Merkel Türkiye’ye Veda Ziyaretinde Bulundu

Fotoğraf: tccb.gov.tr

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün son kez Türkiye’ye resmi ziyaret düzenledi.

Görevi bırakmaya hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel, veda ziyareti için Türkiye’ye geldi.

Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme için saat 12.00 sıralarında İstanbul Sarıyer’deki Huber Köşkü’ne gitti.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Başbakan Merkel İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından karşılandı. Görüşmeler, Boğaz’ın tarihi semti Tarabya’da yapılıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile golf aracına binen Merkel, köşkün sahil kısmındaki alana geldi.

Türkiye ve Almanya bayrağının yanında duran iki lider, görüşme öncesinde Huber Köşkü’nün balkonuna çıkarak İstanbul Boğazı’nı izledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’e İstanbul Boğazı hakkında bilgi verdi. Erdoğan ve Merkel gazeteciler ile sahildeki vatandaşları da el sallayarak selamlamasının ardından baş başa görüşmeye geçildi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 1 saat sürdü. Erdoğan ve Merkel daha sonra yemekte bir araya geldi.

Yemeğin ardından basın toplantısı düzenlenerek Merkel, görüşmelerde Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri de ele aldıklarını belirtti, “Yasa dışı göç konusu çok önemli. Türkiye’ye AB’nin bu konuda vereceği desteğin devam edeceğini de ifade ettim. Suriyeli mülteci ve göçmenler konusunda Türkiye çok önemli çalışmalara imza attı. Aynı zamanda insan kaçakçılarına karşı mücadele konusunda işbirliğimiz sürüyor” dedi.

AB ile Türkiye arasındaki göç mutabakatına ilişkin bir soru üzerine Merkel, “Mülteci anlaşması, AB ile Türkiye arasında bir anlaşma. Almanya aslında bir himayeci olarak burada çalışıyordu. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB’nin bu konuda Türkiye’yi desteklemesi bir gereklilik, bir şart” diye konuştu.

Türkiye’de çok şeyin geliştiğini, ekonomik sorunlara rağmen standartların yükseldiğini dile getiren Merkel, “Türkiye, NATO’nun bir müttefiki olarak bizim için önemli bir partner. İstanbul’un iki kıta arasında nasıl bir köprü oluşturduğunu kendi gözlerimizle görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Görev süresinde insan hakları ve bireysel özgürlükler konusunda bazı eleştirilerde bulunduğunu da belirten Merkel, şunları kaydetti:

“Tabii ki çözüm aradık. Farklı bakış açılarımız olabilir. Jeostratejik açıdan birbirimize bağlıyız, bağımlıyız. Taliban konusunda, mülteciler konusunda, Afrika konusunda da detaylı bir şekilde görüştük. Her zaman ortak çıkarlarımız var. Bunu sonraki federal hükümet de bu şekilde görecektir. İki ülke arasındaki ilişkileri tüm geniş kapsamıyla, olumlu ve sıkıntılı yönleriyle birlikte bir sonraki hükümet de aynı şekilde görecektir. Barışımız ve güvenimiz birbirine bağlı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerden gelen mülteci anlaşmaları konusundaki soru üzerine şunları aktardı:

“Mülteciler konusunda malumunuz Türkiye bu işin adeta misafirhanesi durumunda. Malum 5 milyon Suriye’den var, Irak’tan var, Afganistan’dan 300 bin var. Bütün bunlara ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Ve bu insanları tabii bizim ötelememiz Yunanistan’ın yaptığı gibi, mümkün değil, yapamayız. Şu anda biz bunlara aynı şekilde ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz ve bu ev sahipliğimiz devam edecektir. Çünkü göçleri bugüne kadar uyguladığımız gibi aynen kabulleniyoruz. Bir taraftan biliyorsunuz briket evler yaparak o briket evlerde de onlara çadırlarda falan değil, o briket evlerde onları ağırlamayı da ayrıca bir görev telakki ettik. Şu an itibarıyla 60 bini aşkın briket evi bitirdik, hedefimiz bunu 100 binin üzerine çıkarmak.”

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.