Ölümcül Saldırı Norveç’te Keder ve Dayanışmayı Sağladı
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg Pazar günü Oslo kilisesinde, Cuma günü meydana gelen vahşet olayları ile ilgili olarak, “Oslo-Utoya adasında meydana gelen ve İkinci Dünya Savaşından sonra yaşanan en acımasız olaydan beri yaklaşık iki gün geçti. Bu iki gün bize sanki sonsuz bir zaman gibi geldi. Saatler, gündüzler ve geceler, şok, kızgınlık, umutsuzluk ve gözyaşı dolu geçiyor.” dedi.
Meydana gelen bu olaydan önce Norveç bir barış ülkesi olarak biliniyordu. Hala şoku üzerinden atlatamayan Norveç’e saldırılar aşırı sağcı olan Anders Breivik tarafından Cuma günü yapılmıştı. İlk önce hükümet binalarının arasında bomba patlattı, hemen ardından iki saat sonra Utoya adasında, yüksek derecedeki hükümet görevlilerinin çocuklarının kamp yaptığı yere polis kılığında giderek adadaki insanların üstlerine bir saat boyunca ateş açtı.
Saldırgan polis tarafından yakalanmasaydı, iki binayı daha bombalamayı planlıyordu. Saldırılar sonrasında 93 kişinin öldürüldüğü bildirildi. 7 kişi bomba sonrası, 86 kişi ise silahlı saldırı sonrası hayatını kaybetti. Oslo Üniversitesi Hastanesinde 30 kişini durumunun hala kritik olduğu bildirildi. Çoğu kişi kayıp, ölü sayısının da artmasından korkuluyor.
“Saf Kötü”
32 yaşında ve Norveç vatandaşı olan Anders Behring Breivik, Başbakan tarafından “Saf Kötü” olarak nitelendiriliyor.
Kendisini Ortaçağ’daki Tapınak Şövalyelerinin takipçisi olarak tanıtan Brievik, 2002 yılının Nisan ayında Londra’da aşırılık yanlısı iki İngiliz vatandaşının ev sahipliğinde sekiz kişinin katıldığı bir zirvede bu görevi üstlendiğini iddia ediyor.
Daily Telegraph, iç sayfalarında ise Norveçli saldırganın İslam’ı yaydıkları gerekçesiyle ölüm listesine aldığı üç isme dikkat çekiyor: İngiltere’nin İşçi Partili eski başbakanları Tony Blair ve Gordon Brown ile Galler Prensi Charles.
Breivik, İngiltere’de aşırı sağ İngiliz Savunma Birliği(EDF) ile temas halinde olduğunu da belirtiyor.