Ukrayna’da Anayasa Değişikliğinin Yankıları Devam Ediyor
KİEV– Ukrayna’da geçen hafta Ukrayna Anayasa Mahkemesi’nin “turuncu devrim” iktidarı döneminde yapılan reformları iptal ederek, 1996 anayasasına yeninden dönülmesi yönündeki kararının yankıları sürüyor.
Yapılan anayasa değişikliği, Ukrayna Parlamentosu’nda koalisyona gidilmeden milletvekillerinin bağımsız olarak çoğunluğu oluşturup koalisyon hükümeti kurabilmelerine imkân sağlıyor.
Anayasanın değişmesi ile birlikte geçtiğimiz gün bir araya gelen eski “İstikrar ve Reformlar” koalisyonu ortakları; Bölgeler Partisi, Ukrayna Komünist Partisi ve Litvin Bloğu yeni bir “çoğunluk birliğinin” kurulduğunu ilan etti. Yeni koalisyon mutabakatı, Parlamento Başkanı Vladimir Litvin, Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov ve parti liderleriyle birlikte imzalandı.
AKPM, UKRAYNA’DAKİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ ANLAMADI
Öte yandan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) İzleme Komitesi üyesi Sergey Golovatıy, yaptığı açıklamada, “Ukrayna Anayasa Mahkemesi’nin kararı yalnızca Ukrayna’da değil, Strasbourg’da da tartışmaya neden oldu. Ukrayna Anayasa Mahkemesinin aldığı karar net olarak anlaşılmıyor.” dedi.
AKPM’nin Ukrayna’daki anayasa değişikliği hakkında bir değerlendirmede bulunmayacağını belirten yetkili, “AKPM bu konuda bir değerlendirme yapamaz. Dolayısıyla konuyla ilgili Venedik Komisyonu’na başvuracağız.” diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar, “turuncu devrim” döneminde yapılan ve ülkeyi parlamenter sisteme yaklaştıran anayasa değişikliklerini iptal ederek, devlet başkanının elini daha da güçlendirmişti.
ERDOĞAN: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ UKRAYNA’NIN İÇ MESELESİ
Pazar günü Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’i telefonla arayan, Başbakan Tayyip Erdoğan, Ukrayna’da geçen hafta yapılan anayasa değişikliğinin ülkenin iç meselesi olduğunu belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi’nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan Ukrayna’da yapılan anayasa değişikliğinin demokratik değerler çerçevesinde gerçekleştiğini söyleyerek, bunun Ukrayna’nın kendi iç meselesi olduğu değerlendirmesinde bulunmuştu.
Yanukoviç ise bu görüşmede Türkiye’deki anayasa değişikliği dolayısıyla Erdoğan’ı tebrik ederek, “Bu değişiklikler Türkiye’yi AB üyeliğine daha da yaklaştırdı.” diye görüşünü belirtmişti.
2004 yılında hazırlanan ve 2006’da “turuncu devrim” iktidarı döneminde yürürlüğe giren anayasa değişikliği, devlet başkanının yetkilerini azaltarak, parlamentoya hükümeti kurma ve başbakanı atama gibi bir dizi yetki vermişti.