Zamanın Durduğu Ülke: Dünyanın Çatısı NEPAL

DESHAKALYAN CHOWDHURY Getty Images)

Nepal dünyanın çatısı olarak isimlendirilen bir ülke. Muhtemelen 1950’lerden  önce çok daha geleneksel ve temiz bir ülke idi. Son dönemlerde Batılılar Nepal’i vazgeçilmez bir gezgin ülkesi haline getirmişler ve dolayısıyla birçok unsuru da beraberlerinde götürmüşler. Dünya’yı hem coğrafi olarak daha iyi tanımak, hem de kültürel çeşitlilik anlamında görmek için gidilmesi gereken gerçekten de özel bir ülke.

PRAKASH MATHEMA Getty Images)

Bu küçük ülke dünya’nın en yüksek 14 zirvesinin 8 ini barındırıyor. Dağcıların kutsal ülkesi burası. Başkent Katmandu ise dar sokakları, tapınakları ve renkli pazarları ile bir ortaçağ şehrini andırıyor. Nepal’de 60 farklı etnik grup var ve 70 ayrı dil konuşuluyor. 8000 metrelik ihtişamlı dağlarının ve göllerinin yanısıra, inanılmaz bir kültürel zenginliğe sahip bir ülke burası. Sadece 20 kilometrelik bir alana sahip olan Katmandu Vadisi içerisinde, 7 Unesco Kültür Mirası bulunuyor.

PRAKASH MATHEMA Getty Images

Başkent Katmandu deniz seviyesinde 1355 metre yükseklikte. Şehir merkezinde 822 bin kişi yaşıyor. 13. yüzyılda altın çağını yaşayan Malla krallarının yaptırdığı ve bugün hala halkın günlük ibadetleri için kullandığı büyüleyici tapınakları ile adeta bir açık hava müzesini andırıyor.

PRAKASH MATHEMA Getty Images)

Katmandu’da yabancıların giremediği, Hinduların ise deri kemer, cüzdan, çanta ve ayakkabılarını emanete bırakarak girebildikleri bir Şiva Tapınağı olan Pashupatinath’ın arka tarafındaki ölü yıkama yerleri her zaman kalabalık oluyor. Cenaze sahibi ailenin erkekleri son görevlerini yerine getirirken, kadınlar uzaktan seyrediyorlar. Çünkü doğurgan olan ve “yaşam”ı simgeleyen kadın, “ölüm” ile yan yana gelemiyor.

PRAKASH MATHEMA Getty Images

Katmandu’nun 12 km batısındaki Baktapur, “Adaklar Şehri” olarak tanınıyor. Aynı zamanda burası bir  “Thanka” ve “Çömlek” merkezi. Tibet’in geleneksel boyama sanatı thanka buradaki atölyelerde yaşatılıyor. Geleneksel şekilde topraktan yapılan kumbaralar dolduğu zaman sadece kırılarak açılabiliyor. Antik tapınaklarla dolu olan bu kente girenler bir an için zamanda yolculuk yaptıklarını hissediyorlar.

Tapınaklarla dolu olan Nepal adeta bir açıkhava müzesini andırıyor. PRAKASH MATHEMA Getty Images)

Başkent Katmandu’ya birkaç saat uzaklıkta Pokhara isimli bir şehir bulunuyor. Göl kıyısına kurulmuş olan bu şehir, Himalayaların görkemli zirvelerini görmek için eşsiz bir bölge. Gün doğumunu izlemek için buradaki küçük pansiyonlara gidenler, güneşin doğuşu ile birlikte saatlerce yerlerinden kıpırdayamıyorlar. Önce zirveler kızarmaya başlıyor, ardından bu kızıllık her an için farklı tonlara bürünüyor ve giderek yamaçlara doğru kayıyor. Nepal’de gün doğumu ve batımı anlarında, zaman adeta duruyormuş gibi bir his yaratıyor. Eğer gün doğumunu Pokhara gölünde yaşamak isterseniz zirvelerin göldeki yansımalarının ve ışık kırılmalarının arasında ve mutlak bir sessizlik içerisinde büyülenebilirsiniz.

Nepalde geleneksel çömlek sanatı hala yaşatılıyor. PRAKASH MATHEMA Getty Images)

Asya’nın en önemli safari parklarından biri olan Chitwan Ulusal Park da Nepal’in doğa güzelliklerinden birisi ayrıca. Nepal son derece spiritüel bir ülke. Olağanüstü tapınaklar ve türbelerle süslü.Nepal halkı, komşusu olan Hindistan’ın halkına göre daha farklı. Görünüş olarak ta çok farklılar. Yemekleri ve giyim tarzları da pek benzemiyor. Hindistan’ın karmaşıklığı burada yok. İnsanlar daha sıcak kanlı.

Nepalde çok büyük bir kültürel zenginlik var. Her an bir festival ile karşılaşabilirsiniz. PRAKASH MATHEMA Getty Images)

Karma felsefesine inanarak yaşayan bu insanlar hayatları ne kadar zor olursa olsun onu kabullenmeyi biliyorlar ve hep mutlular. Batı kültürünün bize empoze ettiği rekabetçi düşünme biçimine sahip değiller. Sadece hayatlarını olduğu gibi yaşıyor ve başlarına gelenleri kabullenmeyi biliyorlar. Nepal’de göreceğiniz bir gülümsemenin Batı’da göreceğiniz gülümsemeden çok daha farklı ve içten olacağının sebebi de bu.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.