TBMM Başkanı Şahin: Diploma Verdiğimiz Gence İş Veremiyorsak Bir Sorun Var Demektir

ANTALYATürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye’nin yükseköğretim alanında bir planlamaya ihtiyacı olduğunu belirterek, “Eline diploma verdiğimiz gence iş veremiyorsak bir sorun var demektir.” dedi. Antalya’da Akdeniz Üniversitesi(AÜ)’nin yeni eğitim yılı açılışı törenle gerçekleştirildi. Atatürk Konferans Salonu’ndaki törene TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de katıldı. Şahin dünyanın bilgi çağını yaşadığını, ülkeler arasındaki yarışında bilgi ve teknolojiyle yapıldığını söyledi. Türkiye’nin bilgi ve teknolojide çağı yakalaması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Cumhuriyet bunun için kurulmadı mı? Hedef çağı yakalamak. Bunun için bilim ve akıl rehber olmalı.” dedi. Türkiye’nin Cumhuriyet kurulduğu günden bu yana 87 yılda yükseköğretim alanında önemli başarılar elde etmesine rağmen hak ettiği noktada olmadığını ifade eden Şahin, 81 ilin tamamında üniversite bulunmasına rağmen dünyadaki ilk 500 arasında Türk üniversiteleri bulunmamasına dikkat çekti. Bunun üniversitelerdeki Ar-Ge çalışmalarının ve bilimsel makale sayısının dünya ortalamasının altında olmasıyla ilgili olduğunu ifade eden TBMM Başkanı, devlet, hükumet, YÖK ve üniversiteler olarak bu eksiğin giderilmesine çalışılmasını istedi. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli insanı yetiştirmekte de sıkıntılı olduğuna değinen Şahin, “Ankara’nın ciddi bir planlama yapması lazım. Diploma verdiğimiz gencin eline iş veremiyorsak bir sorun var demektir. Akıllı devlet, diploma verdiyse iş de verebilmeli. Hangi alanda ihtiyaç varsa belirlenip ona göre bölüm açılmalı.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu kaydeden Mehmet Ali Şahin, gençlerin sadece Türkiye’nin değil dünyanın ihtiyaç duyduğu alanlarda ve ona uygun nitelikte yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. TBMM Başkanı Şahin, Türkiye’nin dünya çapında insan yetiştirmesine rağmen elinde kaçırmasından yakınarak şöyle söyledi: “Beyin göçü veren değil, beyin göçü alan ülke haline gelmek en önemli hedefimiz olmalı.”

AKAYDIN AKADEMİSYENLERE SİYASETİ TAVSİYE ETTİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Türkiye’nin istihdam alanında ulusal bir politikaya ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Türkiye’de milli eğitim ile yükseköğrenimin birbirine eklemlenmesini isteyen Akaydın, böylece üniversitelerde ülkenin ihtiyaç duyduğu bölümlerin açılmasını istedi. Türkiye’nin öğretim üyeleri konuşmayan bir ülke haline gelmesinden yakınan Akaydın, hocalara uygun ortamlarda düşüncelerini ifade etmelerini tavsiye etti. Mustafa Akaydın, üniversite öğrencilerden ise siyasete girmelerini istedi. AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe yaptığı açılış konuşmasında bilimin insanlık tarihi boyunca toplumlara rehberlik ettiğini söyledi. Bilime sahip çıkamayan milletlerin varlıklarını ilkel toplumlar olarak sürdürdüğünü ifade eden Kurtcephe, Türk tarihinin birçok başarıyla dolu olmasına karşın bilime sırt çevrildiği andan itibaren başarısızlıklar yaşandığını söyledi. Kurtcephe, Çağdaş uygarlık seviyesine çıkmak milli idealimizdir. Ancak büyük devlet olmak söze olmaz. Başarıya götürecek anahtar bilim ve aklımızdır.” diye konuştu. Konuşmaların ardından ‘Geleceğin Teknolojisi: Nanoteknoloji” konulu ilk ders verildi. Dersi veren Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç TBMM Başkanı’na üniversitelerinde üretilmiş ve tabanı nanoteknolojiyle kaplanmış ütü hediye etti. Mehmet Ali Şahin, Arpaç’a “Bununla herşeyi ütüleyebilir miyiz?” diye sordu. ‘Evet’ cevabını alan Şahin, “Kafada ütüleyebilir miyiz?” diyerek espri yaptı.

AK PARTİ ALEYHİNE SLOGAN

Öte yandan tören başlamadan önce bir grup öğrenci TBMM Başkanı Atatürk Konferans Salonu’na gelmeden önce AK Parti aleyhine slogan attı. Öğrenciler üniversitenin güvenlik görevlileri tarafından uzaklaştırıldı. Güvenlik görevlileri aynı grup içinde yer aldıklarını düşündükleri bazı öğrencileri salona sokmadı. Bu arada kısa süreli bir arbede yaşandı. Aynı grup tören sonunda da slogan attı. 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.