Yazar Ayla Kutlu: Aşkı Memnu Ve Yaprak Dökümü’nün Yazarları Mezarlarında Rahat Değil

BURSATürk edebiyatının güçlü kalemlerinden yazar Ayla Kutlu, Aşkı Memnu’nun yazarı Halid Ziya Uşaklıgil ile Yaprak Dökümü’nün yazarı Reşat Nuri Güntekin’in mezarlarında rahat olmadıklarını söyledi.

Nilüfer Belediyesi’nin davetlisi olarak Bursa’ya gelen Kutlu, Gümüştepe Mahallesi’nde ve Özlüce Kültürevi’nde kadınlarla bir araya geldi. Ardından, Akkılıç Kütüphanesi’nde okurlarıyla buluştu.

Akkılıç Kütüphanesi’nde okurlarıyla sohbet eden Kutlu, Türkiye’de edebiyatçıların edebiyattan para kazanmadığını ifade etti. Kutlu, edebiyat, sanat için emek harcayan, etkinlik ve organizasyonlar yapan belediyeleri yürekten kutladığını belirterek, “Sanata ve sanatçıya destek olan Nilüfer Belediyesi’ni ve Başkan Mustafa Bozbey’i yürekten kutluyorum. Biz edebiyatçılar ne yazık ki edebiyattan para kazanamıyoruz. Bu yüzden de okurlarımızla çok fazla bir araya gelemiyoruz.” dedi.

“DİZİLER, KULLANDIKLARI HİKAYELERE BAĞLI KALMIYOR”

Dizilerin, kullandıkları hikayelere bağlı kalmadıklarını, bu yüzden de beyaz perdeye çok fazla senaryo yazmak istemediğini söyleyen Kutlu, “Aşkı Memnu’nun yazarı Halid Ziya Uşaklıgil ve Yaprak Dökümü’nün yazarı Reşat Nuri Güntekin’in mezarlarında hiç rahat olmadıklarına inanıyorum. İzleyiciyi etkilemek ve televizyona bağlamak uğruna onca emeğin döküldüğü bu kitapların konuları, ne yazık ki saptırılıyor ve romanlarıyla hiçbir ilgileri kalmıyor. Bu yüzden büyük paraların dönmesine rağmen beyaz perdeye senaryo yazmak hiç içimden gelmiyor.” şeklinde konuştu.

Çevresindeki kadınların, çok acı çeken ama bir o kadar da güçlü olduğunu ifade eden Kutlu, şöyle devam etti: “Bir yazar olarak en büyük eserim kadınlar için yazılmış olan ilk destan özelliğini taşıyan ‘Kadın Destanı’ kitabımdır. Türkiye’de 1990’lı yıllarda kadın ressam, kadın şair, kadın yazar sıfatları kullanılırdı. Şimdi ise bu kadın erkek ayrımı pek çok yerde ortadan kalktı. Bu da Türkiye’nin modernleşme, çağdaş ve aydınlık bir geleceğe attığı adımı gösterir.”

Ayla Kutlu, imzasının, kendisi için namus anlamına geldiğini söyledi. Usta yazar, “En büyük sansür, bir yazarın kendisine uyguladığı sansürdür. İlk kitabım, 12 Eylül dönemine denk geldiği için dizili eserden 70-80 sayfa çıkarmak zorunda kaldım. Aksi taktirde uzun yıllar hapiste ne uğruna yattığımı bilmeden geçebilirdi. Bu yüzden kendimi hiç ama hiç affetmiyorum. Şimdi olsa o sayfaları çıkarmazdım. Son kitabım ‘Asi Asi’ ise Antakya’da geçen aşk, hesaplaşma ve mitolojik çağda önemli olan bir mekanın insanlarda fantastik duyguları çağrıştıran bir roman oldu.”

Usta yazar, yaklaşık iki saat süren söyleşinin ardından Nilüferli okurlarına kitaplarını imzaladı.

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.