Avrupa’da elektrik fiyatları sürdürülebilir düzeydeki en yüksek noktaya çıkarak rekor tazeledi.
Rusya’nın kıtaya sağladığı doğalgaz arzında kesintilere gitmesi enerji üretim alanlarında kendisini hissettirmeye devam ediyor. Mevcut durumdan hem hane halkları hem de çeşitli endüstriler zarar görüyor.
Financial Timesın haberine göre, Avrupa için gösterge elektrik fiyatı işlevi gören Almanya’nın gelecek yılın teslimatı için baz yük elektriğin fiyatı dün en yüksek seviyesine ulaştı ve aralıktaki rekoru geride bıraktı. Fiyatlar dün yüzde 13 artarak megawatt saat başına 325 eurodan işlem görmeye başladı.
Fransa’daysa fiyatlar yılbaşından bu yana iki katına çıkarak megawatt saat başına 366 euroya yükseldi.
Elektrik fiyatları büyük oranda üretim için kullanılan doğalgazın maliyetinden etkileniyor. Avrupa’da gaz fiyatları dört ayın en yüksek seviyesinde yükseldi ve Moskova’nın Avrupa’ya yönelik doğalgaz arzındaki kesintilerini derinleştirmesinin ardından geçen yıldan bu yana dört kattan fazla arttı.
Bununla birlikte Fransa’nın çok sayıdaki nükleer santralindeki bakım sorunları nedeniyle durum daha da kötüye gidiyor. Öte yandan, komşu ülkeler, Rusyanın enerji ihracatında daha fazla kesintiye gidebileceğinden korkan kıtanın kış için arzı korumaya çalıştığı bir dönemde, Fransa için elektrik üretmek üzere daha fazla gaz kullanıyorlar.
Almanya Federal Şebeke Müdürlüğü’nün verilerine göre Almanya bir yıl önce komşusundan yaptığı 300 bin megawatt saat ithalatla karşılaştırıldığında haziranda Fransa’ya net bazda yaklaşık 600 bin megawatt saat elektrik ihraç etti.
Bununla birlikte İngiltere de iç elektrik talebinin yüzde 10’u kadar eşdeğeri Fransa’ya ihraç ediyor.
Rusya’yla Almanya arasındaki Kuzey Akım-1 boru hattının 11-21 Temmuz arasında bakıma girecek olması, yaşlı kıtada doğalgaz arzına ilişkin endişeleri artırıyor.
Moskova, Kanada’nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyle önemli bakım parçalarının gelmemesi yüzünden gaz sevkiyatında düşüş yaşandığını iddia ediyor. Ancak Avrupalı politikacılar bunu arzı kesmek için bir bahane olarak görüyor ve boru hattı yeniden işlemeye başladığında akışların mevcut yüzde 40lık kapasiteye bile geri dönmeyeceğinden endişe ediyor.
Almanya, 10 GWa kadar kömürle çalışan elektrik üretimine geri dönmeyi planlasa da analistler rekor düzeydeki kömür fiyatlarının elektrik piyasasındaki rahatlamayı sınırlayacağını söylüyor.
Enerji ithalatının hızla artan maliyeti ve imalat sektörünün zayıflamasının bir sonucu olarak, Almanyanın ticaret dengesi mayısta, 1991den bu yana ilk kez 1 milyar Euro açık verdi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.