ocak’ta ayrıldılar. Wuhan virüsünün yayılmasından çok endişe duyduğunu söyledi.

Kaynak: Minghui.org

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.