Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, tüm yurdu düşman işgalinden kurtardı.
1922 yılında İsviçre’nin Lozan kentinde Türkiye’nin bağımsızlığı ilan edilmesi adına masa görüşmeleri başladı. Kurtuluş Savaşı’nda kazanılan zaferin ardından Türkiye milli egemenliğini tüm dünyaya kabul ettirmek için İsmet Paşa başkanlığındaki Türk heyeti Lozan’a gitti.
3 ay süren zahmetli görüşmelerin ardından Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923’te imzalandı.Türkiye’nin bugünkü sınırları Lozan Antlaşması ile çizildi. Kapitülasyonlar kaldırıldı. Ekonomik, siyasi, adli, hukuki bağımsızlığımız antlaşması Lozan sayesinde sağlandı. Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu anlaşması olarak kabul edildi.
“Türkiye’nin tapu senedi” olarak gösterilen Lozan için Ulu Önder Atatürk, Nutuk’ta şöyle dedi: “Bu antlaşma, Türk Milleti’ne karşı, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir bir belgedir. Benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseridir!”
“Lozan Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır” diyen Atatürk, 26 Temmuz 1927’de Lozan’ın “milli bayram” olarak kutlanmasını istedi. Lozan, 1924-1950 arasında, tam 27 yıl, resmen olmasa da fiilen milli bayram olarak kutlandı. 1950 sonrası ise kutlamalar sonra erdi.
Kartal Belediye Başkanı Yıldönümünü Kutladı
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Lozan Antlaşması ile ilgili açıklamada bulundu.
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Lozan Barış Antlaşması’yla ilgili mesajında, “Lozan Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından emperyalist güçlerin boyunduruğu altına girmeyi reddeden; kendi kaderine hükmetmek için Kurtuluş Savaşı mücadelesini veren bir milletin, siyasi ve diplomatik başarısını tahsis etmiştir. Mondros ve Sevr ile kuşatılan bir milletin “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” iradesine sahip bir önderin Samsun’da yaktığı meşaleye ateş olmaya karar vermesiyle başlayan ve tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti ile taçlandırılan, milletimizin; inanç, cesaret, azim ve fedakarlıklarla elde ettiği zaferi tescil edilmesidir” dedi. Yüksel, “Büyük Kurtuluş Mücadelemizin son noktası olan Lozan Antlaşması’nın 97. yılında üzerinde yaşadığımız toprakları “vatan” yapmak için mücadele etmiş başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kıymetli siyaset adamı İsmet İnönü ve başkanlığındaki heyet ile Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.